Hyppää sisältöön
Uutiset

09.10.2024 10:00

PAM ehdottaa paikallisen sopimisen rajaamista aloilla, joissa riski työehtojen polkemiseen on suuri

PAMin mielestä eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta murentaisi työntekijöiden vähimmäissuojaa ja heikentäisi työ- ja palkkaehtojen tasoa palvelualoilla. Siksi PAM ehdottaa mm. sopimisoikeuden rajaamista aloilla, joilla työehtojen polkemisen riski on suuri.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mielestä eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta murentaisi työntekijöiden vähimmäissuojaa ja heikentäisi työ- ja palkkaehtojen tasoa palvelualoilla. Siksi PAM ehdottaa mm. sopimisoikeuden rajaamista aloilla, joilla työehtojen polkemisen riski on suuri.

Nyt työlainsäädäntö antaa joissain kohdin ammattiliitoille ja työnantajaliitoille mahdollisuuden poiketa työehtosopimuksella lain vähimmäistasosta. Vain työnantajaliittoon liittyneet yritykset ovat voineet käyttää näitä poikkeamia. Nyt hallitus esittää paikallisen sopimisen ehdotuksessaan niiden käyttämistä mahdolliseksi myös liittoon kuulumattomille yrityksille eli nk. yleissitovalle kentälle.

Yksityisillä palvelualoilla oikeus tehdä paikallisia sopimuksia laajenisi tuhansiin järjestäytymättömiin yrityksiin, joiden palveluksessa työskentelee arviolta 80000 työntekijää. Tämän joukon osalta paikallinen sopiminen jää käytännössä työehtosopimusosapuolten valvonnan ulkopuolelle. PAMin hoidettavaksi tulevista erimielisyystapauksista arviolta 70 % koskee järjestäytymättömiä yrityksiä, joten yleissitovassa kentässä vaikuttaa olevan korostunut työehtosopimusten ja työlakien rikkomisen riski.

Hyväksikäytön laillistamista?

PAM arvioi, että paikallisen sopimisen laajentaminen voi myös laillistaa työperäistä hyväksikäyttöä nostaessaan tosiasiassa viranomaisen puuttumiskynnystä: jos yleissitovassa kentässä on tehty paikallinen sopimus esimerkiksi työajan tasaamisesta ja sopimus on tehty muodollisesti työehtosopimuksen puitteissa, ei viranomainen yksin voi tehokkaasti valvoa sitä, että ylipitkät työaikajaksot tulevat tasatuiksi tai lisä- ja ylityökorvaukset maksetuiksi.

PAM esittää, että toimialoille, joilla on korostunut työehtojen polkemisen riski, ei annettaisi oikeutta poiketa yrityskohtaisin työehtosopimuksin työlainsäädännön säännöksistä. Sen lisäksi PAM esittää koko joukon parannuksia hallituksen esitykseen, jotta työehtojen vähimmäissuojaa vahvistettaisiin ja ehkäistäisiin väärinkäytöksiä.

Jotta valvonta olisi ylipäätään mahdollista, PAM pitää välttämättömänä jo lakiesityksessa esitettyä velvollisuutta toimittaa yleissitovassa kentässä solmitut paikalliset sopimukset tiedoksi työsuojeluviranomaiselle sekä velvoitteen tehostamista laiminlyöntimaksulla.

Työsuojeluviranomaisen resursseja pitää PAMin mielestä lisätä esitettyä olennaisesti enemmän ja laiminlyöntimaksuja korottaa esitetystä. Yleissitovassa kentässä solmitut paikalliset sopimukset voitaisiin määrätä toimitettavaksi työsuojeluviranomaisen lisäksi työehtosopimusosapuolille.

Tulkintaoikeus ja kohtuullisuussääntö

PAM esittää paikalliseen sopimiseen yleistä kohtuullisuussäännöstä, jonka mukaan yksinomaan työntekijän etuja heikentävä sopimus olisi mitätön. Säännöstä sovellettaisiin ainakin silloin, kun paikallisen sopimisen osapuolena ei ole valtakunnallisen työntekijöiden yhdistyksen edustaja.

Eduskunnalle on tehty myös lakialoite, jossa ehdotetaan työntekijöiden edustajalle tulkintaetuoikeutta. Sitä PAM kannattaa. Kiistanalaisessa asiassa noudatettaisiin työntekijöiden edustajan tulkintaa, kunnes kiista on ratkaistu.

Aidon paikallisen sopimisen ja vuoropuhelun tukemiseksi PAM esittää, että luovuttaisiin hallituksen esittämästä yhteistoimintalain soveltamisalan kaventamisesta. Sen vuoksi noin 37 000 yksityisten palvelualojen työntekijää on tippumassa vuoropuheluun velvoittavien rakenteiden ulkopuolelle.

PAMIn edustaja kävi tiistaina kuultavana eduskunnan työasia- ja tasa-arvovaliokunnassa ja jätti lausunnon.

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku