Hyppää sisältöön
Tiedotteet

29.08.2024 14:32

Työttömyysbarometri: Työttömyyden syy on kokoaikatyön puute, ei osa-aikatyötä tekevät työntekijät

SAK:n alojen työttömien toimeentulo oli jo maaliskuussa tiukkaa, käy ilmi SAK:n toteuttamasta Työttömyysbarometrista. Sen jälkeen on tullut useita leikkauksia työttömyysturvaan. Työnhakijat haluaisivat kokoaikatyötä, mutta sitä ei ole. Osa-aikatyön monet ongelmat korostuvat PAMin aloilla. 

Työttömyysbarometrin kysymyksiin vastasi myös Palvelualojen työttömyyskassan jäseniä.

SAK julkaisi eilen työttömyysbarometrin, joka selvitti SAK:n alojen kokonaan työttömien työnhakijoiden syitä työttömyyteen sekä heidän kokemuksia omasta toimeentulostaan.

Barometrin mukaan tärkein syy työttömyyteen oli ikärasismi. Toiseksi ja kolmanneksi merkittävin syy työttömyydelle on työn huono laatu.

Työttömyysbarometrin mukaan SAK:n alojen kokonaan työttömistä työnhakijoista 58 prosenttia on köyhyysrajan alapuolella Eurostatin käyttämän pienituloisuuden rajan perusteella. Vuoden 2023 mediaanituloja tarkasteltaessa raja on noin 1421 euroa nettotuloja kuukaudessa.

SAK:n kyselyyn vastanneista työttömistä yhteensä 84 prosenttia on täysin tai osittain sitä mieltä, että käteen jäävän tulon pieneneminen 250 euroa kuussa tekisi heidän elämästään taloudellisesti käytännössä mahdotonta.

Osa-aikatyöntekijöitä rangaistaan

Osa-aikatyöntekijöitä rangaistaan

Osa-aikatyö on merkittävin työssäkäyvien köyhyyden riskitekijä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 alkaneista työsuhteista yhteensä 31 prosenttia oli osa-aikaisia ja vastentahtoisesti osa-aikatyötä teki 95500. Pelkästään myyjien ammattiryhmässä heitä oli viime vuonna 17 200.

Kokoaikatyön puute korostuu PAMin jäsenistön keskuudessa, sillä majoitus- ja ravitsemisalalla osa-aikaisten työsuhteiden osuus oli 59 ja vähittäiskaupassa  60 prosenttia.

Hallitus on perustellut lukuisia työttömyysturvan leikkauksiaan sillä, että se pyrkii kannustamaan osa-aikatyötä tekeviä kokoaikatyöhön. Kuitenkin esimerkiksi kokoaikaisia myyjän paikkoja oli työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan kesäkuussa avoimena vähemmän kuin koskaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Hallitus ei ole tehnyt mitään kokoaikatyön tarjonnan lisäämiseksi, mutta hallitus on heikentänyt niiden asemaa, jotka tekevät osa-aikatyötä kokoaikatyön vähäisen tarjonnan vuoksi. Työnantajille ei ole esitetty vaateita kokoaikatyön lisäämiseksi, PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto sanoo.

Palvelualojen työttömyyskassassa ansiopäivärahan hakijoista keskimäärin noin puolet (2023: 48 %) saa soviteltua päivärahaa, eli on saanut hakujaksolla palkkatuloa keikka- tai osa-aikatyöstä. Keväällä työttömyysturvasta poistui suojaosa. Sen seurauksena monen osa-aikaisesti työskentelevän kokoaikatyön hakijan tulot pienenivät jopa 150 euroa kuukaudessa.

– Jo suojaosan poisto merkitsi siis isoa osaa barometrissä kysytyn 250 euron menetyksestä, jonka neljä viidestä barometrin vastaajasta sanoi tekevän elämästä taloudellisesti mahdotonta, Veirto sanoo.

Työttömyysturvasta poistettiin myös lapsikorotus. Syyskuun alusta osa-aikatyöllä on vaikeampi täyttää työssäoloehtoa, kun työssäoloehto muuttuu tuloperusteiseksi.

SAK:n Kyselyyn vastanneista yhteensä 43 prosenttia pitikin erittäin tai melko tärkeänä työttömyyden syynä sitä, että työnantajat eivät tarjoa kokoaikaista työtä. SAK:n raportissa arvioidaan, että työttömyysjaksot lyhenisivät olennaisesti, jos työntekijöille luvattaisiin työsuhteen alussa toimeentulo, joka kattaa elämän perusedellytykset.

SAK:n teettämän Työttömyysbarometrin aineisto kerättiin maaliskuussa 2024. Barometriin vastasi yhteensä 1843 kokonaan työtöntä työnhakijaa Palvelualojen työttömyyskassasta, A-kassasta ja JHL:n työttömyyskassasta. Lisätietoa Työttömyysbarometrista täältä.

Lisätietoa työttömyysturvamuutoksista täältä

Tiedotetta on päivitetty 30.8.2024 suojaosan osalta.

Haku