Hyppää sisältöön
Tiedotteet

24.02.2025 15:05

Uhkaako matalapalkka-alojen työntekijää heikompi irtisanomissuoja

Hallitus lähetti tänään lausuntokierrokselle lakiesityksen henkilöön liittyvistä irtisanomisperusteista. PAMin mielestä työsuhdeturvan heikentäminen on epäreilua, koska turvattomuus ja epätasa-arvo lisääntyvät. PAM pyrkii työehtosopimuksilla turvaamaan nykytilan.

nainen seisoo ulkona takki päällä kädet puuskassa.

PAMin mielestä ehdotetut muutokset vahvistavat työnantajan asemaa työsuhteen vahvempana osapuolena ja heikentävät työntekijän asemaa ja heidän työsuhdeturvaansa.

Hallituksen esittämien muutosten on määrä tehdä työantajalle helpommaksi yksittäisen työntekijän irtisanominen. Tavoitteena on helpottaa irtisanomista, jotta työantajat pääsisivät eroon virherekrytoinneista.

– Meillä on kuuden kuukauden pituinen koeaika, jonka aikana työsopimuksen voi purkaa. Siinä ajassa työnantaja kyllä ehtii varmistamaan rekrytoinnin onnistumisen, Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Hallitus on toimillaan jo monin tavoin heikentänyt pienipalkkaisten ja sitä myötä erityisesti naisten toimeentuloa, mikä on tuonut mukanaan epävarmuutta.

–  Meidän mielestämme nykyiset irtisanomisen mahdollisuudet riittävät. Uudet toisivat työntekijöille lisää turvattomuutta, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Teollisuusliitto onnistui omissa neuvotteluissaan turvaamaan irtisanomissuojan nykyisen tason.

– Tulemme antamaan lausunnon, jossa vastustamme esitystä. Tavoitteenamme on turvata palvelualojen työntekijöille työehtosopimuksilla nykyisen tasoinen irtisanomissuoja. Työnantajia edustavia työnantajaliittoja tämä ei kuitenkaan tähän asti ole kiinnostanut, Rönni-Sällinen toteaa.

Vaikutusarviot eivät puolla

Hallitus on perustellut henkilöön liittyvien irtisanomisperusteiden muuttamista työllisyyden parantamisella. Esityksen mukaan heikennykselle ei kuitenkaan ole voitu osoittaa juurikaan työllisyysvaikutuksia eikä muistakaan vaikutusarvioista löydy lainsäädäntömuutoksille aitoa tarvetta.

Esitystä valmisteltiin kolmikantaisesti eli hallituksen, työntekijä- ja työnantajajärjestöjen työryhmässä, mutta yhteistä näkemystä muutosten tarpeellisuudesta ei ollut.

Palkansaajakeskusjärjestöjen näkemyksen mukaan ehdotetut lakimuutokset heikentävät merkittävästi työntekijän asemaa ja työsuhdeturvaa ilman tasapainottavia toimia.

Nyt irtisanomiseen tarvitaan asiallinen ja painava syy. Hallituksen esityksessä pelkästään asiallinen syy riittäisi.

Hallitus perustelee esitystä myös sillä, että työantajien oikeusvarmuus lisääntyy tilanteissa, joissa henkilöperusteisen irtisanomisen laillisuus olisi aiemmin voitu kyseenalaistaa.

– Meidän mielestämme esityksen perusteella on täysin mahdotonta tietää, missä laillinen irtisanomiskynnys jatkossa on. Vasta vuosien päästä selviää, mitä uudet säännökset käytännössä tarkoittavat ja missä irtisanomiskynnys on. Tämä lisää epävarmuutta niin työntekijöille kuin työnantajillekin.

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku