Hyppää sisältöön
Tiedotteet

31.10.2024 13:56

PAMin suhdannebarometri: Toimeentulo-ongelmat ja heikko ostovoima piinaavat palvelualojen työntekijöitä ja yrityksiä

Palvelualan työntekijöiden toimeentulo on heikentynyt kasvaneiden elinkustannusten sekä osa-aikaista työtä tukeneiden etuuksien leikkausten myötä. Heikko ostovoima vaivaa myös palvelualojen yritysten kysyntää, vaikka positiivisiakin merkkejä on jo ilmassa.

PAMin suurista toimialoista vaikein tilanne on turvallisuusalalla, jolla työskentelevistä vastaajista peräti 50,0 prosenttia kertoo taloudellisen tilanteensa heikentyneen. Osuus alan vastaajista on suurin alkuvuoden 2023 jälkeen.

–  Vaikka elinkustannusten kasvu on hidastunut, eivät palvelualojen työntekijöiden ansiot ole kasvaneet riittävästi ottamaan kiinni viime vuosina hurjasti noussutta hintatasoa, toteaa PAMin pääekonomisti Olli Toivanen.

–  Samalla lukuiset hallituksen leikkaustoimet ovat osuneet samoihin, tyypillisesti osa-aikaisiin työntekijöihin, jotka ovat saaneet esimerkiksi soviteltua työttömyyspäivärahaa tai asumistukea, koska työstä saadut ansiot eivät ole riittäneet elämiseen.

Huolet vastaajien oman taloustilanteen suhteen ovat yhtä lailla yleistyneet. Kiinteistöpalvelualalla työskentelevistä vastaajista 46,0 prosenttia kertoo taloushuolien lisääntyneen. Osuus on suurin sitten alkuvuoden 2020, jolloin koronaepidemian alku aiheutti suurta epävarmuutta ja lomautuksia palvelualoilla.

Sakkaava kotimainen kulutus näkyy yritysten taloustilanteessa

Kaupan alalla työskentelevistä vastaajista 26,8 prosenttia kertoo työnantajansa myynnin kasvaneen vuoden takaiseen verrattuna. Vielä edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli 31,6 prosenttia ja vuodentakaisessa kyselyssä peräti 40,0 prosenttia

Toivasen mukaan valtiontalouden leikkausten ja palkkamaltin heikentämä ostovoima näkyy nyt suoraan kauppojen ja palvelujen kysynnässä.

– Aivan kuten hallitusta varoitettiin, huonosti kohdistetut sekä ajoitetut leikkaukset pitkittävät nyt tarpeettomasti taantumaa, hän arvioi.

Myynnin kehityksen ohella heikko kysyntä näkyy vastaajien työnantajina toimivien yritysten taloudellisessa tilanteessa. Matkailu- ja ravintola-alalla työnantajan taloustilanteen kertoo parantuneen kolmen kuukauden takaiseen verrattuna enää 15,3 prosenttia suhdannebarometrin vastaajista, kun edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli 23,4 prosenttia.

Talouden kääntymistä taantumasta jälleen kasvuun on saatu odotella, mutta Toivasen mukaan positiivisiakin merkkejä on ilmassa kotimaisen kulutuksen suhteen.

– Juuri käynnistynyt työmarkkinaneuvotteluiden kierros määrittää tietysti ostovoiman kehitystä tulevina vuosina merkittävällä tavalla. Samalla nopeasti tippuva korkotaso tarjoaa etenkin asuntovelkaisille kuluttajille joka tapauksessa lisää liikkumavaraa.

Tiedot perustuvat PAMin tekemään kyselyyn, joka toteutettiin 1.−13.10.2024. Kyselyyn vastasi 1089 PAMin jäsentä. PAM julkaisee suhdannebarometrin vuosineljänneksittäin.

Avainsanat:

talous toimeentulo

Haku