Skip to content
Nyheter

22.11.2024 15:35

PAM:s höstfullmäktige: Den minskade köpkraften måste återställas och trygghetskänslan förstärkas i arbetslivet  

PAM:s höstfullmäktige kräver att den minskade köpkraften ska återställas och trygghetskänslan förstärkas i arbetslivet. Fullmäktige uppmanar medlemmarna att delta och påverka gemensamma frågor. Vi förenas av målet om ett bättre arbetsliv, och nu är det dags att påverka.

Flera måttliga lönelösningar i rad, pandemin, Rysslands anfallskrig, den höga inflationen och regeringens åtstramningspolitik. Detta är receptet som lett till en historiskt sett försvagad köpkraft för den vanliga finska hårt arbetande löntagaren. Idag ligger köpkraften på samma nivå som för tio år sedan, när man ser till utvecklingen av realinkomsterna. I detta läge försöker nu många hårt arbetande anställda inom servicebranscherna att få pengarna att räcka till för vardagens nödvändiga utgifter.

Vi har förberett oss ännu bättre inför den stundande avtalsrörelsen genom att samarbeta med FFC-anslutna förbund. Den gemensamma samordningen tog form förra veckan när vi tillsammans offentliggjorde våra löneförhöjningsmål.

Vi siktar på tvååriga avtal där löneökningsmålet är 6 procent för det första året, eller en ökning i månadslönen på minst 150 euro. För det andra året är målet 4 procent, eller en ökning i månadslönen på minst 100 euro. Med detta mål tar vi ikapp den minskning som vi sett i köpkraften och garderar oss för inflationen.

Finskt Näringsliv EK och den politiska högern är plötsligt förfärade över löntagarnas unisona men samtidigt rimliga löneförhöjningar. Det är alltså fråga om den typen av förhöjningar som skulle återställa köpkraften åtminstone delvis, så att pengarna skulle räcka till lite bättre i vardagen. Kan man faktiskt vara förfärad över att folk vill klara sig på sin lön?

Arbetsgivarförbundens offentliga fördömande av löntagarnas samordning är närmast komiskt och förnedrande. Så det passar inte att vi mobiliserar våra styrkor, medan deras ensidiga samordning är mer än välkommet.

Varje anställd har rätt att få en heltäckande introduktion i sitt arbete och att känna sig uppskattad. Hälsa och säkerhet är en grundläggande rättighet. Denna grundläggande rättighet tillhör även serviceanställda. PAM:s fullmäktige kräver betydande förbättringar i säkerheten i arbetet, en översyn av ensamarbete med hänsyn till anställdas säkerhet, och att lagstiftningen som möjliggör kontaktförbud för företag snabbt ska träda i kraft.

Lönen ska vara sådan att man kan klara sig på den oavsett servicebranschen. PAM:s fullmäktige kräver en öppen och ärlig diskussion om låglönebranscherna faktiska problem. Till exempel inom fastighetsservicebranschen leder orättvis lönesättning till att branschens attraktionskraft försvagas.

Vi strävar efter en mänsklig arbetsbelastning och ett tillräckligt antal arbetstimmar. Vi strävar efter att man ska kunna påverka arbetets innehåll och ha rätt till tilläggsutbildning i ett arbetsliv i förändring. För oss på Servicefacket PAM handlar det om vad vi har rätt till – och vi har rätt till ett avtal om ett bättre arbetsliv!

Avtalsrörelsen kommer att bli utmanande. Det kan man se redan nu när Industrifacket varslade om strejk efter att förhandlingarna hamnat i ett dödläge. PAM:s fullmäktige ger sitt fulla stöd till Industrifacket när de nu banar väg för hela löntagarrörelsen.

Vi på PAM är ett fackförbund för varandra som stöttar varandra – alltid. Men att göra detta tillsammans kräver att alla bidrar. Vi förenas av målet om ett bättre arbetsliv, och nu är det dags att påverka. Du är väl också med och säkerställer bättre arbetsvillkor för alla.

I mitten av april är det kommunal- och välfärdsområdesval.

Det är viktigt att i kommuner och välfärdsområden har beslutsfattare som känner till serviceanställdas vardag och arbete. Detta kommer att ske endast om PAM:s medlemmar ställer upp i valet och utnyttjar sin rösträtt. Dessa val handlar om beslut som påverkar allas vår vardag.

Vi på Servicefacket PAM vågar öppna munnen och påverka när det behövs för att främja gemensamma frågor – oavsett om det är fråga om kommunalval, välfärdsområdesval eller kollektivavtalsförhandlingar.

Sök