Skip to content
Pressmeddelanden

16.01.2025 14:20

EU-domstolen: Brister i utbetalning av övertidsersättning för deltidsanställda bryter mot deltidsdirektivet – PAM vill rätta till situationen i vårens kollektivavtalsförhandlingar

EU-domstolen gav en banbrytande dom på sensommaren då den ansåg att brister i utbetalningen av övertidsersättning för deltidsanställda och den bakomliggande lagstiftningen bryter mot deltidsdirektivet. Praxisen ansågs även bryta mot jämställdhetsdirektivet eftersom de flesta som jobbar deltid är kvinnor. Domen för med sig ett kullkastande av begreppen ”mertidsarbete” och ”övertid” som framöver ska granskas som en ofördelaktig…

Två tyska deltidsarbetande kvinnor fick ingen övertidsersättning trots att de jobbade flera timmar än vad deras arbetsavtal förutsatte. Enligt tysk lag får deltidsanställda ingen ersättning. De anställda ansåg att detta var diskriminerande och bryter mot diskrimineringsförbudet i EU:s ramavtal om deltidsarbete.

EU-domstolen tolkade fallet till arbetstagarnas fördel och slog fast att deltidsanställda behandlas annorlunda än heltidsanställda när de arbetar flera timmar än vad arbetsavtalet förutsätter utan övertidsersättning.

I Finland har vi en liknande situation. Enligt vår arbetstidslag är de timmar som en deltidsanställd arbetar utöver det i arbetskontraktet antecknade arbetstiden mertidsarbete. Mertidstimmar anses i allmänhet vara timmar upp till 40 timmar i veckan och är inte föremål för övertidsersättning.

– Det här är inte en obetydlig fråga. År 2023 arbetade 402 000 finländare deltid. Av dem arbetade 107 900 personer inom handeln eller turism- och restaurangbranschen. Inom samma sektorer var cirka 60 procent av alla nyanställningar deltidsanställningar. Var och en av dem kan påverkas av den situation som nu har uppstått, säger Annika Rönni-Sällinen, Servicefacket PAM:s ordförande.

Deltidsarbete bidrar till fattigdom bland arbetstagare

EU-domstolen är ansvarig för en enhetlig tolkning och tillämpning av unionsrätten. Dess beslut har en direkt inverkan på lagstiftningen och rättspraxisen, särskilt i situationer där nationell lagstiftning strider mot EU-rätten.

– I vårens avtalsrörelse siktar vi nu på att de kollektivavtal vi förhandlar om är i linje med direktivet och att deltidsanställda får korrekt ersättning för de timmar som överskrider arbetsavtalets timmar, säger Rönni-Sällinen.

– Det ligger i allas intresse, eftersom lagändringar tar lång tid och tiden går hela tiden. Domarna har retroaktiv verkan, konstaterar Rönni-Sällinen.

 Fler och fler jobbar deltid, men den nya situationen kan kanske vända trenden. Den kan också minska fattigdom bland arbetstagare.

– Att deltidsarbete har ökat beror säkert delvis på att det är mer flexibelt och också billigare för arbetsgivare jämfört med heltidsarbete. En extra arbetstimme som en deltidsanställd gör kompenseras nu med en vanlig timlön, medan heltidsanställda i huvudsak får förhöjd lön för sina extra timmar, påpekar Rönni-Sällinen.  


Bakgrundsmaterial på finska:

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök