Hyppää sisältöön
Tiedotteet

19.02.2025 10:56

PAM: Hallituksen esitys yt-lain uudistukseksi ja paikallisen sopimisen uudistukset keskenään ristiriidassa

Eduskunta aloittaa tänään lähetekeskustelun yhteistoimintalain uudistuksista. Paikallisen sopimuksen uudistuksia hallitus perusteli vuoropuhelun lisäämisellä työpaikoilla, mutta yt-laki esityksellä se vähentää ja heikentää vuoropuhelun mahdollisuuksia. PAM vastustaa esitettyjä muutoksia.

Vuoden alusta voimaan tullut paikallisen sopimisen lainsäädäntö ja tänään eduskunnan käsiteltäväksi tullut hallituksen esitys YT-lain rajauksista ovat kuin eri lainsäätäjältä tulleet. Paikallisen sopimisen laajennuksilla sanottiin haettavan nykyistä enemmän vuoropuhelua työpaikoille.

YT-lain soveltamisalan supistuksella, neuvotteluaikojen lyhennyksillä ja vuoropuhelun määräysten löysennyksillä saadaan kuitenkin aikaan se, että vuoropuhelua käydään nykyistä vähemmän.

Valtava määrä ulkopuolelle

Soveltamisalan supistaminen tarkoittaa, että noin 37000 pamilaisten alojen työntekijää tippuu vuoropuhelun rakenteiden ulkopuolelle, kun YT-lakia sovellettaisiin lain voimaan tullessa yrityksiin, joissa työntekijöitä on yli 50. Nyt lakia sovelletaan yrityksiin, joissa henkilöstöä on yli 20. 

Kaikkiaan ilman näitä työelämäoikeuksia jäisi lähes 200000 työntekijää enemmän kuin nyt. Luku vastaa kokoluokaltaan niiden järjestäytymättömien yritysten työntekijöiden määrää, joihin paikallista sopimista nyt laajennetaan.

PAM vastustaa soveltamisalaa koskevan työntekijärajan nostamista

Halitus esittää 20–49 työntekijän yrityksille kevennettyä vuoropuhelua. Se tarkoittaa, että vuoropuhelujen käytännöt jäävät viime kädessä työnantajan päätettäviksi. Vuoropuhelulla on kuitenkin keskeinen rooli luottamuksen lisäämisessä työpaikalla, sillä vuoropuhelun kautta henkilöstön edustaja saa tietoa yrityksen tilanteesta.

Tulonsiirto yrityksille

Yt-lain mukaisia neuvotteluaikojakin hallitus on lyhentämässä. Lyhin neuvotteluaika työntekijöiden vähentämiseen tähtäävissä muutosneuvotteluissa olisi seitsemän päivää. PAM arvioi, että seitsemän päivän aikana on käytännössä mahdotonta täyttää neuvotteluvelvoitteita kunnollisesti. Työntekijöiden aito mahdollisuus esittää ehdotuksia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja muutosneuvotteluissa käsiteltäväksi heikkenee tai estyy.

Neuvotteluaikojen lyhentäminen tarkoittaa samalla työntekijöiden taloudellisen aseman merkittävää heikentymistä. Muutoksen pääasiallisena vaikutuksena onkin työnantajien välttämättömien palkkakustannusten vähentyminen erityisesti irtisanomistilanteissa. Kyseessä on käytännössä tulonsiirto työttömiksi jääviltä työntekijöiltä yrityksille.  

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku