Hyppää sisältöön
Etusivu » Työehtosopimukset » PAMin alojen työehtosopimukset » Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työntekijöiden työehtosopimus

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työntekijöiden työehtosopimus

Työehtosopimus 1.4.2023−31.3.2025

Työehtosopimus

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työntekijöiden työehtosopimus 1.4.2023−31.3.2025 ja palkat 1.6.2023 sekä 1.9.2024 alkaen

Työehtosopimusratkaisu 2025 – mikä muuttuu ja paljonko palkat nousevat?

PAM ja MaRa saavuttivat sopimusratkaisun uudesta työehtosopimuksesta 30.3.2025.

Uuden työehtosopimuskauden aikana palkat nousevat yhteensä 7,8 prosenttia. Matkailu- ja ravintola-alan uusi työehtosopimus on solmittu ajalle 1.4.2025–31.3.2028. Sopimus on mahdollista irtisanoa kolmannen vuoden osalta päättymään jo 31.3.2027.

Työehtosopimusratkaisulla sovittiin muun muassa palkankorotuksista, työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksista vapaapäivien ajankohtiin, osa-aikatyön ongelmakohtiin pureutuvan työryhmän perustamisesta sekä käytännöistä henkilöstä johtuvasta syystä tapahtuviin irtisanomistilanteisiin.

Palkat nousevat sopimuskauden aikana yhteensä 7,8 prosenttia.

Uuden sopimuksen myötä alan palkat nousevat seuraavasti

  • 1.9.2025 2,5 %:lla
  • 1.6.2026 2,9 %:lla
  • 1.7.2027 2,4 %:lla

Palkankorotukset koskevat alan vähimmäispalkkoja (taulukkopalkkoja) sekä henkilökohtaisia sopimuspalkkoja.

Tutustu palkkataulukoihin tästä

Uuden sopimuskauden aikana lisät ovat seuraavat  

1.9.2025 alkaen

Iltalisä 1,40 euroa
Yölisä 2,37 euroa

1.7.2027 alkaen

Iltalisä 1,43 euroa
Yölisä 2,43 euroa

Pääluottamusmiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle työajan ulkopuolella suoritetuista tehtävistä maksettavia korvauksia korotetaan 1.9.2025 7,8 %.

Työehtosopimuksessa tarkennettiin perehdytyskäytäntöjä niin, että työopastuksen lisäksi työnantaja perehdyttää työntekijän työpaikan taukokäytäntöihin, työaikajärjestelmiin sekä väkivalta- ja häirintätilanteita koskeviin ohjeistuksiin.   

Lomautusilmoitusaika lyhenee. Työnantajan täytyy jatkossa kertoa työntekijälle lomautuksesta vähintään 7 päivää etukäteen.

Kun työantaja irtisanoo työsopimuksen, noudatettavia irtisanomisaikoja on muutettu yli neljä vuotta kestäneiden työsuhteiden osalta.

4–8 vuotta kestäneissä työsuhteissa irtisanomisaika on jatkossa kaksi kuukautta, 8–12 vuotta kestäneissä kolme kuukautta ja yli 12 vuotta kestäneissä työsuhteissa 4 kuukautta.

Työntekijälähtöisestä irtisanoutumisesta voi myös jatkossa sopia työnantajan ja työntekijän kesken niin, että irtisanomisaika on enintään 1 kuukausi.  

PAM ja MaRa sopivat työehtosopimuksessa käytännöistä, joita työpaikalla on noudatettava, kun työnantaja suunnittelee irtisanomista henkilöön liittyvillä irtisanomisperusteilla. 

Työehtosopimukseen on kirjattu työntekijän oikeus saada irtisanomista käsittelevään kuulemistilanteeseen avukseen luottamusmies, liiton tai ammattiosaston edustaja. Tilaisuus on järjestettävä siten, että työntekijällä on tosiasiallinen mahdollisuus osallistua ja valmistautua siihen.

PAM katsoo tarkasti läpi irtisanomistapaukset, vie epäselvät tapaukset tarvittaessa oikeuteen ja viestii niiden etenemisestä.

Työntekijän oikeudet

  • kohtuullinen valmistautumisaika ennen kuulemista
  • riittävät tiedot päättämisharkinnan perusteena olevista seikoista
  • tosiasiallinen mahdollisuus esittää oma kantansa asiassa.

Työnantajan pitää

  • tiedottaa oikeudesta käyttää avustajaa. Työntekijän pyynnöstä avustajana voi toimia luottamusmies tai jos ei valittuna, ammattiliiton tai ammattiosaston edustaja
  • arvioida työsuhteen jatkamisedellytyksiä kuulemistilaisuudessa.

Matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimus edellyttää, että työnantajan on säännöllisesti tarkistettava, ovatko työntekijöiden työsopimuksessa sovitut työtunnit toteutuneet sovitusti. Tätä kutsutaan keskimääräisen vähimmäistyöajan tarkasteluksi. Sillä varmistetaan, että työntekijä saa sovitun määrän työtunteja ja työsopimustunnit ovat ajan tasalla.

Jatkossa työtuntien toteutumista on tarkasteltava kuuden kuukauden välein, jollei yrityksen toiminta (esimerkiksi sesonkiluonteisuus) edellytä tarkastelujakson pidentämistä yhteen vuoteen.

Jos työntekijä ei ole oikeutettu V- ja X -päiviin, hän voi saada pyytämällä joka viidennen viikonlopun vapaaksi joko perjantai-lauantai, lauantai-sunnuntai tai sunnuntai-maanantai-yhdistelminä.

Ansainta

Työntekijä ansaitsee vuosivapaita kalenterivuosittain toteutuneiden työtuntien määrän perusteella. Vuosivapaaseen oikeuttavia työtunteja alkaa kertyä työntekijän työsuhteen kestettyä kaksi kuukautta (ns. karenssiaika). Karenssiaikaa vähentää saman työnantajan palveluksessa työskennelty aika, mikäli työntekijä palaa takaisin töihin 30 kalenteripäivän kuluessa edellisen työsuhteen päättymisestä.

Vuosivapaan antaminen

Työntekijällä on kalenterivuoden aikana oikeus saada pyynnöstä pitää vähintään kaksi vuosivapaata haluamanaan ajankohtana, jos työantajan liiketoimintaan liittyvät syyt eivät estä vapaan antamista pyydettynä ajankohtana. Pyyntö on esitettävä vähintään 10 päivää ennen työvuorolistan julkaisua.

Jos vuosivapaat sijoitetaan aina tietyille päiville työantajan liiketoimintaan liittyvien syiden takia (esim. arkipyhäpäivät), tätä määräystä ei sovelleta.

Luottamusmiehen ansaitsema vuosivapaapäivä lyhentää luottamusmiehen työ- ja vapautusaikaa samassa suhteessa kuin vuosivapaapäiviä on näiltä ansaittu.

Työehtosopimukseen lisättiin uusi kirjaus työajan tasoittumisjärjestelmiin kokoaikaisten työntekijöiden peräkkäisistä vapaapäivistä. Sillä tuetaan työntekijöiden työssäjaksamista ja palautumista.

Jatkossa viikonloppuvapaiden lisäksi työajan tasoittumiskauden (18 viikkoa) aikana tulee olla vähintään yksi peräkkäisten vapaapäivien yhdistelmä.

Jos työpaikalla on sovittu paikallisesti pidemmästä tasoittumisjärjestelmästä (27 viikkoa), niin viikonloppuvapaiden lisäksi tasoittumiskauden aikana tulee olla vähintään kaksi peräkkäisten vapaapäivien yhdistelmää.

Työnantaja ja työntekijä voivat jatkossa sopia suhteutetun kuukausipalkan maksamisesta tuntipalkan sijaan silloin, jos työntekijä tekee tilapäisesti osa-aikatyötä osittaisen sairauspoissaolon tai osittaisen perhevapaan vuoksi.

Jos työntekijän alle 10-vuotias lapsi tai muu taloudessa vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, työntekijä voi olla jatkossa omalla ilmoituksella poissa töistä palkallisesti 1–3 kalenteripäivää. Työnantaja voi velvoittaa esittämään todistuksen, jos katsoo sen tarpeelliseksi.

Työehtosopimukseen lisättiin uusi kirjaus lapsettomuushoitoihin ja adoptioneuvontaan osallistumisesta. Jatkossa työntekijällä on oikeus palkattomaan poissaoloon lapsettomuushoitojen ja adoptioneuvonnan ajalta.

Hoitoajat tulevat usein lyhyellä varoitusajalla ja kun työntekijä voi luottaa siihen, että vapaa järjestyy, niin hän pystyy myös sitoutumaan hoito-ohjelmaan.

Työehtosopimukseen lisättiin suositus, että yli 55-vuotiaalla työntekijällä on oikeus saada pyytämällä V/X -vapaat yhdenjaksoisena vapaana. Suosituksen tarkoituksena edistää yli 55 vuotta täyttäneiden työssä jaksamista ja palautumista.

Lisäksi monimuotoisuuden ja monikulttuurisuuden vaikutukset työyhteisölle lisättiin esimerkkilistaan työhyvinvoinnin edistämiseksi tehtävistä toimenpiteistä. 

Työpaikkakohtaisen sopimisen yhdeksi mahdolliseksi osapuoleksi sovittiin työpaikalla valittava työryhmä.

Työehtosopimusratkaisussa sovittiin seuraavista työryhmistä työehtosopimuksen kehittämiseksi uuden sopimuskauden aikana.


Osa-aikatyötä käsittelevä työryhmä selvittää osa-aikatyöhön liittyviä ongelmakohtia ja etsii keinoja niiden ratkaisemiseksi sekä kokoaikatyön lisäämiseksi.

Työsuojelutyöryhmä selvittää kokonaisvaltaisesti matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelualan turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Työryhmän tavoitteena on laatia alaa koskeva kattava työturvallisuusohjeistus.

Työryhmä palkkaperusteiden uudistamiseksi valmistelee palkkausjärjestelmän uudistamista niin, että se perustuisi nykyistä vahvemmin työn vaativuuteen.

Matkailu- ja ravintola-alaa koskeva työryhmä selvittää mahdollisuutta koko matkailu- ja ravintola-alaa koskevan yhteisen työehtosopimuksen laatimiseksi.

Oikeus osallistua koulutustyöryhmässä hyväksytyille kursseille enintään 14 päivää.

Kun uusi työehtosopimus on hyväksytty, siirretään uudet määräykset yhteistyössä PAMin ja MaRan kanssa työehtosopimusteksteihin. Tämä työ vie aikansa, mutta varovaisen arvion mukaan se valmistuu kesäkuuhun 2025 mennessä. Sen jälkeen uusi työehtosopimus on luettavissa mm. kokonaisuudessaan verkkosivuilla.

Tutustu palkkataulukoihin

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työntekijöiden palkkataulukot 2025

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työntekijöiden palkkataulukot 2026

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työntekijöiden palkkataulukot 2027

Tutustu tarkemmin matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimusten tekstimuutoksiin

Työehtosopimus

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työntekijöiden työehtosopimuksessa on sovittu työnteon vähimmäisehdot. Esimerkiksi kokki, tarjoilija ja ravintolatyöntekijä löytävät sopimuksesta, millainen työaika, palkka ja sairausajan palkka heille kuuluu. Ehdot ovat minimiehtoja.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työntekijöiden työehtosopimusta noudatetaan tyypillisesti seuraavissa työpaikoissa tehtävään työhön:

  • ravintolat, kahvilat, pubit ja yökerhot
  • catering-yritykset ja henkilöstöravintolat
  • eines- ja valmistuskeittiöt
  • hotellit ja muut majoitusliikkeet
  • kylpylät ja hyvinvointikeskukset
  • leirintä- ja caravanalueet, loma- ja mökkikylät
  • maaseutumatkailupalvelut
  • huolto- ja liikenneasemat
  • keilahallit
  • loma- ja kurssikeskukset, kongressikeskukset
  • kotimaisten matkailupalvelujen edistäminen, myynti, markkinointi ja välitys.

Työehtosopimus on yleissitova ja siinä sovitut työehdot ovat minimiehtoja, joita työnantajan on vähintään noudatettava kaikkiin työntekijöihinsä. Sopimus koskee työaikalain alaisia työntekijöitä.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työntekijöiden työehtosopimus koskee Suomessa noin 75 000 työntekijää.

Neuvotteluosapuolet: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

Liitteitä

Tutustu myös

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva esihenkilöiden työehtosopimus

Liity jäseneksi

PAM on ammattiliittosi, jos työskentelet yksityisellä palvelualalla esimerkiksi myyjänä, siivoojana, tarjoilijana, kokkina, vartijana tai kiinteistönhoitajana. Neuvottelemme sinun työehdoistasi.

Viimeksi päivitetty: 03.04.2025

Haku