Skip to content
Nyheter

22.11.2024 15:29

PAM:s fullmäktige samlad i Helsingfors: ”Att arbeta för samma mål blir avgörande i den kommande avtalsrörelsen”

Ordförandena betonade i sina tal vikten av att stå enade inför den kommande avtalsrörelsen. Utmaningarna är stora, men förbundets kollektiva styrka och aktiva medlemmar är avgörande.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ja valtuuston puheenjohtaja Sami Viitasaari
PAMin valtuuston puheenjohtaja Sami Viitasaari ja PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen

Servicefacket PAM:s höstfullmäktige samlas i Helsingfors den 19–20 november. Vid mötet diskuteras de viktigaste målen inför det kommande året och avtalsrörelsen.

PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen och fullmäktigeordförande Sami Viitasaari betonade vikten av samarbete och enighet i sina inledningsanföranden.

Samarbete och att arbeta tillsammans för samma mål är inte bara ord – de är nyckeln till att vi får det som är rättvist och nödvändigt för anställda inom servicebranscherna.

Viitasaari betonade att PAM:s gemensamma riktning och strategi för nästa år fastställs vid fullmäktigemötet.

– Samarbete och att arbeta tillsammans för samma mål är inte bara ord – de är nyckeln till att vi får det som är rättvist och nödvändigt för anställda inom servicebranscherna.

Viitasaari beskrev den kommande avtalsrörelsen som en unik utmaning.

– En av de största framtidsutmaningarna som påverkar oss alla är de kommande kollektivavtalsförhandlingarna. Det är inte bara förhandlingar bland alla andra utan det är ögonblicket då vår kollektiva vilja och styrka kommer att vägas in.

– Vi måste tillsammans se till att arbetsvillkoren och lönerna inom servicesektorn förblir rättvisa och utvecklas mot det bättre, sa Viitasaari.

Vi ska täppa till luckan som uppstått i köpkraften de senaste åren. En höjning med blandad linje är en jämställdhetshandling och nödvändig under dessa omständigheter.

Rönni-Sällinen berättade om löneförhöjningsmålet för den kommande avtalsrörelsen. PAM siktar på tvååriga avtal där löneökningsmålet är 6 procent för det första året, eller en ökning i månadslönen på minst 150 euro. För det andra året är målet 4 procent, eller en ökning i månadslönen på minst 100 euro.

Enligt Rönni-Sällinen är målet att säkra köpkraften och minska löneskillnaderna samt att svara på regeringens nedskärningar i socialskyddet.

– Vi ska täppa till luckan som uppstått i köpkraften de senaste åren. Inflationen och regeringens nedskärningar har slagit särskilt hårt mot låginkomsttagare. En höjning med blandad linje är en jämställdhetshandling och nödvändig under dessa omständigheter, betonade hon.

Samordning har alltid varit vardagsmat på arbetsgivarsidan. Varför har motsvarande samarbete på arbetstagarsidan nu vållat en så stor förskräckelse?

PAM fortsätter att ha ett nära samarbete med FFC-anslutna förbund. Det gemensamma målet är att stärka de anställdas ställning i en situation där arbetsgivarsidan försöker försvaga grundbultarna i den organiserade arbetsmarknadsmodellen. Arbetsgivarsidan har kritiserat samordningen.

− Samordning har alltid varit vardagsmat på arbetsgivarsidan. Varför har motsvarande samarbete på arbetstagarsidan nu vållat en så stor förskräckelse? kommenterade Rönni-Sällinen i sitt tal.

PAM är fast besluten att förbättra de anställdas välbefinnande. Rönni-Sällinen lyfte fram natt- och skiftarbetets speciella utmaningar och behovet av att förkorta arbetstiden vid belastande arbetsuppgifter. Dessutom påpekade hon att teknikens och algoritmstyrningens roll växer, vilket kräver nya avtals- och lagstiftningslösningar.

– Algoritmer kan innebära mer instabila arbetstider, men samtidigt bidrar de till ökad produktivitet, och även de anställda bör få sin beskärda del av dessa frukter.

I de kommande förhandlingarna kommer vi att stå inför en situation där de lagstiftningshinder som regeringen skapat blir ännu större. Trots detta är PAM redo att försvara sina medlemmars intressen.

Båda ordförandena kritiserade regeringens politik. Nedskärningar i socialskyddet och bostadsbidraget samt planer på att utöka de lokala förhandlingarna hotar de anställdas ställning. De planerade inskränkningarna av bland annat strejkrätten kommer att göra det svårare för de anställda att försvara sina rättigheter.

– I de kommande förhandlingarna kommer vi att stå inför en situation där de lagstiftningshinder som regeringen skapat blir ännu större. Trots detta är PAM redo att försvara sina medlemmars intressen, framhöll Rönni-Sällinen.

Vi kan påverka, och påverka gör vi.

Viitasaari och Rönni-Sällinen betonade båda att PAM:s styrka ligger i samarbetet och aktiva medlemmar.

− Vi kan påverka, och påverka gör vi, sammanfattade Viitasaari i sitt tal.

PAM:s fullmäktige består av en ordförande, två vice ordförande, 60 ledamöter och 10 allmänna ersättare. Varje fullmäktigeledamot har två personliga ersättare. Medlemmarna har valts ut med hänsyn till regioner, yrkesgrupper och medlemsstruktur.

Höstens fullmäktigemöte fortsätter med debatt och beslut om prioriteringarna för PAM:s verksamhet inför 2025.

Text och foton: Minttu Sallinen

Sök