Hyppää sisältöön
Etusivu » Työehtosopimukset » PAMin alojen työehtosopimukset » Vartiointialan työehtosopimus

Vartiointialan työehtosopimus

Työehtosopimus 1.4.2023−31.3.2025

Työehtosopimus

Vartiointialan työehtosopimus 1.4.2023−31.3.2025 ja palkat 1.6.2024 alkaen

Työehtosopimusratkaisu 2025 – mikä muuttuu ja paljonko palkat nousevat?

Palvelualojen ammattiliitto saavutti sopimusratkaisun uudesta työehtosopimuksesta työnantajia edustavan Paltan kanssa 1.4.2025.

Työehtosopimukset ja alan vähimmäistyöehdot neuvotellaan joka kerta uudelleen. Työehtosopimuksen määräykset eivät ole kiveen hakattuja saavutettuja etuja, vaan kaikesta pitää joka kerta sopia. 

Uusi työehtosopimus on voimassa kolme vuotta ja sen aikana palkat nousevat yhteensä 7,8 prosenttia. Sopimuksen kolmannen vuoden voi irtisanoa erikseen.

Työehtosopimusratkaisulla sovittiin palkankorotuksista ja muun muassa uusista kirjauksista liittyen varoitukseen, vuosilomaan, vuosivapaajärjestelmään sekä

Lisäksi työehtosopimukseen tehtiin useita selkeyttäviä teknisiä muutoksia.

  • 1.8.2025 korotetaan palkkoja, tasopalkkoja ja työaikalisiä 2,9 prosenttia.
  • 1.9.2026 korotetaan palkkoja, tasopalkkoja ja työaikalisiä 2,5 prosenttia.
  • 1.7.2027 korotetaan palkkoja, tasopalkkoja ja työaikalisiä 2,4 prosenttia.

Työaikalisillä tarkoitetaan ilta-, yö- ja lauantaityölisää.

Palkankorotusten kokonaisvaikutus on 7,8 prosenttia.

PAM ja Palta sopivat työryhmästä, joka sopimuskauden aikana selvittää mahdollisuudet uudistaa vartiointialan työehtosopimuksen palkkausjärjestelmä työn vaativuuteen perustuvaksi ja kannustavaksi. Työryhmä tarkastelee kaikkia työehtosopimuksen palkkaan ja sen määräytymiseen liittyviä määräyksiä.

Vartiointialan työehtosopimuksen liitteenä oleva irtisanomissuojasopimus säilyy. Henkilöperusteiseen irtisanomiseen edellytetään jatkossakin asiallinen ja painava syy, vaikka laki muuttuisi.

Lisäksi sovittiin liittojen suosituksesta, että työntekijää kuullaan varoituksen perusteista ennen mahdollisen varoituksen antamista. Työntekijällä tulisi siis olla mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä ja oikoa väärinkäsityksiä jo ennen kuin varoitus annetaan.

PAMin jäsenenä voit pyytää luottamusmieheltä tukea kuulemiseen.

Neuvotteluissa sovittiin, että reservin harjoitus tulee huomioida työntekijän vuorokausilevon toteutumisessa ennen seuraavan työvuoron alkamista.

Tämä tarkoittaa, että työntekijälle pitää työvuorosuunnittelussa varata aikaa palautua reservin harjoituksesta.

Vuosilomamääräyksiin lisättiin uusi kirjaus vuosiloman antamisesta. Työnantajan tulee pyrkiä antamaan vuosilomaa edeltävä viikonloppu vapaaksi, jos vuosiloma alkaa maanantaina. Ja jos vuosiloman viimeinen päivä on lauantai, pyritään seuraava sunnuntai järjestämään vapaapäiväksi.

Lisäksi sovittiin, että jos työntekijä irtisanotaan henkilöperusteisella syyllä, niin työnantaja voi määrätä työntekijän pitämään kertyneet vuosilomat pidettäväksi irtisanomisaikana lomakaudesta riippumatta.

Työehtosopimuksen mukaan palkaton poissaolopäivä ei kerrytä vuosivapaata siinä kalenterikuukaudessa. Työehtosopimuksen määräystä tarkennettiin niin, että palkattomalla vapaalla ei tarkoiteta sovittua työvuoron muuttamista niin, että jakson tunnit kuitenkin täyttyvät.

Jatkossa vuosivapaata kertyy, kun työntekijä on ollut sovitulla palkattomalla vapaalla ja siitä huolimatta tehnyt täydet työtunnit.

Työehtosopimusta tarkennettiin kirjauksilla, että todistus työkyvyttömyydestä on esitettävä viipymättä ja että se on sairausajan palkan maksun edellytys.

Kirjaus ei koske tilanteita, jossa yrityksessä on käytössä omailmoitusmenettely.

Uusi työehtosopimus julkaistaan verkossa, kun PAM ja Palta ovat yhdessä käyneet läpi ja tarkastaneet tekstit ja taulukot. Taitettu ja painettu työehtosopimus on tilattavissa myöhemmin keväällä.

Ruotsinkielinen versio julkaistaan, kun työehtosopimus on todettu yleissitovaksi ja ministeriö on sen kääntänyt.

Työehtosopimus

Vartiointialan työehtosopimusta sovelletaan kaikissa vartioimisliiketoimintaa harjoittavien yritysten palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteissa. Työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelee Suomessa noin 8 000 työntekijää.

Vartiointialan työehtosopimuksessa on sovittu alan vähimmäistyöehdoista. Esimerkiksi vartija, arvokuljettaja, järjestyksenvalvoja ja turvatarkastaja löytävät sopimuksesta työaikaa koskevat määräykset sekä tiedon, millainen palkka ja sairausajan palkka hänelle kuuluu maksaa. Ehdot ovat minimiehtoja. 

Vartiointialan työtehtäviä ovat mm.

  • valvonta- ja vartiointitehtävät
  • arvokuljetustehtävät
  • hälytyskeskus- ja palvelukeskustehtävät
  • turvatarkastustehtävät
  • järjestyksenvalvontatehtävät
  • edellä mainittuihin läheisesti liittyvät tehtävät.

Neuvotteluosapuolet: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Palvelualojen työnantajat PALTA ry

Liity jäseneksi

PAM on ammattiliittosi, jos työskentelet yksityisellä palvelualalla esimerkiksi myyjänä, siivoojana, tarjoilijana, kokkina, vartijana tai kiinteistönhoitajana. Neuvottelemme sinun työehdoistasi.

Viimeksi päivitetty: 09.04.2025

Haku