Skip to content
Artiklar

04.09.2024 16:33

Karriärtjänsten hjälpte när nöden var som störst

Nedläggningen av Ifolors fabrik, som tillverkade fotoprodukter, innebar uppsägningar för nästan hela personalen. PAM:s karriärtjänster hjälpte fackförbundets medlemmar till en ny karriär.

Ifolorin entinen pääluottamusmies Tarja Kaunismäki opiskelee parhaillaan ansiosidonnaisella lähihoitajaksi.

– Det var första gången som folk insåg att någon bryr sig om dem. Facket kom till undsättning just när jobben höll på att försvinna, beskriver Tarja Kaunismäki känslorna hos sina tidigare arbetskamrater för ett och ett halvt år sedan.

Kaunismäki arbetade som huvudförtroendeman på Ifolor, ett företag som tillverkade fotoprodukter.

Med sin kommentar syftar hon på ett tillfälle som PAM ordnade i mars 2023, där fackförbundet gav information till sina uppsagda Ifolor-medlemmar om det stöd som PAM erbjuder: karriärtjänsten och arbetslöshetskassan.

En månad tidigare hade Ifolor meddelat att all produktion skulle flyttas från Kervo till Schweiz. Flytten innebar uppsägningar för cirka 40 personer.

Nyheten om fabrikens nedläggning kom som en chock för personalen. Efterfrågan hade visserligen minskat något, men fabriken var fortfarande lönsam. Det väckte också många känslor att produktionen flyttades till Schweiz, och inte till ett land med billig arbetskraft.

Ifolor var en arbetsplats där folk trivdes. Många kom dit med avsikt att stanna kvar. Medelåldern bland de anställda låg runt femtio.

– Många av oss hade inte sökt jobb på flera år eller årtionden. Vissa hade aldrig ens gjort ett cv. Man fick jobb genom att ringa och fråga. Vi stod inför något nytt, förklarar Kaunismäki.

Career coaching brought hope

Efter tillfället kavlade Coolla, företaget som ansvarar för PAM:s karriärtjänster, upp ärmarna och började hjälpa 15 Ifolor-anställda PAM-medlemmar till en ny karriär.

Varje anställd hade lite olika utgångspunkter, men en sak förenade dem: det fanns inga likadana jobb att få. För att få arbete behövde man byta bransch, kanske studera något nytt.

– Karriärcoachning är alltid personlig. Vi träffade varje anställd i genomsnitt fyra gånger. Vi kartlade varje persons kompetenser och intresseområden. Vi uppdaterade även deras CV. Samtidigt funderade vi på vad den egna vägen kunde vara och hur man kunde ta sig dit, berättar Coollas verkställande direktör Susan Calonius.

Många av de anställda fick förutom PAM:s karriärtjänster också lagstadgad omställningscoachning betald av arbetsgivaren.

Enligt Calonius varierade de uppsagdas känslor i början av coachningen. Yngre anställda kunde se uppsägningen som en ny början.

Coollas personal, som erbjuder PAM:s karriärtjänster, letade aktivt efter jobb för de uppsagda Ifolor-anställda. Enligt Susan Calonius hade alla utom en fått jobb vid coachningens slut.

Äldre anställda kände dock mer hopplöshet och tvivel på sin förmåga att få nytt jobb. Många undrade om de fortfarande dög på arbetsmarknaden. Hade deras kompetenser blivit omoderna, och hade arbetsgivarnas krav blivit ouppnåeliga?

Under coachningens gång försvann dock hopplösheten.

– Till exempel gav det hopp när en kollega som just blivit mormor fick jobb redan vid det andra coachningstillfället, berättar Calonius.

Coollas personal letade aktivt efter jobb för de uppsagda. De ringde företag och frågade om det fanns behov av personal.

Vid coachningens slut hade alla utom en fått jobb. De flesta fick jobb genom dolda jobbmöjligheter som Coollas rundringning identifierade. Vissa studerade vid sidan av arbetet eller började på lärlingsutbildning.

– Nyligen fick jag veta att även den sista som var utan jobb hittade en tjänst som hen trivdes med, strax innan pensioneringen, berättar Calonius.

Hittade sin egen väg

Tarja Kaunismäki har fått enbart beröm från sina kollegor om karriärtjänsterna. Själv är hon också mycket nöjd.

– Jag fick till exempel ovärderlig hjälp med att göra mitt cv. Jag har aldrig gjort ett cv tidigare, och jag skulle aldrig ha kunnat göra ett så fint på egen hand, berömmer hon.

Enligt Kaunismäki kändes det som att karriärtjänstens medarbetare verkligen ville hjälpa under coachningen. Man fick snabbt svar på sina meddelanden, och coacherna tog själva kontakt. Mötena ordnades flexibelt.

Coollas jobbsökare hittade också en dold jobbmöjlighet för Kaunismäki. Men arbetet kändes inte rätt för henne.

Nu studerar den tidigare huvudförtroendemannen till närvårdare på inkomstrelaterad dagpenning.

Uppdatera ditt cv för säkerhets skull

Nedläggningen av Ifolors fabrik kom som en överraskning för de anställda. Även nu är arbetsmarknaden osäker.

Calonius uppmuntrar därför alla att uppdatera sina jobbsökarkunskaper för säkerhets skull.

– Det är åtminstone värt att se till att ditt cv är i toppskick. Då behöver du inte börja från början om något oväntat händer.

Text: Anu Vallinkoski
Bilder: Eeva Anundi

Gratis karriärtjänster lyser på din karriärväg 

Har du övervägt ytterligare studier eller reflekterat över vilka som är dina styrkor? Genom våra avgiftsfria karriärtjänster får du personlig coachning på svenska samt olika kurser och webbinarier.  

Sök