Skip to content
Artiklar

17.09.2024 16:49

”Gemenskap börjar vid kaffepausen”

Saman Simani, medlem i PAM och förbundets fullmäktige, reflekterar över gemenskapens betydelse i arbetslivet. Han betonar hur små handlingar, som att bjuda in en nyanställd till kaffepausen, kan underlätta invandrares integration i arbetsgemenskapen.

Kuvassa PAMin jäsen Saman Simani

— Jag var en 13-årig kurdisk pojke när jag kom till Finland som kvotflykting från Iran år 1999. Nu, nästan 25 år senare, känner jag det finska samhället och arbetslivet, men jag minns fortfarande de tidiga utmaningarna med språket och kulturen.

Jag har varit medlem i PAM i 16 år, och förra hösten valdes jag in i förbundets fullmäktige. Fackförbunden erbjuder värdefullt stöd och trygghet, men anställda med invandrarbakgrund kan ha svårt att hitta till PAM. Det största hindret kan vara språkbarriären, men också kulturella skillnader spelar en roll.

Invandrares integration i arbetsgemenskapen börjar med små handlingar, som att bjuda in en nyanställd till kaffepausen.

I den kurdiska kulturen är gemenskapens betydelse stor. För oss är det viktigt att alla inkluderas – oavsett om det handlar om vardag eller fest. Detta är något som finländare kunde lära sig av. Invandrares integration i arbetsgemenskapen börjar med små handlingar, som att bjuda in en nyanställd till kaffepausen. Även om det ännu inte finns ett gemensamt språk, är det viktigt att visa att personen är en del av gemenskapen.

I Finland är man van vid att vara artigt distanserad och till och med lite blyg, men när det gäller att välkomna invandrare är mod nyckeln. Jag uppmanar alla att aktivt ta kontakt med nya kollegor.

För att nå invandrare behövs nya och olika metoder.

För att nå invandrare behövs nya och olika metoder. PAMrepresentanter kan till exempel delta i olika invandrargruppers fester och evenemang. Genom gemenskapen sprids budskapet och förbundets verksamhet blir mer bekant och accepterad.

Invandrare behövs alltmer i arbetslivet. Det är viktigt att vi förstår att de vill arbeta och bli accepterade som en del av gemenskapen.

Saman Simani
• Arbetat cirka 15 år inom logistik på Kesko
• Suppleant för arbetarskyddsfullmäktige, medlem i PAM:s fullmäktige, utbildar sig just nu i arbetarskyddsfrågor
• Håller sig i form genom gymträning och kopplar av med familj och vänner. Kopplar bort vardagen genom att åka utomlands på längre semestrar.

Sök