Hyppää sisältöön

VN/10074/2024 Työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen mallin valmistelu. Lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

25.3.2025

Yhdistelmävakuutuksen valmistelussa pyritään löytämään rahoituksellisesti kestävä malli, jossa voidaan yhdistää palkkatyötä ja yritystoimintaa  työttömyysturvan ansiopäivärahan työssäoloehdon ja ansiopäivärahan laskennassa. PAM katsoo, yhdistelmävakuutus on merkittävä ja pitkään odotettu uudistus, mutta sen toteutuksessa on epäselvyyksiä ja huomattavia haasteita.

Tiivistelmä

PAM kannattaa sitä, että parannetaan niiden työntekijöiden mahdollisuuksia päästä työttömyyspäivärahan piiriin, joiden toimeentulo muodostuu eri työmuotojen yhdistämisestä.

Vaikka malli huomioi monipuolisesti erilaisia työnteon muotoja, se ei riittävästi tunnista näennäisyrittäjyyttä eikä tuo esille siihen liittyviä ongelmia. Näennäisyrittäjyydessä on kyse erityisesti kevytyrittäjyyden väärinkäytöstä, jossa työsuhteinen työ naamioidaan yrittäjyydeksi. Näin työnantaja pyrkii kiertämään työlainsäädännön velvoitteita ja työnantajalle kuuluvia kustannuksia.

Erityisesti toimeksiantona työtä tekevillä henkilöillä, kuten ruokaläheteillä ja muilla alustatalouden työntekijöillä, on vaikeuksia kerryttää työssäoloehtoa ja saada työttömyysturvaa. On tärkeää varmistaa, että myös heille tarjoutuisi mahdollisuus kerryttää työssäoloehtoa eri ansaintamuodoista ja päästä näin työttömyyspäivärahan piiriin.

PAM korostaa, että yhdistelmävakuutuksen työssäoloehdossa on otettava paremmin huomioon yrittäjyyden erityispiirteet, eikä sitä tule suoraan sitoa palkansaajien työssäoloehtoon. Vaikka muistiossa ei näin esitetä, PAM näkee riskin, että kehitys voi silti kulkea tähän suuntaan

PAM pitää ongelmallisena, että yhdistelmävakuutusta kehitetään ilman selkeitä linjauksia siitä, miten työvoimaviranomaiset arvioivat yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuutta – mikä on ratkaisevaa työttömyysturvaoikeuden kannalta. Tämä voi heikentää vakuutuksen houkuttelevuutta. Yhdistelmävakuutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi työvoimapoliittisen arvioinnin perusteet on selkeytettävä lainsäädännössä, jotta oikeus turvaan olisi ennakoitavissa.  

Selvityksessä ei ole myöskään riittävästi huomioitu, miten palkansaajien työttömyyskassat voisivat turvata yhdistelmävakuutuksen alkuvaiheen rahoituksen yrittäjätulojen ansio-osan osalta. Siihen ei ole esitetty selkeitä ratkaisuja. Tämä luo epävarmuutta järjestelmän taloudellisesta kestävyydestä ja kassojen maksuvalmiudesta.

Lue koko lausunto:

Haku