Hyppää sisältöön
Artikkelit

29.10.2024 09:43

Yhdessä kohti työehtosopimusneuvotteluja

SAK:laiset liitot tiivistävät neuvottelukoordinaatiota. Piikiekkoja valmistavan Okmeticin tehtaalla yhteistyötä liittojen ja eri ammattiryhmien välillä pidetään tärkeänä. 

Merlin Kimmel (vas.) työskentelee kokkina. Paavo Niskanen toimii Okmeticin teollisuustyöntekijöiden pääluottamusmiehenä.

Vantaalaisessa teollisuuskiinteistössä valmistuu vientiin edistyksellisiä piikiekkoja, jotka ovat olennainen osa koko kansainvälistä elektroniikkateollisuutta. Piikiekkoja käytetään etenkin puolijohdeteollisuudessa eli mikrosirujen valmistuksessa.

Kuten monessa muussakin teollisuusyrityksessä, myös Okmeticin tehdaskiinteistössä työskentelee monia eri alojen ammattilaisia tuotannon työntekijästä kokkiin ja vahtimestariin.  

PAM, Teollisuusliitto ja useat muut SAK:laiset ammattiliitot ovat päättäneet tiivistää yhteistyötään käsillä olevalla tes-kierroksella. Siksi toimiva yhteistyö myös eri ammattiryhmien välillä työpaikkatasolla on erityisen tarpeellista neuvotteluiden edetessä. 

Okmeticin työntekijöiden teollisuusliittolainen pääluottamusmies Paavo Niskanen liputtaa SAK:laisen yhteistyön ja koordinaation puolesta. 

– Näen, että toteutuessaan koordinaatiolla voi olla isokin merkitys ja palkansaajaliikkeen tulee olla yhtenäinen. Olemme nähneet, että työntekijöiden oikeuksiin on hyökätty hallituksen toimesta ennennäkemättömällä tavalla ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) rooli työnantajapuolen koordinaatiossa on edelleen voimakas, Niskanen toteaa.

Lisää vuoropuhelua työpaikalla

Okmeticin henkilöstöravintolaa pyörittää Antell. Ravintolassa kokkina työskentelevä Merlin Kimmel on Niskasen kanssa samaa mieltä tes-neuvotteluihin liittyvän yhteistyön tarpeellisuudesta ja hyödyistä. 

– Mielestäni on hyvä, että ammattiliitot tekevät yhteistyötä ja näin pitävät palkansaajan puolia, Kimmel sanoo. 

Erilaista työtä tekevien työntekijöiden yhteistyötä on mahdollista parantaa kevyin askelin. 

– Yhteistyötä voisi syventää yhteisillä tapaamisilla tutustuen toinen toistemme työhön ja työoloihin, Kimmel ehdottaa. 

– ”Pääyrityksen” luottamusmies voi olla aktiivinen esimerkiksi ravintola- ja siivouspuolen suuntaan ja käydä keskustelua. Ollaan siis yhteyksissä työntekijöihin, jotka toimivat saman katon alla, Niskanen komppaa.

Kuka meidän työehdoistamme pitää huolta, jos emme itse tee sitä?

Neuvottelut jo käynnissä teollisuudessa

Teollisuusliitto on jo käynnistänyt neuvottelut teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksesta Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa. Pääluottamusmies Niskasen mukaan Teollisuusliitossa ymmärretään hyvin, että kyseinen sopimus vaikuttaa myös muiden alojen sopimusneuvotteluihin. 

– Teollisuusliiton pääluottamusmiehet ymmärtävät kyllä sopimuksen merkityksen. Se on sopimus, joka luo pohjaa muillekin. Kun siinä sopimuksessa onnistutaan, niin muillakin on paremmat mahdollisuudet pärjätä. Siksi pidän yhteistä tekemistä liittojen välillä erittäin tärkeänä, Niskanen painottaa. 

Niskasen mukaan neuvottelut puhuttavat työpaikalla. 

– Joka kerta kun käyn tuotannossa, syntyy poikkeuksetta keskustelua työmarkkinakierroksesta. Työntekijät ovat selvästikin kiinnostuneita neuvotteluista. 

Samalla hän kannustaa ottamaan työehtosopimusneuvottelut ja ammattiliiton jäsenyyden rohkeasti puheeksi työpaikalla. 

– Kuka meidän työehdoistamme pitää huolta, jos emme itse tee sitä?

Palvelualojen TES-neuvottelut lähestyvät

Pian neuvotellaan kaikkien PAMin edustamien alojen palkankorotuksista ja muista työehdoista. Ole mukana varmistamassa paremmat työehdot kaikille!

Teksti ja kuva: Pauli Unkuri

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku