Hyppää sisältöön
Artikkelit

02.01.2025 13:35

Palvelualojen palkkaromahdus – PAM vaatii reiluja korotuksia

Hintojen nousu, hallituksen leikkaukset ja hitaasti nousevat palkat ovat heikentäneet palvelualojen työntekijöiden ostovoimaa. PAM vaatii työntekijöille reiluja palkankorotuksia vuoden alun työehtosopimusneuvotteluissa.

Ruokakaupassa ihminen katsoo kauppakuitteja ja toinen tarkistaa alahyllyssä olevien tuotteiden hintoja.

Palkansaajien ostovoima on romahtanut. Edes 1990-luvun lamassa ostovoima ei sukeltanut niin paljon kuin nyt 2020-luvun alun inflaatiopiikin aikana.

Viime vuosina palkankorotukset eivät ole pysyneet inflaation tahdissa, koska hinnat ovat nousseet ennätysvauhtia ensin koronapandemian ja sitten Ukrainan sodan myötä.

— Inflaatio ei kosketa kaikkia samalla tavalla. Ne, jotka joutuvat käyttämään suuren osan tuloistaan ruokaan, asumiseen ja energiaan, kärsivät hintatason noususta eniten, toteaa PAMin pääekonomisti Olli Toivanen.

Ostovoimaa ovat heikentäneet myös etuuksien leikkaukset, kuten sovitellun työttömyysturvan ja asumistuen kiristykset.

PAMin jäsenkyselyssä kaksi kolmesta (63 %) kertoo leikkausten vaikuttaneen toimeentuloonsa ja joka kolmanteen (34 %) on osunut useampi leikkauksista.

83 prosenttia PAMin vuoden 2024 jäsenkyselyn vastaajista kertoi, että heillä on taloudellisia huolia. 13 prosentilla on ulosottovelkaa.

Erityistä huolta herättää se, että PAMin jäsenkyselyyn vastanneista, joiden perheessä on alaikäisiä lapsia, joka viidennellä oli ulosottovelkaa.

— Kaikki tämä korostaa tarvetta riittäville palkankorotuksille, jotta heikossa asemassa olevien työntekijöiden tilanne todella paranee, toteaa Toivanen.

— Tilanteen korjaaminen edellyttää inflaation reilusti ylittäviä palkankorotuksia.

72 prosenttia työikäisistä katsoo, että eriarvoisuus kasvaa Suomessa huolestuttavalla tavalla.

PAMin työikäisille suomalaisille suunnatussa vetovoimabarometrissa joka neljäs (24 %) kertoo toimeentulonsa heikentyneen viimeisen 12 kuukauden aikana. 72 prosenttia katsoo, että eriarvoisuus kasvaa Suomessa huolestuttavalla tavalla.

Heikko ostovoima vaivaa myös palvelualojen yritysten kysyntää. Kun rahat ovat tiukassa ostetaan kaupasta vähemmän ja halvempaa, ei käydä ulkona syömässä tai viettämässä vapaa-aikaa.

Palkankorotukset tukevat talouskasvua.

— Kuluttajatuotteita ja -palveluja tarjoavat yritykset hyötyvät siitä, että reilut palkankorotukset parantavat niiden asiakkaiden ostovoimaa, huomauttaa Toivanen.

Pienipalkkaisille suunnatut palkankorotukset ovat erityisen tehokkaita kotimaisen kysynnän pönkittämisessä, koska rahat menevät elämiseen, eivät säästämiseen tai sijoittamiseen. Lisäansiot palaavat takaisin yrityksille ja palvelujen tarjoajille ja edesauttavat näin koko talouden kasvua. 

Neuvottelut paremmista palkoista

PAM neuvottelee vuoden 2025 alussa palkankorotuksista ja paremmista työehdoista yksityisten palvelualojen työntekijöille. PAMin vuoden 2024 lopulla toteuttaman jäsenkyselyn vastausten perusteella PAMin jäsenten bruttopalkan keskiarvo on 2 224 euroa kuukaudessa.

 PAMin palkankorotustavoite ensimmäiselle vuodelle on 6 %, kuitenkin vähintään 150 euroa, ja toiselle vuodelle 4 %, kuitenkin vähintään 100 euroa. Euromääräinen vähimmäiskorotus tuo suhteessa isompia palkankorotuksia pienipalkkaisille työntekijöille. Esimerkiksi 2 000 euron kuukausipalkalla 150 euron vähimmäiskorotus tarkoittaisi tosiasiassa 7,5 %:n palkankorotusta.

Teksti: Hildur Boldt
Kuva: Shutterstock

Lue myös

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku