Hyppää sisältöön
Blogit

01.04.2025 12:21

Yhä useamman työssäkäyvän vastuulla on iäkäs läheinen 

Miten käy jos hoivaa vain leikataan? Selviävätkö työntekijät ja työpaikat, jos yhä useampi hoitaa työn ohessa ikääntynyttä omaistaan. Tätä pohtii PAMin työympäristöasiantuntija Merja Vihersalo blogissaan.

Ikääntyneiden määrä kasvaa, ja samanaikaisesti maan hallitus tekee säästöjä hyvinvointialueiden hoiva- ja kotipalveluista. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi työssäkäyvä joutuu ottamaan vastuulleen ikääntyvän läheisen. 

PAMin jäsenkyselyssä marraskuussa 2024 kysyttiin läheishoivasta. Kyselyyn vastanneista  50−65-vuotiaista noin 10 % hoitaa läheistään ja käy samanaikaisesti ansiotyössä. Yleensä hoidettava on oma vanhempi ja hoivaaja on nainen. Säännöllinen päivätyö on vain puolella hoivaajista ja muilla työajat vaihtelevat.  

Omasta läheisestään huolenpitäminen on inhimillistä ja moni tekee sitä mielellään. Mutta kun yhtälöön lisätään monen työpaikan tiukka henkilöstömitoitus ja joustamaton vuorosuunnittelu, voi yhdistelmä olla omaishoitajalle mahdoton tai ainakin uuvuttava. 

Osa harkitsee siirtymistä ennenaikaisesti eläkkeelle.

Työntekijät käyttävät vuosilomia ja muita kertyneitä vapaitaan järjestääkseen aikaa hoivaan. Jotkut naiset ovat läheishoivatilanteen vuoksi kieltäytyneet uusista uramahdollisuuksista tai pyrkivät välttämään ylitöitä. Osa harkitsee siirtymistä ennenaikaisesti eläkkeelle. Joku on luopunut kokoaikatyöstä ja siirtynyt osa-aikatyöhön. 

Tilanne on uuvuttava ja 10 % hoivaajista on tarvinnut uupumisen vuoksi sairauslomaa.  

Tästä nähdään, että julkisen hoivan heikennyksillä on vaikutuksensa myös työpaikoille ja työnantajille. Julkisten palvelujen kehittäminen on aikanaan vapauttanut naiset lähtemään työmarkkinoille eikä tilanne ole muuttunut siitä mihinkään. Jos tilanne käy aina vain huonommaksi vanhusten huollon osalta, työvoiman saanti voi vaikeutua. 

Toistaiseksi vielä yli puolet ilmoittaa yhdistäneensä jokseenkin hyvin työn ja hoivan. Yhdistämisen pitää kuitenkin olla henkilökohtainen valinta, ei olosuhteiden määrittämä pakko. Yhteiskunnan on tarjottava vanhenevalle väestölle sellaiset palvelut, että kenenkään ei tarvitse vastentahtoisesti luopua ansiotyöstään tai tuntea laiminlyövänsä työtään tai läheistään. Hoivapalveluiden järjestämisestä päättää aluevaltuusto, jonne päättäjät valitaan nyt huhtikuussa. 

Vanhustenhuollosta huolta kantava päättäjä tekee palveluksen myös elinkeinoelämälle.

Työnantajien kannattaisi olla huolissaan siitä enemmistöstä, joka sinnittelee risteävien vaatimusten paineessa.  Varsinkin, kun valtio päätöksillään vähentää rahoitusta hyvinvointialueilta ja omaiset joutuvat enenevissä määrin hoivavastuuseen työnsä ohessa.

Kunta- ja aluevaaleilla on suuri merkitys. Uudet päättäjät joutuvat priorisoimaan alueella tehtäviä ratkaisuja. Vanhustenhuollosta huolta kantava päättäjä tekee palveluksen myös elinkeinoelämälle. 

PAM on mukana Väestöliiton Ruuhkavuodet 2-hankkeessa. Siitä lisää tietoa täältä. 

Blogin kirjoittaja Merja Vihersalo on PAMin työympäristöasiantuntija. Hänellä on vankka kokemus siitä , kun omat vanhemmat asuvat satojen kilometrien päässä.

Kunta- ja aluevaalit 2025

Arjen keskeisistä asioista päätetään kunta- ja aluevaltuustoissa. Äänestä ja vaikuta julkisten palvelujen tulevaisuuteen!


Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku