Skip to content
Pressmeddelanden

19.02.2025 12:10

Förhandlingarna om kollektivavtalet för fastighetsservicebranschen har inletts – PAM kräver rättvis förbättring av köpkraften, att yrkesskicklighet återspeglas i lönen och jämlikhet i fråga om söckenhelger

Servicefacket PAM och Fastighetsarbetsgivarna inledde idag förhandlingarna om kollektivavtalet för branschen. Förutom en rättvis löneförhöjning kräver PAM rätt till utbildning och erbjuder lösningar på arbetskraftsbristen.

Annika Rönni-Sällinen seisoo kädet ristissä sinistä taustaa vasten ja katsoo suoraan kohti. Hänellä on päättäväinen ilme.

PAM:s viktigaste mål i förhandlingarna är att stärka köpkraften för anställda inom fastighetsservicebranschen. Behovet av rättvisa löneförhöjningar är verkligt. Enligt Statistikcentralen har köpkraften för lönerna inom den privata fastighetsservicebranschen inte ökat alls under åren 2011–2023 på grund av den kraftiga ökningen av konsumentpriserna.

De vanligaste yrkestitlarna i branschen är städare och fastighetsskötare.

– Anställda inom fastighetsservicebranschen utför ett ovärderligt arbete som syns i allas vardag, och förtjänar att få en lön som går att leva på. Många arbetstagare i branschen har en mycket svår ekonomisk situation efter den kraftiga prisökningen och nedskärningarna i den sociala tryggheten. Underskottet i köpkraften måste nu kompenseras med löneförhöjningar, säger PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen.

PAM eftersträvar en höjning av månadslönerna med 250 euro. Målet innebär för heltidsarbete:

  • första året 6 %, dock minst 150 euro/månad (vilket motsvarar en höjning av timlönerna med 93 cent)
  • andra året 4 %, dock minst 100 euro/månad (vilket motsvarar en höjning av timlönerna med 62 cent)

Utöver förbättra köpkraften är det viktigt för PAM att yrkesskicklighet och kompetens som utvecklats i arbetet belönas. En erfaren och effektiv arbetstagare är värdefull för arbetsgivaren, och det bör också synas i lönen.

Företagen i branschen lider på sina håll av arbetskraftsbrist, vilket även Fastighetsarbetsgivarna har lyft fram. Det är möjligt att hitta gemensamma lösningar på detta i förhandlingarna.

– Många företag i branschen har rekryteringsutmaningar. Att belöna yrkesskicklighet och kompetens skulle få arbetstagare att stanna kvar i branschen längre och locka nya till yrket, konstaterar Rönni-Sällinen.

Utöver detta kan man locka arbetstagare att stanna i branschen genom att möjliggöra utbildning och lärande på ett flexibelt sätt vid sidan av arbetet. PAM kräver i förhandlingarna att arbetstagare ska ha rätt att lära sig under hela sin karriär, eftersom den tekniska utvecklingen i branschen kräver mångsidig kompetens.

För deltidsanställda i fastighetsservicebranschen har trixande och förändringar i arbetstimmarna i samband med söckenhelger varit en utmaning i flera år. I de kommande förhandlingarna vill PAM att alla anställda i branschen ska omfattas av samma regler, det vill säga jämlik ersättning för söckenhelger oberoende av anställningsavtal.

Många meddelanden från anställda i branschen lyfter också fram den höga arbetsbelastningen och den ständiga tidsbristen. Arbetstagarna måste ha möjlighet att utföra sitt arbete väl och noggrant.

– Trots konkurrensutsättning bör dimensioneringen av arbetsobjekt vara på en realistisk nivå. I förhandlingarna vill vi förbättra arbetstagarnas arbetshälsa genom att säkerställa bättre möjligheter till återhämtning och ork i arbetet, säger Rönni-Sällinen.

Avtalsförhandlingarna 2025

Kollektivavtalsförhandlingar innebär att PAM förhandlar om löneökningar och andra anställningsvillkor för alla anställda i PAMs avtalsbranscher med arbetsgivarorganisationerna.

Följ med förhandlingarna i din egen bransch på pam.fi/avtalsrundan

Nu har vi möjligheten att påverka!

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök