Hyppää sisältöön
Uutiset

31.10.2023 13:49

PAM ja muut SAK:laiset liitot aloittavat ensi viikolla astetta kovemmat työtaistelutoimenpiteet hallituksen leikkauksia ja työehtojen heikennyksiä vastaan

SAK ja sen jäsenliitot ilmoittivat tänään tiedotustilaisuudessa uusista poliittisista työtaistelutoimista Orpon-Purran hallitusta vastaan. Niillä vastustetaan hallituksen tarpeettomia työelämäheikennyksiä ja epäoikeudenmukaisia sekä suhdannetilanteeseen sopimattomia sosiaaliturvan leikkauksia.

Annika Rönni-Sällinen puhumassa SAK:n tiedotustilaisuudessa 31.10.2023. Kuva: Pauli Unkuri

Vuorokauden mittaisia työnseisauksia järjestetään tulevina viikkoina vaalipiireittäin. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoi tilaisuudessa, että myös palvelualojen yrityksissä tullaan järjestämään lakkoja.

– Me olemme palvelualoilla mukana yhteisessä rintamassa ja järjestämme maksimissaan vuorokauden mittaisia työnseisauksia ympäri Suomen.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi, että hallitus väittää kuulevansa työntekijöitä ja käyvänsä vuoropuhelua ay-liikkeen kanssa. Näin ei todellisuudessa ole tapahtunut.

– Vetoan Suomen hallitukseen. Nyt olisi aika kuunnella työssäkäyviä, työttömiä ja lapsiperheitä – haluamme heidän äänensä kuuluviin. Ympäri maata järjestettävät päivän lakot ovat niin sanotusti viimeinen varoitus.

Rönni-Sällisen mukaan palvelualoilla vastentahtoisesti osa-aikatöitä tekeviä on noin 50 000, mikä tarkoittaa puolta kaikista Suomen vastentahtoisesti osa-aikatöitä tekevistä.

– Osa-aikatyöstä saa osa-aikatoimeentulon. Olemme PAMissa vuodesta toiseen puhuneet toimeentuloon riittävästä työajasta. Työnantajien vastaus on koko ajan ollut, että kokoaikatyön tarjoaminen on mahdotonta. Erityisesti kaupan alalla ja matkailu- ja ravintola-alalla osa-aikatyö on lisääntynyt tasaisesti ja aukioloajat laajentuneet.

Aikaisemmin osa-aikatyötä on tuettu, mutta nyt Orpon-Purran hallitus näyttää tekevän täyskäännöksen.

– Nyt näyttää siltä, että valtiovallan suhtautuminen osa-aikatyöhön on muuttunut. Enää se ei katso, että on tarpeen tukea matalapalkkaista työtä tekeviä, jotta esimerkiksi osa-aikaisen työn vastaanottaminen olisi kannattavaa. Päinvastoin Orpon-Purran hallitus on leikkaamassa työttömyysturvaa ja asumistukea niin, että erityisesti osa-aikaisten työntekijöiden tilanne vaikeutuu.

Hallitus on osaamaton työelämäasioissa

Hallitus on perustellut leikkauksiaan sanomalla, että hallitus pyrkii lisäämään kokoaikatyön määrää. Rönni-Sällistä hallituksen perustelut eivät vakuuta.

– Hallituksen suunnalta on sanottu, että menisivät kokoaikatyöhön, mutta ei kokoaikatyöhön noin vain mennä, koska varsinkaan palvelualoilla ei ole kokoaikatyötä kaikille. Yhä useammin olen kuitenkin törmännyt myös siihen, että työntekijä tekee osa-aikatyötä, koska muutoin työskentely on liian kuormittavaa. Työtä tehdään niin hankalina aikoina iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, ja työvuorosuunnittelu on niin heikkoa, ettei kokoaikainen työ onnistu työntekijältä.

Ei kokoaikatöihin noin vain mennä.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen

Suunnitellut työehtojen heikennykset ja leikkaukset osoittavat Rönni-Sällisen mukaan Orpon-Purran hallituksen osaamattomuuden työelämään liittyvissä asioissa.

– Orpon-Purran hallitus on osaamaton työelämään liittyvissä asioissa. Silti he ovat kuuroja työntekijöiden näkemyksille ja aidolle vuorovaikutukselle ay-liikkeen kanssa. Jos Orpon-Purran hallitus ei aio peruuttaa työntekijöiden toimeentuloa heikentävissä tavoitteissaan ja ole valmis aitoon vuorovaikutukseen ay-liikkeen kanssa, olemme myös PAMissa valmiita koventamaan vaikuttamiskeinojamme.

#PainavaSyy- kampanja on SAK:n ja sen ammattiliittojen hätähuuto työntekijöiden ja työttömien puolesta. Hallituksen politiikka luo epävarmuutta ja suoranaisia köyhyysloukkuja – Orpon-Purran hallitus on päättänyt maksattaa talousohjelmansa ja palkita tukijansa työntekijän aseman heikentämisellä. Tämä vuoksi myös PAM on päättänyt toimia.

Lue SAK:n tiedote täältä

Haku