Hyppää sisältöön
Artikkelit

20.09.2024 10:34

”Osaavasta luottamusmiehestä hyötyvät kaikki”

Jaana Tuominen, Mika Salo ja Markku Tulisalo hakivat luottamusmiesten täydennyskoulutuksesta lisäeväitä työhönsä ja laajensivat tukiverkostojaan. He haluavat edistää työpaikoillaan oikeudenmukaisuutta, avoimuutta ja yhteistyötä.

Kolme henkilöä seisoo rappusilla ja katsoo kameraan
Kuvassa vasemmalta lähtien Jaana Tuominen, Mika Salo ja Markku Tulisalo.

Viestinviejä, kuuntelija, neuvottelija, edunvalvoja ja tukihenkilö. Työpaikan luottamusmiehellä on monta roolia.

– Tässä työssä tarvitaan hyvin monenlaisia taitoja. Ollaan vähän kuin kartan lukijoita, kun navigoidaan erilaisten tilanteiden keskellä, Jaana Tuominen kuvaa.

Hän on toiminut Turtolan K-Citymarketin luottamusmiehenä Tampereella kolme vuotta.

Mika Salo aloitti vuoden alussa luottamusmiehenä Osuuskauppa Arinan Prisma Limingantullissa Oulussa, mikä on tuonut uuden ulottuvuuden ja laajemman näkökulman hänen omaan työhönsä.

– Olen päässyt oppimaan paljon uutta ja saanut mahdollisuuden vaikuttaa oman työpaikkani asioihin, hän kertoo.

Seinäjokelaiselle Markku Tulisalolle on puolestaan ehtinyt kertyä jo 10 vuoden kokemus luottamusmiehenä toimimisesta. Hän edustaa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hotellien, ravintoloiden ja liikennemyymälöiden työntekijöitä ja on myös työpaikkansa työsuojeluvaltuutettu.

– Työ antaa myös itselle paljon, kun saa viedä asioita eteenpäin, kehittää ja oppia paljon uutta omasta alasta.

Vertaistuesta voimaa arkeen

Täydennyskurssilta Jaana, Mika ja Markku tulivat hakemaan lisää työkaluja omien työpaikkojensa kehittämiseen ja verkostoitumaan muiden luottamusmiesten kanssa. Kurssin aikana keskusteltiin muun muassa tulevaisuuden työehdoista ja ajankohtaisista lakimuutoksista ja syvennyttiin työehtosopimusten erityiskysymyksiin.

Vaikka kaikki kolme kokevat työnsä antoisaksi, voi se olla myös henkisesti kuormittavaa. Luottamusmiehen puhelin soi harvoin silloin, kun työpaikan asiat sujuvat mallikkaasti.

Vertaistuella on valtava merkitys.

– Tämä työ on henkisesti vaativaa, siksi koulutuksista saadulla vertaistuella on valtava merkitys jaksamiselle, Markku sanoo.

– Myös minulle tärkeintä on ollut verkostoituminen ja kokemusten vaihtaminen. Täällä koulutuksessa koolla olevat luottamusmiehet muodostavat valtavan tietokirjaston, jolta olen saanut apua moneen kysymykseen, Jaana kertoo.

Välillä myös tavoittamattomissa

Markku ja Jaana ovat opetelleet kantapään kautta rajaamaan sitä, milloin ja mitä kanavia pitkin he ovat tavoitettavassa. Heidän mukaansa se ei ole ollut helppoa, mutta tukenut jaksamisesta ja auttanut vaihtamaan ajatuksia vapaalle.

Mika on puolestaan viestinyt omalla työpaikallaan jo alusta saakka tarkasti, milloin häneen voi olla yhteydessä.

– Työpaikan asiat hoituvat pääasiassa työaikaan ja työpaikan kanavia pitkin. Se on toiminut hyvin, hän vinkkaa.

Työpaikoilla esiin tulevat haasteet ovat samankaltaisia eri sopimusaloilla. Kokemusten vaihto luo turvaverkkoa ja kannustaa jatkamaan tässä roolissa, Markku Tulisalo sanoo.

Yhteistyö rakentaa luottamusta

Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että luottamusmiehen työn ytimessä ovat vuorovaikutustaidot, avoimuus ja yhteistyö. He antavat kiitosta siitä, että täydennyskoulutuspäivien aikana kuultiin myös työnantajapuolen näkemyksiä.

– Haluan edistää avoimempaa ilmapiiriä työpaikallani ja rohkaista työntekijöitä ottamaan asiat esille suoraan esimiehen kanssa. Se ehkäisee suurien konfliktien syntymistä, Jaana sanoo.

– Tässä työssä tarvitaan myös rohkeutta keskustella säännöllisesti työnantajan kanssa ja ottaa vaikeatkin asiat puheeksi. Kun asioista puhutaan jatkuvasti ja ajoissa, ei ongelmatkaan pääse kasvamaan suuriksi, Mika sanoo.

Osaava luottamusmies vähentää myös esimiesten kuormitusta, Markku lisää lopuksi.

– Se, että asiat saadaan sovittua työpaikalla, on kaikkien etu.

Luottamusmiesten täydennyskoulutus järjestettiin Hämeenlinnassa 17.-19.9.2024.

Sinustako työpaikkasi luottamusmies?

Haluaisitko sinä vaikuttaa työpaikkasi asioihin? Tunnetko työpaikkasi olosuhteet ja haluaisit kehittää niitä? Auttaisitko mielelläsi työkavereitasi? 

Lähde rohkeasti ehdolle – siitä hyötyy koko työpaikka!

Teksti ja kuvat: Minna Raitapuro

Haku