Hyppää sisältöön
Uutiset

20.11.2024 14:20

PAMin valtuuston päätöslausuma: Ostovoimakuoppa on kurottava umpeen ja turvallisuuden tunne on palautettava työelämään 

PAMin syysvaltuusto vaatii ostovoiman palauttamista ja työelämän turvallisuuden parantamista. Valtuusto kannustaa jäseniä osallistumaan ja vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Meitä yhdistää tavoite paremmasta työelämästä, ja nyt on hetkemme vaikuttaa.

Kuvassa on tekstinä PAMin syysvaltuuston päätöslausuma

(tiivistelmä)

Palvelualojen ammattiliitto PAMin syysvaltuusto vaatii ostovoiman palauttamista ja työelämän turvallisuuden parantamista. Muun muassa koronan, inflaation ja hallituksen leikkauspolitiikan seurauksena palkansaajien ostovoima on romahtanut, ja reaaliansiot ovat nyt samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten. Yritys selviytyä arjen pakollisista menoista on monen palvelualan ammattilaisen arkea.

Tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa PAM hakee kahden vuoden sopimuksia, joissa palkankorotukset ovat ensimmäisenä vuonna 6 % (vähintään 150 €) ja toisena vuonna 4 % (vähintään 100 €). Näin kuromme umpeen ostovoimakuoppa ja vastamme inflaatioon. Palkan pitää olla sellainen, että sillä tulee toimeen palvelualasta riippumatta. PAMin valtuusto vaatii avointa ja aitoa keskustelua matalapalkka-alojen todellisista ongelmista.

Lisäksi PAMin valtuusto vaatii merkittäviä parannuksia työturvallisuuteen, yksintyöskentelyn tarkastelua työntekijöiden turvallisuus huomioiden ja yrityslähestymiskiellon mahdollistavan lainsäädännön pikaista voimaan saattamista.

Valtuusto kannustaa jäseniä osallistumaan ja vaikuttamaan yhteisiin asioihin niin työehtosopimusneuvotteluissa kuin tulevissa kunta- ja aluevaaleissa. Meitä yhdistää tavoite paremmasta työelämästä. Nyt on hetkemme vaikuttaa.

PAMin syysvaltuusto: Ostovoimakuoppa on kurottava umpeen ja turvallisuuden tunne on palautettava työelämään  

Peräkkäiset maltilliset palkkaratkaisut, korona, Venäjän hyökkäyssota, korkea inflaatio ja hallituksen leikkauspolitiikka. Tällä reseptillä on saatu aikaan historiallinen ostovoimakuoppa tavalliselle suomalaiselle ahkeralle palkansaajalle. Tänä päivänä ostovoima on samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten, kun tarkastellaan reaaliansioiden kehitystä. Tässä kuopassa moni palvelualan ammattilainen yrittää saada rahansa riittämään arjen pakollisiin menoihin.

Juuri käynnistyneelle neuvottelukierrokselle olemme valmistautuneet entistä tiiviimmin SAK:laisten liittojen kanssa yhteistyötä tehden. Yhteinen koordinaatio konkretisoitui viime viikolla, kun yhdessä muiden SAK:laisten liittojen kanssa julkistimme palkankorotustavoitteemme.

Tavoittelemme kahden vuoden sopimuksia, joissa ensimmäisen vuoden palkankorotus olisi 6 prosenttia, kuitenkin vähintään 150 euroa, ja toisen vuoden korotus 4 prosenttia, kuitenkin vähintään 100 euroa. Tällä tavoitteella kuromme umpeen ostovoimakuoppaa ja varaudumme sopimuskauden aikaiseen, joskin hitaampaan, inflaatioon.

Nyt Elinkeinoelämän keskusliitto yhdessä oikeiston kanssa kauhistelee, kun palkansaajat yhteen ääneen vaativat tulevalta neuvottelukierrokselta kohtuullisia palkankorotuksia. Siis sellaisia korotuksia, joilla päästäisiin edes ostovoimakuopan pohjalta lähemmäs reunaa. Saataisiin rahat arjessa riittämään vähän paremmin. Voiko kauhistella sitä, että palkalla pitää tulla toimeen?

Työnantajaliittojen julkinen paheksunta palkansaajien koordinaatiota kohtaan on lähinnä koomista ja alentavaa. Heille ei siis käy, että me joukkoistamme voimiamme, mutta heidän yksipuolinen koordinaationsa sopii enemmän kuin hyvin.

Jokaisella työntekijällä on oikeus saada kattava perehdytys omaan työhönsä ja kokea olevansa arvostettu työssään. Jokaisen ihmisen turvallisuus ja terveys on perusoikeus. Tämä perusoikeus kuuluu myös palvelualojen ammattilaisille. PAMin valtuusto vaatii merkittäviä parannuksia työturvallisuuteen, yksintyöskentelyn tarkastelua työntekijöiden turvallisuus huomioiden ja yrityslähestymiskiellon mahdollistavan lainsäädännön pikaista voimaan saattamista.

Palkan pitää olla sellainen, että sillä tulee toimeen palvelualasta riippumatta. PAMin valtuusto vaatii avointa ja aitoa keskustelua matalapalkka-alojen todellisista ongelmista. Esimerkiksi kiinteistöpalvelualalla epäreilu palkkaus johtaa alan veto- ja pitovoiman heikkenemiseen.

Me tavoittelemme inhimillistä työkuormaa ja riittävää määrää työtunteja. Me tavoittelemme sitä, että työn sisältöön voi vaikuttaa ja että meillä on oikeus oppia muuttuvassa työelämässä. Meille PAMilaisille kyse on siitä, mitä meille kuuluu – ja meille kuuluu sopimus paremmasta työelämästä!

Neuvottelukierroksesta on tulossa vaikea. Tämä on nähtävissä jo nyt, kun Teollisuusliitto antoi ensimmäiset lakkovaroitukset neuvottelujen jumittuessa. PAMin valtuusto antaa täyden tukensa Teollisuusliitolle heidän raivatessaan tietä koko palkansaajaliikkeelle.

Me PAMissa olemme liittona toisiamme varten ja toistemme tukena – aina. Yhteinen tekeminen ei kuitenkaan synny tyhjästä, vaan vaatii jokaisen jäsenen panosta. Meitä yhdistää tavoite paremmasta työelämästä. Nyt on hetkemme vaikuttaa. Olethan sinäkin mukana varmistamassa paremmat työehdot kaikille.

Huhtikuun puolivälissä käydään kunta- ja aluevaalit.

On tärkeää, että kunnissa ja hyvinvointialueilla päätöksentekijöinä toimii myös palvelualojen työntekijöiden arkea ja työtä tuntevia henkilöitä. Tämä toteutuu vain, jos PAMilaiset asettuvat ehdolle vaaleihin ja käyttävät oikeutensa äänestää kevään vaaleissa. Näissä vaaleissa päätetään meidän kaikkien arjesta.

Me PAMilaiset uskallamme avata suumme ja vaikuttaa silloin, kun sitä tarvitaan yhteisten asioiden edistämiseen – oli kyse kunta- ja aluevaaleista tai työehtosopimusneuvotteluista.

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku