Skip to content
Pressmeddelanden

27.02.2025 18:23

Förhandlingarna om kollektivavtalen för turism- och restaurangbranschen har inletts – ”Attraktiva anställningsvillkor stöder branschens tillväxt och utveckling”

Servicefacket PAM rf och arbetsgivarorganisationen MaRa rf inledde idag förhandlingarna om kollektivavtalen för arbetstagare och chefer inom branschen för turism-, restaurang- och fritidstjänster. PAM kräver rättvisa löneförhöjningar, förbättringar i deltidsanställdas situation och uppsägningstryggheten bevaras.

Förhandlingarna om kollektivavtalet för turism-, restaurang- och fritidstjänster inleddes i en situation där ekonomin förväntas börja återhämta sig, men där arbetstagarnas ekonomiska situation är historiskt svag. 

Den höga inflationen under de senaste åren, i kombination med blygsamma löneförhöjningar, har kraftigt urholkat arbetstagarnas köpkraft. Enligt PAMs färska konjunkturbarometer är över 40 procent av arbetstagarna inom turism- och restaurangbranschen oroade över sin ekonomiska situation och upplever att den har försämrats under de senaste månaderna. 

– Löneförhöjningar är nödvändiga för att arbetstagarna ska klara sina vardagsutgifter och trygga sin försörjning. När arbetstagarnas köpkraft stärks gynnas även företag inom servicebranscherna – största delen av löneökningen återgår till ekonomin genom konsumtion och driver på tillväxten, säger PAMs avtalsexpert Raimo Hoikkala. 

Konkurrenskraftiga anställningsvillkor skapar en grund för tillväxt 

Inom turism- och restaurangbranschen arbetar många deltidsanställda, som ständigt måste vara tillgängliga på sin fritid i hopp om fler arbetstimmar. Särskilt chefernas arbete spiller lätt över på fritiden, vilket leder till en ständig balansgång mellan ork och försörjning. 

– Balansen mellan arbete och fritid har dessutom en direkt koppling till arbetstagarnas välbefinnande och ork i arbetet, säger avtalsexpert Raimo Hoikkala. 

PAM vill i kollektivavtalsförhandlingarna främja lösningar som förbättrar deltidsanställdas situation och stärker arbetstagarnas möjligheter att påverka sitt arbete och schemaläggning. Dessutom kräver PAM att uppsägningsskyddet bibehålls på nuvarande nivå. 

– Bra anställningsvillkor gör branschen mer attraktiv för nya arbetstagare och uppmuntrar yrkesfolk att stanna kvar i branschen. När löner och arbetsförhållanden är konkurrenskraftiga får företagen en motiverad och kunnig personal, vilket förbättrar kundupplevelsen, ökar produktiviteten och stöder hela branschens hållbara tillväxt. 

Kollektivavtalen för turism-, restaurang- och fritidstjänster (för arbetstagare och förmän) omfattar cirka 80 000 arbetstagare. De största företagen i branschen sysselsätter personal på hotell, restauranger och personalrestauranger. De nuvarande kollektivavtalen för turism-, restaurang- och fritidstjänster är giltiga till och med 31 mars 2025.

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök