Hyppää sisältöön
Artikkelit

11.10.2024 10:07

PAMiin liittyy tuhansia jäseniä vuosittain – paras suosittelija on oma työkaveri!

Oletko jo suositellut PAMin jäsenyyttä? Hankkimalla uusia jäseniä liittoon voit ansaita palkintoja. PAMin jäsenet Hanna-Marina ja Arvo jakavat vinkkinsä siitä, kuinka jäsenyys on helppo ottaa puheeksi työkaverin kanssa

Pamilaiset Hanna-Marina ja Arvo suosittelevat PAMin jäsenyyttä mielellään työkavereille.

Turussa SOL Palveluilla työskentelevä Arvo Mäkilä kertoo, että hän lähestyy aihetta aina henkilökohtaisen keskustelun avulla. Luottamusmiehenä hän jututtaa niitä, joista ei tiedä, ovatko he vielä jäseniä, eikä keskustelun avaaminen ole vaikeaa.

– Usein keskustelu alkaa työstä ja työnkuvasta. Siitä mitä tehdään, kuinka työpaikalla on viihdytty ja mitä on mielen päällä. Sen jälkeen PAMin rooli työelämässä tulee luonnostaan puheeksi.

PAM tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden suositella liiton jäsenyyttä tutuilleen ja työkavereilleen. Jäsenhankinnassa onkin tärkeää jakaa tietoa PAMista ja jäsenyyden hyödyistä.

Mitä kerrot jäsenyydestä?

– Kerron sen, mitä olen itse saanut ja oppinut. Olen saanut tietoutta oikeuksista ja siitä, miten työelämässä menetellään. Olen oppinut erottamaan oikeat ja väärät toimintatavat, josta on hyötyä, että pärjää eikä tule kohdelluksi väärin, kertoo Hanna-Marina Kojo, L&T Siivouksen luottamusmies Lappeenrannasta.

– Kerron myös siitä, että luottamusmiehenä olen heitä varten, aivan kuten liittokin. Me luottamushenkilöt olemme lähellä jäsentä ja työpaikan arkea, olemme se tuki, jota jokainen joskus tarvitsee, Kojo jatkaa.

Jokainen uusi jäsen vahvistaa liiton voimaa ja edunvalvontaa. Se hyödyttää kaikkia jäseniä ja luo mahdollisuuksia parantaa työelämää ja työehtoja kuten palkkausta ja työaikoja.

– Lähden usein liikkeelle siitä, että kerron liiton olevan työntekijän apuna ja tukena. Jos esimerkiksi työpaikalla tulee ongelmia ja jos sitä ei saa itse selvitettyä esihenkilöiden kanssa, voi neuvoa aina kysyä meiltä. Kerron, että välillä asioita viedään pitkälle, ihan oikeuteenkin saakka, jotta vääryyksiä saadaan korjattua, Mäkilä kertoo.

– Muistutan usein myös siitä, että yksin työntekijä on aina paljon heikoimmilla jäillä eikä voi aina luottaa siihen, että kaikki työelämässä menisi reilusti. PAMiin liittyminen on mahdollisuus olla mukana vaikuttamassa ja käyttämässä valtaa niiden asioiden puolesta, jotka ovat tärkeitä. Vaikka olisi vain väliaikaisesti palvelualoilla töissä, on tärkeää olla osana tätä joukkovoimaa, Mäkilä toteaa.

Turha jännittää – ihmiset suhtautuvat avoimesti

Molemmat sekä Mäkilä ja Kojo kertovat, ettei keskustelutilanteita tarvitse turhaan jännittää. Ihmisten suhtautuminen on lähes aina avointa.  Usein liittoon liittymättömyyden taustalla on vain se, ettei kukaan ole edes kysynyt mukaan.

– Pääsääntöisesti olen kohdannut kahdenlaisia tilanteita. On henkilöitä, joilla on jokin epämääräinen käsitys ammattiliiton roolista: ei tiedetä, mikä se on, tai se sekoitetaan johonkin muuhun. Kokonaisuutta ei ymmärretä. Toinen tilanne on se, että joku sanoo miettineensä liittymistä, mutta se on vain jäänyt tekemättä. Näissä molemmissa tilanteissa keskustelua on helppo jatkaa, Mäkilä kertoo.

– Välillä keskustellessa kuulee, että PAM ei tee mitään. Siihen on helppo vastata, että mehän kaikki olemme yhdessä liitto. On meistä kiinni, mitä liitto tekee, Kojo täydentää.

PAM palkitsee vuosittain satoja jäseniään jäsenhankinnasta. Hankittujen jäsenten määrän mukaan voivat ansainut palkinnot nousta satojen eurojen arvoisiksi.

Mitä olet hankkinut ansaitsemillasi palkinnoilla?

– Olen useamman kerran saanut lahjakortin ja käyttänyt sen ihan itseeni, hyvinvointiin ja meikkeihin, Kojo kertoo hymyillen.

– Kerronko rehellisesti? Olen ostanut ruokaa, Arvo toteaa.

Parhaimmillaan jäsenhankinta on vuorovaikutusta ja ihmisten kohtaamista, erilaisten näkökulmien kuulemista ja epäselvyyksien ja väärinymmärrysten ratkomista. Työpaikoilla käydyt keskustelut ovat pääsääntöisin mukavia ja hyödyllisiä myös luottamusmiehenä toimimisen kannalta – silloin pysyy tietoisena siitä, mikä ihmisille on merkityksellistä ja mitä pidetään tärkeänä.

Mikä jäsenhankinnassa on teistä parasta?

– Parasta on, kun huomaa, että jäsenyys kiinnostaa ja ihmisellä on halua toimia oman työyhteisön ja työehtojen puolesta. Jäsenenä voi kehittää omia työolosuhteita ja osaamistaan tai edistää koko alan työskentelyolojen parantamista, Mäkilä kertoo.

– Kun jäsen tajuaa, mikä juttu tämä on ja silmiin syttyy innostunut katse. Parasta on se, että päästään samalle taajuudelle ja lähdetään yhdessä katsomaan mitä kaikkea liitto tarjoaa. Mietitään koulutuksia ja tapahtumia ja pääsen näkemään, kuinka ihminen tulee osaksi meidän toimintaamme, Kojo toteaa.

Ja lopuksi, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua?

– Se, että ihminen ei liity. Mutta mitäpä siinä. Toivotetaan hyvät päivän jatkot ja jatketaan eteenpäin. Joskus voidaan palata uudelleen aiheeseen, Mäkilä ja Kojo naurahtavat.  

Teksti ja kuva: Minna Räsänen

Jäsenet suosittelevat

”Jos työelämässä tulee outo tilanne, sä voit aina olla yhteydessä PAMiin”

Aino, jäsen

”PAMissa parasta on yhteisöllisyys ja että se tuo turvaa työelämään. Tähän tarvitaan sua ja mua, meitä kaikkia. Koska yhdessä me ollaan vahvempia ja pystytään vaikuttamaan asioihin paremmin.”

Mikko, jäsen

”I think one of the best thinks is that as a PAM member I get many services and benefits all in one package.”

Emilia, PAM member

”Kun on ollut pieniä epäselvyyksiä palkan kanssa, niin olen käynyt meidän luottarin kanssa juttelee näistä asioista ja saanut selkeyttä niihin.”

Lila, jäsen

”When we come together as employees we are stronger and bolder.”

Daniel, PAM member

Haku