Hyppää sisältöön
Artikkelit

15.09.2024 16:44

”Yhteisöllisyys alkaa kahvitauolta”

Saman Simani, PAMin ja liiton valtuuston jäsen, pohtii yhteisöllisyyden merkitystä työelämässä. Hän korostaa, miten pienet teot, kuten uuden työntekijän kutsuminen kahvitauolle, voivat helpottaa maahanmuuttajien kiinnittymistä työyhteisöön.

Kuvassa PAMin jäsen Saman Simani

Olin 13-vuotias kurdipoika, kun tulin Suomeen kiintiöpakolaisena Iranista vuonna 1999. Nyt, lähes 25 vuotta myöhemmin, tunnen suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän, mutta muistan yhä alkuajan haasteet kielen ja kulttuurin kanssa.

PAMin jäsenenä olen ollut jo 16 vuotta, ja viime syksynä minut valittiin liiton valtuustoon. Ammatti­liitot tarjoavat arvokasta tukea ja turvaa, mutta maahanmuuttajataustaisilla työntekijöillä voi olla vaikeuksia löytää tiensä PAMiin. Suurin este voi olla kielimuuri, mutta myös kulttuurieroilla on merkitystä.

Maahanmuuttajien sopeutuminen työyhteisöihin alkaa pienistä teoista, kuten siitä, että kutsutaan uusi työntekijä mukaan kahvitauolle.

Kurdikulttuurissa yhteisön merkitys on suuri. Meille on tärkeää, että kaikki otetaan mukaan − olipa kyse arjesta tai juhlasta. Tämä on asia, josta suomalaiset voisivat ottaa oppia. Maahanmuuttajien sopeutuminen työyhteisöihin alkaa pienistä teoista, kuten siitä, että kutsutaan uusi työntekijä mukaan kahvitauolle. Vaikka yhteistä kieltä ei vielä olisikaan, on tärkeää osoittaa, että hän on osa yhteisöä.

Suomessa on totuttu olemaan kohteliaan etäisiä ja jopa ujoja, mutta maahanmuuttajien vastaanottamisessa rohkeus on avainasemassa. Kannustan kaikkia ottamaan aktiivisesti kontaktia uusiin tulokkaisiin. 

Maahanmuuttajien tavoittamiseksi tarvitaan uusia, erilaisia keinoja.

Maahanmuuttajien tavoittamiseksi tarvitaan uusia, erilaisia keinoja. PAMin edustajia voisi esimerkiksi osallistua eri maahanmuuttajaryhmien juhliin ja tapahtumiin. Yhteisön kautta viesti leviää ja liiton toiminta tulee tutummaksi ja hyväksytyksi.

Työelämässä maahanmuuttajia tarvitaan yhä enemmän. Meidän on tärkeää ymmärtää, että he haluavat tehdä töitä ja tulla hyväksytyiksi osaksi yhteisöä.

Saman Simani

  • Työskennellyt noin 15 vuotta logistiikan parissa Keskolla 
  • Varatyösuojeluvaltuutettu, PAMin valtuuston jäsen, kouluttautuu parhaillaan työsuojeluasioissa
  • Pitää fyysistä kuntoa yllä kunto­salilla ja rentoutuu perheen ja ystävien seurassa. Irtautuu arjesta suuntaamalla pidemmillä lomilla ulkomaille.

Haku