Skip to content
Artiklar

23.04.2025 08:45

Mertidsarbete jämställs med övertid i svenska kollektivavtal

I den svenska avtalsrörelsen har fackförbunden och arbetsgivarna löst frågan om diskriminering av deltidsanställda i fråga om ersättning för arbete utöver kontraktet. Deltidsanställda får ersättning för mertid på samma villkor som heltidsanställda får för övertid.

Många serviceanställda jobbar deltid både i Sverige och i Finland. I Sverige jobbar hela sju av tio butiksanställda deltid, över hälften av de anställda inom hotell och restaurang och nästan hälften av städarna. Precis som i Finland, är det många som jobbar deltid mot sin vilja.

Frågan om ersättning för mertidsarbete blev högaktuell efter EU-domstolens beslut i två fall som gällde tyska arbetstagare. Domstolen slog fast att det är mot direktiven om deltidsarbete och likabehandling att deltidsanställda, som oftare var kvinnor, inte fick ersättning då de jobbade utöver de timmar som fanns i arbetsavtalet medan heltidsanställda får ersättning då de jobbar övertid.

EU-domstolens beslut är prejudikat som genast gäller i alla medlemsländer. Därför tolkade fackförbunden i Sverige och PAM i Finland att lagar och kollektivavtal som ersätter övertidsarbete men inte mertidsarbete inte är lagenliga.

Arbetsgivarförbunden Svensk Handel och Finsk Handel gjorde en annan tolkning.

”Viktigt att lösa frågan förhandlingsvägen”

Vice ordförande Martin Nyberg på det svenska fackförbundet Handels berättar att det för Handels del var viktigt att lösa frågan förhandlingsvägen i stället för i domstol.

—Rättsprocesser är långsamma. Där finns också risken för olika domslut i olika branscher på olika grunder. Vi ville äga frågan och hitta en enhetlig lösning.

Målet att höja ersättningen för mertidsarbete blev gemensamt för alla LO-förbunden och även för alla facken i industrin, inklusive tjänstemannafacken. I praktiken innebar det gemensamma målet att mertidsarbete skulle jämställas med övertid och ersättas på samma villkor.

Lättare förhandlingar i branscher där heltid är normen

Nyberg berättar att förhandlingarna om frågan varit lättare i branscher där det inte är vanligt med deltidsarbete och ändringen inte medför några större kostnader för arbetsgivarna.

—I industrin som var först ut i avtalsrörelsen har man fått in skrivelse som jämställer mertidsarbete med övertid i alla 28 avtal som tecknats hittills, berättar Nyberg.

Inom svenska handelsbranschen där de största problemen med ofrivillig deltid förekommer krävdes det eftergifter för att nå en överenskommelse om kollektivavtalet för privata butiker. I början av april nåddes en lösning förhandlingsvägen, utan att varsla om strejk.

Även inom hotell och restaurang och fastighetsbranscherna har PAMs systerförbund förhandlat in justeringar av mertidsersättningen i alla avtal som slutits hittills. Avtalen som gäller de flesta städare i Sverige, varav nästan hälften jobbar deltid, är dock inte ännu färdigt förhandlade.

Lösningen inom handeln i Sverige

Handels har fått med principen att mertid för deltidsanställda jämställs med övertid för heltidsanställda i alla sina avtal, men vissa detaljer skiljer sig mellan kollektivavtalen.

Inom industrin gäller mertidsersättningen genast, medan den i kollektivavtalen för lager, privata butiker och kooperativa verksamheter träder i kraft om ett år.

En ytterligare eftergift var att mertids- och övertidsersättningen för de första två timmarna sänks till 35 procent i butik. Efter det ersätts mertid och övertid med 70 procent högre lön.

”Målet är så många heltidsjobb som möjligt”

—Det krävdes eftergifter, men det var värt att få frågan reglerad. Nu blir det dyrare för arbetsgivarna att låta bli planera arbetskraften och förlita sig på mertidsarbete. Det hjälper nå målet om att få så många heltidsjobb som möjligt.

Mertidsarbete kommer betalas då man jobbar utöver timmarna på arbetsavtalet, men inte då det handlar om vikariat.

—Då chefen ber dig jobba extra så är det mertid. Men om det är någon som till exempel är frånvarande på grund av sjukdom och chefen frågar om du vill göra de skiften, då anses det vara vikariat, förklarar Nyberg.

—Här var det viktigt för oss med frivillighet. Alltså att arbetstagaren ska ha rätt att tacka nej till mertid, övertid och inhopp. Och att arbetsgivaren ska kunna påvisa att det faktiskt handlar om ett vikariat.

Uppföljning och lyft av avtalstimmarna

Följande steg för Handels blir att följa upp arbetstiden och utveckla verktyg för att höja avtalstimmarna.

— Det är nåt vi behöver bli bättre på att bevaka och behöver mer verktyg för. Där är bestämmelserna ni i Finland och man Norge har för att granska de arbetade timmarna och höja timmarna i kontrakten nåt vi vill titta närmare på, avslutar Nyberg.

I kollektivavtalet för kooperativen och ideella verksamheter kom en ny skrivning om att anställda kan begära att få fler timmar på kontraktet om man över en längre tid jobbar mer än kontraktet.

I Finland riktas blickarna mot lagstiftarna

Tummahiuksinen nainen valkoisessa paidassa istuu sohvalla ja katsoo suoraan kameraan.

Även PAMs mål var att i vårens avtalsrörelse rätta till missförhållandet gällande ersättning av mertidsarbete. Arbetsgivarsidan var däremot inte beredd att erkänna problemet eller diskutera lösningar.

—Det är fint att man i Sverige på bred basis kommit överens om att ersätta mertidsarbete som övertid och att man tillsammans beslutat sluta diskriminera deltidsanställda. Det tyder på en förhandlingskultur som fungerar och ett åtagande för likabehandling oberoende av antalet arbetsavtalstimmar. Man kunde ta lärdom av Sverige på den punkten, kommenterar PAM:s intressebevakningsdirektör Sirpa Leppäkangas.

I Sverige begränsar arbetstidslagen mängden mertids- och övertidsarbete, men i Finland har man också bestämmelser i lag om ersättning för mertids- och övertidsarbete. Därför riktar man nu blicken mot de finska lagstiftarna.

—Vi kommer inte vänta tre år på nästa avtalsrörelse, utan förutsätter att lagen uppdateras snarast. Vi väntar alltså med stort intresse på myndigheternas bedömning om huruvida det finns en konflikt mellan lagen och EU-domen. Vid behov för vi saken till domstol för att få klarhet.

Text: Hildur Boldt

Bilder: Camilla Svensk (Nyberg), Eeva Anundi (Leppäkangas)

Läs mer om ämnet

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök