Skip to content
Pressmeddelanden

02.04.2025 09:00

Lönehöjningar på 7,8 procent i branschen för turism-, restaurang- och fritidstjänster samt förbättringar för orken i arbetet 

Servicefacket PAM rf och Turism- och Restaurangförbundet MaRa rf har godkänt det förhandlingsresultat som gäller kollektivavtalet för turism-, restaurang- och fritidstjänster. Lönerna för branschens arbetstagare och chefer höjs med totalt 7,8 procent under avtalsperioden. 

Det nya kollektivavtalet är treårigt och gäller för perioden 1 april 2025–31 mars 2028. Det är möjligt att säga upp avtalet så att det upphör 31 mars 2027. 

I och med det nya avtalet höjs lönerna i branschen enligt följande:  

  • 1 september 2025 höjs lönerna med 2,5 procent 
  • 1 juni 2026 höjs lönerna med 2,9 procent  
  • 1 juli 2027 höjs lönerna med 2,4 procent. 

—Löneförhöjningarna är enligt den allmänna linjen och hjälper minskar köpkraftsgapet för branschens arbetstagare, kommenterar PAM-ordförande Annika Rönni-Sällinens 

— Det svaga ekonomiska läget har påverkat konsumenternas plånböcker och regeringens politik har minskat framtidstron. När människor sparar i vardagen syns försiktigheten särskilt inom turism- och restaurangbranschen – både för arbetstagare och företag, fortsätter hon. 

Förutom löneförhöjningar innehåller det nya avtalet förbättringar som stödjer arbetstagarnas ork och återhämtning. Det blir lättare att förena arbete och fritid eftersom möjligheterna till lediga dagar i följd ökar, och arbetstagarna får bättre möjligheter att påverka hur ledigheten placeras. 

Deltidsarbete under lupp 

I kollektivavtalet kom man överens om att granskningen av deltidsanställdas arbetstimmar ska göras med sex månaders mellanrum, om inte företagets verksamhet förutsätter granskning på årsbasis. Det tryggar att arbetstagaren får det antal timmar man avtalat om och att arbetsavtalstimmarna är uppdaterade. 

Avtalet innehåller också en överenskommelse om att grunda en arbetsgrupp för att behandla deltidsarbete. Gruppens uppgift är att söka lösningar på utmaningar med deltidsarbete och att främja heltidsarbete. PAM:s avtalsexpert Raimo Hoikkala ser inrättandet av arbetsgruppen som ett viktigt steg för att förbättra deltidsanställdas ställning. 

— Det är svårt att lösa problemen med deltidsarbete under en förhandling. Därför är det viktigt att vi går till botten med utmaningarna och söker lösningar som förbättrar vardagen för deltidsanställda på sikt. 

Fackets stöd ger trygghet vid uppsägning 

PAM och MaRa rf har också kommit överens om förfaranden som ska följas då arbetsgivaren planerar uppsägning på personrelaterade grunder. Kollektivavtalet innehåller nu en bestämmelse om arbetstagarens rätt att ha med förtroendeman, en representant från facket eller från den lokala fackavdelningen som stöd vid hörande som gäller uppsägning. Hörandet ska ordnas så att arbetstagaren faktiskt har möjlighet att delta och förbereda sig. 

— Det är viktigt att vi har en bestämmelse i kollektivavtalet för dylika situationer, säger Hoikkala. 

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök