Hyppää sisältöön
Uutiset

11.04.2025 16:09

Viime vuonna voimaan tullut yritysvastuudirektiivi uhkaa vesittyä: ”Tässä pelataan vastuuttomilla keinoilla toimivien yritysten pussiin”

Euroopan komission taannoin ehdottama omnibus-paketti heikentäisi yritysvastuusääntelyä ja vesittäisi vuosien työn myötä voimaan saadun yritysvastuudirektiivin.

Euroopan parlamentti ja EU-lippu
Suomesta valitaan Europpan parlamenttiin 15 edustajaa EU-vaalissa 9.6.2024 vii Kuva: Shutterstock

Omnibus-hankkeen virallisena pyrkimyksenä on yksinkertaistaa sääntelyä ja helpottaa yritysten byrokraattista taakkaa esimerkiksi yritysvastuudirektiiviin liittyen. Omnibus-termillä tarkoitetaan laajaa lainsäädäntökokonaisuutta, joka kokoaa yhteen useita aloitteita.

Poliittinen tahto purkaa sääntelyä on tällä hetkellä vahva sekä monissa jäsenmaiden hallituksissa että isossa osassa Euroopan parlamenttia.

PAMin kansainvälisten asioiden asiantuntijan Mari Taivaisen mukaan byrokratian keventäminen on hyvä tavoite, mutta todellisuudessa hankkeessa on kyse myös muusta.

– Esityksen mukaisesti toteutuessaan omnibus-paketti ja sääntelyn karsiminen vesittäisi pahasti myös PAMin vuosia ajaman ja laissa säädetyn yritysvastuun.

Komission ehdotuksessa yritysten vastuu loppuisi ensimmäiseen alihankintaportaaseen

Jos komission ehdotus toteutuisi sellaisenaan, ei yritysvastuudirektiivi enää palvelisi tarkoitusta, joka sille on annettu ihmisoikeuksien ja ympäristövastuun osalta. Omnibus-hankkeessa yrityksien huolellisuusvelvoite ulottuisi pääsääntöisesti ainoastaan ensimmäiselle tasolle eli yrityksen omaan ja tytäryhtiöiden toimintaan sekä suoriin liikekumppaneihin.

Tällöin tasot, jossa väärinkäytöksiä eniten tapahtuu, jäisivät yritysten vastuun ulkopuolelle. Tämä on myös yrityksille mainehaittariski.

– Valtaosa työntekijöihin ja ympäristöön kohdistuvista rikkomuksista löytyy usein syvemmältä alihankintaketjusta. Lisäksi komissio haluaa rajata ostajayrityksen oikeutta saada tietoja tuotantoketjusta, Taivainen avaa.

Yrityksissä on viime vuonna voimaan tulleen yritysvastuudirektiivin jälkeen tehty lisäpanostuksia vastuullisuustyöhön. Juuri voimaan saatettujen sääntöjen peruuttaminen ei palvele myöskään näitä vastuullisesti toimivia yrityksiä.

– Tässä pelataan vastuuttomilla keinoilla toimivien yritysten pussiin, Taivainen harmittelee.

Järjestöt ja yritykset ottaneet kantaa yhdessä

Ammattiliitot ovat pyrkineet vaikuttamaan asiaan niin kansallisesti kuin EU:ssa. Viime viikolla 28 suomalaista järjestöä ja yritystä toimittivat yhteisen kannanoton työ- ja elinkeinoministeriölle. Kannanotossa vaaditaan Orpon hallitusta pitämään kiinni kansainvälisistä yritysvastuustandardeista omnibus-esityksessä.

PAMin lisäksi kannanoton ovat allekirjoittaneet muun muassa Paulig, Meira, Kotipizza Group, Reilu kauppa, Kuluttajaliitto sekä WWF.

Vaikuttaminen yritysvastuun vesittämistä vastaan tulee Taivaisen mukaan jatkumaan aktiivisesti lähiaikoina.

– Emme halua, että direktiivejä avattaisiin enää kokonaan, koska se mahdollistaisi vielä isommat muutokset, jotka voisivat olla työntekijöiden kannalta komission esittämiäkin haitallisempia.

Teksti: Pauli Unkuri

Avainsanat:

EU Yritysvastuu

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku