Skip to content
Framsida » Kollektivavtal för turism-, restaurang- och fritidsjtänster

Kollektivavtalet för arbetstagare inom turism-, restaurang- och fritidstjänster

Kollektivavtalet

för turism-, restaurang- och fritidstjänster 1.4.2023-31.3.2025.

Avtalsperiod: 1.4.2023-31.3.2025

Avtalsuppgörelse 2025 – vad ändras i kollektivavtalet och hur mycket höjs lönerna? 

PAM och arbetsgivarförbundet MaRa nådde en uppgörelse om ett nytt kollektivavtal den 30 mars 2025. 

Under den nya avtalsperioden höjs lönerna med sammanlagt 7,8 procent. Det nya kollektivavtalet för turism- och restaurangbranschen gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2028. Avtalets tredje år kan sägas upp så att avtalet upphör redan 31 mars 2027. 

Avtalsuppgörelsen innehåller bland annat löneförhöjningar, stärkta möjligheter för arbetstagare att påverka tidpunkten för sina lediga dagar, en ny arbetsgrupp för att lösa problem kopplade till deltidsarbete samt förfarande vid uppsägningar som beror på arbetstagaren själv. 

Under avtalsperioden höjs lönerna sammanlagt med 7,8 procent: 

  • 2,5 % från och med 1 september 2025 
  • 2,9 % från och med 1 juni 2026 
  • 2,4 % från och med 1 juli 2027 

Löneförhöjningarna gäller både minimilönerna i lönetabellerna och personliga löner.)

Från och med 1 september 2025: 

  • Kvällstillägg: 1,40 euro 
  • Nattillägg: 2,37 euro 

Från och med 1 juli 2027: 

  • Kvällstillägg: 1,43 euro 
  • Nattillägg: 2,43 euro 

Ersättningarna till huvudförtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige för uppgifter utanför arbetstid höjs med 7,8 % från och med 1 september 2025. 

Kollektivavtalet förtydligar introduktionspraxis. Förutom arbetsintroduktion ska arbetsgivaren informera om praxis kring pauser, arbetstidssystem samt riktlinjer mot trakasserier och hantering av våldssituationer. 

Tiden för förhandsmeddelande om permittering förkortas. I fortsättningen ska arbetsgivaren meddela om permittering minst 7 dagar i förväg. 

Då arbetsgivaren säger upp anställningen har uppsägningstiden ändrats för anställningar som varat över fyra år. 

Då anställningen varat i 4-8 år är uppsägningstiden i fortsättningen 2 månader, vid 8-12 år långa anställningar 3 månader och vid över 12 år långa anställningar 4 månader.   

För uppsägning på arbetstagarens initiativ kan parterna fortfarande avtala om högst 1 månads uppsägningstid. 

PAM och MaRa har i avtalet kommit överens om rutiner som ska följas när arbetsgivaren överväger uppsägning på personrelaterade grunder. 

Arbetstagaren har rätt att ha med sig förtroendeman eller en representant från facket eller fackavdelningen vid hörande om uppsägningen.  Hörandet ska ordnas så att arbetstagaren har en faktisk möjlighet att delta och förbereda sig. 

PAM kommer granska uppsägningar noga, tar vid behov oklara fall till domstol och kommunicerar om hur de framskrider. 

Arbetstagarens rättigheter 

  • rimlig tid för förberedelse innan hörandet 
  • tillräckligt med information om de faktorer som ligger till grund för beslutsprocessen 
  • en faktisk möjlighet att uttrycka sin ståndpunkt i frågan. 

Arbetsgivaren ska 

  • informera om rätten att använda ett biträde. På arbetstagarens begäran kan förtroendemannen eller, om en sådan inte utsetts, fackförbundets eller fackavdelningens representant fungera som biträde. 
  • bedöma förutsättningarna för att fortsätta anställningen i hörandet. 

Kollektivavtalet förutsätter att arbetsgivaren regelbundet granskar om de avtalade arbetstimmarna för deltidsanställda uppfylls, så kallad granskning av genomsnittlig minimiarbetstid. Det säkerställer att arbetstagaren får det antal arbetstimmar man avtalat om. 

I fortsättningen ska granskningen göras var sjätte månad, om inte företagets verksamhet (t.ex. säsongarbete) motiverar en förlängning av granskningsperioden till ett år. 

Om arbetstagaren inte har rätt till V- eller X-dagar kan hen på begäran få var femte veckoslut ledigt som kombination av fredag-lördag, lördag-söndag eller söndag-måndag). 

Intjäning av årsledighet 
Arbetstagaren tjänar in årsledighet på basen av de faktiskt arbetade timmar. Intjäningen börjar efter två månaders anställning (karens). Tidigare anställning hos samma arbetsgivare minskar karensen om arbetstagaren återvänder inom 30 dagar. 

Beviljande av årsledighet 
Arbetstagaren har rätt att på begäran få minst två årsledigheter under kalenderåret vid önskad tidpunkt, om inte orsak som har att göra med arbetsgivarens affärsverksamhet hindrar detta. Begäran ska göras minst 10 dagar innan arbetsschemat publiceras. 

Om årsledigheterna alltid placeras på vissa dagar av verksamhetsskäl (t.ex. helgdagar), gäller inte denna regel. 

De årsledighetsdagar förtroendemannen tjänar in minskar arbets- och befrielsetid i proportion till hur de införtjänats för dessa.

I kollektivavtalet finns en ny skrivning i utjämningssystemen som främjar återhämtning för heltidsanställda. Förutom lediga veckoslut ska det under utjämningsperioden (18 veckor) finnas minst en kombination av två sammanhängande lediga dagar. 

Om det finns ett lokalt avtal om längre utjämningsperiod (27 veckor), krävs minst två sådana kombinationer av lediga dagar. 

Arbetsgivaren och arbetstagaren kan avtala om proportionell månadslön i stället för timlön om arbetstagaren tillfälligt arbetar deltid på grund av partiell sjukfrånvaro eller partiell föräldraledighet. 

När arbetstagarens barn eller ett annat barn som permanent bor i hans eller hennes hushåll och som inte har fyllt 10 år plötsligt insjuknar kan arbetstagaren vara tillfälligt frånvarande med lön i 1–3 dagar med egen anmälan. Arbetsgivaren kan kräva intyg vid behov. 

Ny bestämmelse lades till om de fertilitetsbehandling och adoptionsrådgivning. I fortsättningenhar arbetstagaren rätt att få obetald tillfällig frånvaro för fertilitetsbehandling och adoptionsrådgivning. 

Då behandlingstider ofta kommer med kort varsel, är tryggad tillgång till ledighet viktig för att arbetstagaren ska kunna delta i behandlingen. 

Den rekommendation lades till om att anställda över 55 år har rätt att på begäran få V-/X-ledigheter som en sammanhängande ledighet. Rekommendationens syfte är att främja ork i arbetet och återhämtning. 

Därtill har effekterna av mångfald och mångkultur för arbetsgemenskapen lagts till i exemplen på åtgärder för att främja välbefinnande i arbetet. 

En arbetsgrupp som väljs på arbetsplatsen kan nu vara en part i lokala avtal. 

Följande arbetsgrupper tillsätts för att utveckla kollektivavtalet under avtalsperioden: 

  • Arbetsgruppen om deltidsarbete utreder problem kring deltidsarbete och söker lösningar på dem och för att ge fler heltidsarbete. 
  • Arbetarskyddsgruppen gör en övergripande utredning av säkerhetsfrågorna i branschen. Målet är att ta fram omfattande riktlinjer för arbetarskyddet. 
  • Arbetsgrupp för revidering av lönegrunderna bereder en reform av lönesystemet som bättre beaktar kravnivån i arbetet. 
  • Arbetsgrupp utreder möjligheten till ett gemensamt kollektivavtal för hela turism- och restaurangbranschen. 

Rätten att delta i kurser som godkänts av utbildningsarbetsgruppen förlängs till högst 14 dagar. 

Efter att det nya avtalet godkänts kommer PAM och MaRa att tillsammans uppdatera kollektivavtalstexterna. Arbetet tar sin tid.  

När översättningen finns tillgänglig kommer den svenska översättningen att finnas tillgänglig på nätet och senare även i tryck. 

De nya lönetabellerna

Lönetabeller för arbetstagare inom turism-, restaurang- och fritidstjänster 2025

Lönetabeller för arbetstagare inom turism-, restaurang- och fritidstjänster 2026

Lönetabeller för arbetstagare inom turism-, restaurang- och fritidstjänster 2027


Kollektivavtalet

I kollektivavtalet för arbetstagare inom turism-, restaurang- och fritidstjänster fastställs minimivillkoren som tillämpas i arbetet såsom lön, arbetstidstillägg, arbetstid och semester. 

Avtalet tillämpas typiskt på arbete i:

  • restauranger, kaféer, pubar, nattklubbar
  • cateringföretag och personalrestauranger
  • halvfabrikatskök och beredningskök
  • hotell och andra inkvarteringsföretag
  • badanläggningar och välfärdscentra
  • campingplatser och husvagnsområden
  • semester- och stugbyar
  • tjänster för landsbygdsturism
  • service- och trafikstationer
  • bowlinghallar
  • semesteranläggningar och kurscentra
  • kongresscentra
  • främjande, försäljning, marknadsföring och förmedling av inhemska turismtjänster.

Kollektivavtalet är allmänbindande och bestämmelserna är minimivillkor. Arbetsgivare ska tillämpa minst de villkoren på alla sina anställda. Kollektivavtalet gäller anställda som omfattas av arbetstidslagen.

Avtalsparter: Servicefacket PAM och arbetsgivarförbundet Turism- och restaurangförbundet MaRa rf.

Kollektivavtalet berör cirka 75 000 arbetstagare som jobbar inom turism-, restaurang- eller fritidstjänster. 

Se även

Senast uppdaterad: 04.04.2025

Sök