Skip to content
Framsida » Fastighetstjänstebranschens kollektivavtal

Kollektivavtal för arbetstagare inom fastighetstjänstebranschen

Avtalsperiod: 1.3.2023–31.3.2025

Kollektivavtal

för arbetstagare i fastighetstjänstebranschen 1.3.2023-31.3.2025

Avtalsuppgörelsen 2025 – vad ändras i kollektivavtalet och hur mycket höjs lönerna?

Servicefacket PAM och Fastighetsarbetsgivarna nådde en uppgörelse om ett nytt kollektivavtal den 1 april 2025. Läs pressmeddelandet här

Det nya kollektivavtalet har tecknats för perioden 1.4.2025–31.3.2028. Under avtalsperioden höjs lönerna med sammanlagt 7,8 procent. De nya lönetabellerna och kollektivavtalet publiceras senare på denna sida.

Avtalets tredje år kan sägas upp av parterna så att perioden upphör redan 31.3.2027.

Avtalet är framtungt, dvs. lönehöjningarna är större i början av avtalsperioden.

  • 1.8.2025 höjs individuella löner och tabellöner med 2,7 procent.
  • 1.9.2025 höjs individuella löner och tabellöner med 2,7 procent.
  • 1.7.2025 höjs individuella löner och tabellöner med 2,4 procent.

Arbetstidstillägg höjs inte under avtalsperioden.

Systemet med söckenhelger har länge ställt till med utmaningar för anställda inom fastighetsservicebranschen och nu kommer det att ersättas av ett årsledighetssystem. Det garanterar betalda ledigheter på ett jämlikt sätt för alla anställda inom branschen. Årsledighetssystemet införs 1.1.2027 så att parterna hinner förbereda sig för det nya systemet och informera anställda om det. Det nuvarande systemet med söckenhelger kommer att tillämpas fram till slutet av 2026.

Årsledighet tjänas in på basen av det faktiska antalet arbetade timmar, befrielse från arbetet för förtroendevalda och arbetarskyddsfullmäktige samt facklig utbildning enligt utbildningsavtalet för personalens företrädare som omfattas av arbetsgivarstöd. Precis som i andra sektorer intjänas årsledighet inte till exempel under semester eller sjukskrivning.

Årsledighet tjänas in per kalenderår. Intjänandet av årsledighet börjar när anställningsförhållandet varat i 6 månader.

Antalet arbetstimmarIntjänade årsledighetstimmarIntjänade årsledighetsdagar
2007,51
400152
60022,53
800304
100037,55
1150456
130052,57
1430608
156067,59

Exempel 1: En person som arbetar heltid (37,5 timmar/vecka) har samlat på sig sammanlagt 1 762,5 arbetstimmar under året. Det ger rätt till 9 hela årsledighetsdagar. Ledighet bör i första hand ges under det året som timmarna intjänats, dock senast i slutet av april följande år. Årsledighet ska ges som hela lediga dagar, ett arbetspass i taget. Årsledigheten får inte schemaläggas under samma tid som semester eller andra ledigheter. Årsledighet antecknas i arbetsskiftsförteckningen. Man kan inte planera in att ett arbetsskift eller en jour ska börja eller sluta under det kalenderdygn då en årsledighet infaller.

Exempel 2: En person som arbetar deltid (25 h/vecka) har samlat på sig sammanlagt 1 175 arbetstimmar under året. Det ger rätt till 6 hela (7,5h) årsledighetsdagar, dvs. 45 årsledighetstimmar. Om årsledighet ges för mindre än 7,5 timmar, t ex 5 timmar, betalas timmar som överskrider arbetspasset (2,5 timmar) som penningersättning. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan dock också komma överens om att timmarna i stället för pengar ges som ledighet vid ett senare tillfälle. I detta fall kan antalet årsledighetsdagar i praktiken vara större än det antal som redovisas i tabellen.

Om en arbetstagare arbetar under söckenhelger, betalas fortsättningsvis med 100 procent förhöjd lön för dessa dagar och efter att årsledighetssystemet har införts.

Även för arbete som utförs på lördagen den vecka som nyårsdagen, trettondagen, första maj, Kristi himmelsfärdsdagen och självständighetsdagen infaller samt för arbete som utförs på påsklördagen betalas med 50 % förhöjd lön.

Om arbetsgivaren tagit i bruk system för utjämning av arbetstiden ska det i den framgå arbetstiden för varje enskild vecka. Arbetstagarna ska få uppgifterna minst en vecka innan de träder i kraft. Utjämningsperiodens längd, start- och slutdatum samt helhetsarbetstiden ska framgå.

Ändringar från och med den 1 januari 2027: Utjämningsperioden kan på basen av arbetsgivarens beslut vara högst 12 veckor i stället för nuvarande 8 veckor. I arbetsskiftsförteckningen kan man planera högst nio arbetsdagar i följd. Med förtroendemannen kan man avtala om högst tolv arbetsdagar i följd.

Under vintersäsongen 1.11–31.3 får arbetsgivaren genom ett ensidigt beslut ändra arbetsskiftsförteckningenför snöröjningsarbetare om väderförhållandena som påverkar snöarbetet väsentligt förändras och ändringen inte kunde beaktas då arbetsskiften planerades. Ändringen kan då gälla en tidpunkt som infaller tidigast om 2 kalenderdagar. En anställds arbetsskift kan ändras på grund av förändringar i väderförhållandena högst en gång i veckan.

Exempel: Behovet av att ändra skiftschemat på grund av ändrade väderförhållanden blir aktuellt på tisdag. Ändringen kan då gälla tidigast fredagens arbetsskift.

Med snöröjningsarbetare avses en anställd inom fastighetsskötsel som under vintersäsongen utför sandning eller snöröjning antingen med manuella eller mekaniska metoder som en del av sitt grundarbete.

Om en anställds barn under 10 år plötsligt insjuknar, får den anställda lön i 1-3 kalenderdagar. Frånvaro från arbetet ska anmälas omgående. Om arbetsplatsen inte har ett förfarande kring självrapportering, ska arbetstagaren på begäran av arbetsgivaren visa upp ett läkarintyg om barnets sjukdom.

Arbetsgivarens skyldighet att erbjuda arbete eller utbildning vid permitteringar som varar i högst 90 dagar gäller arbete inom samma pendlingsområde. Ett pendlingsområde ligger på högst 80 kilometers avstånd från arbetstagarens hem.

Undantag beträffande landskapen Kajanaland, Norra Österbotten och Lappland: Om arbetstagarens huvudsakliga arbetsplats ligger på mer än 80 kilometers avstånd från hemmet, definieras pendlingsområdet från den huvudsakliga arbetsplatsen.

Under förhandlingarna identifierade PAM och Fastighetsarbetsgivarna ett gemensamt behov av att utveckla lönesystemet inom fastighetsservicebranschen så att det bättre motsvarar de föränderliga arbetsuppgifterna och de ökade kompetenskraven i branschen. Parterna har förbundit sig till arbetsgruppsarbete under avtalsperioden med syftet att bland annat utveckla incitamenten i lönesystemet och öka branschens attraktionskraft.

Som ett led i utvecklingsarbetet samråder parterna med personalens och företagens representanter.

I kollektivavtalet finns en bestämmelse om praxis som ska iakttas på arbetsplatsen när arbetsgivaren planerar att säga upp en anställd på grunder som berör arbetstagarens person. I fortsättningen kommer PAM-medlemmarna får stärkt stöd vid uppsägningssituationer.

Kollektivavtalet slår fast att arbetstagaren har rätt att anlita och få stöd av förtroendeman eller representant för facket eller fackavdelningen vid hörandet om en uppsägning. Hörandet ska också ordnas så att arbetstagaren har en faktisk möjlighet att delta och tid att förbereda sig för det.

PAM granskar noga alla uppsägningsfall, driver vid behov oklara fall vidare i domstol och informerar om hur de fortskrider.

Anställda har rätt till:

  • skälig tid att förbereda sig för hörandet.
  • tillräckligt med information om de faktorer som ligger till grund för beslutsprocessen.
  • möjlighet att framföra sina synpunkter.

Arbetsgivaren ska:

  • informera om rätten att använda biträde. På arbetstagarens begäran kan det vara en förtroendeman eller, om en inte har valts, en facklig företrädare.
  • bedöma förutsättningarna för att fortsätta anställningsförhållandet vid hörandet.

Parterna kom överens om att en möjlig part i lokala avtal kan vara en arbetsgrupp som väljs på arbetsplatsen ifall det inte finns en förtroendeman. Om en förtroendeman väljs under arbetsgruppens mandatperiod, upphör arbetsgruppen om inte förtroendemannen går med på att arbetsgruppen fortsätter till utgången av mandatperioden. I sådana fall blir förtroendemannen medlem i arbetsgruppen.

  • Från 1.8.2025 (eller början av den löneutbetalningsperiod som börjar närmast därefter) höjs förtroendemannens och arbetarskyddsfullmäktiges ersättning med 5,4 procent.
  • Från 1.7.2027 (eller början av den löneutbetalningsperiod som börjar närmast därefter) höjs förtroendemannens och arbetarskyddsfullmäktiges ersättning med 2,4 procent.

Kollektivavtalet ställer fast anställningsvillkoren inom den privata fastighetstjänstebranschen. I avtalet hittar till exempel hittar en städare och en fastighetsskötare information om hurdan lön, arbetstid eller sjuklön hen har rätt till. Det handlar om minimivillkor, som inte får underskridas.

Uppgifter i fastighetsbranschen är bl.a.

  • rengöring och städning
  • fastighetsskötsel
  • tekniska tjänster
  • lokalservice
  • grönområdesservice
  • uppgifter i nära anslutning till dessa.

Bilagor

Bli medlem!

PAM är ditt fackförbund om du arbetar inom den privata servicebranschen, till exempel som expedit, städare, servitör, kock, väktare eller fastighetsskötare. Vi förhandlar om dina anställningsvillkor.  

Sök