Hyppää sisältöön
Artikkelit

29.09.2022 09:25

Osaaminen ja vahvuudet esiin

Onko tavoitteesi löytää uusi työpaikka tai vaihtaa alaa? Kaipaatko tietoa täydennyskoulutuksesta tai apua CV:n päivittämiseen?  PAM tarjoaa jäsenetuna maksutonta uravalmennusta kokeneen työelämävalmentajan ohjauksessa.

Aulapalvelujen Viivi suuntaa juuri keittiöön täyttämään kahvitermosta, kun palvelutiskillä ovikello hälyttää.

Nopea oven avaus ja tervetulotoivotus saapujille. Kahvit tarjolle ja takaisin palvelutiskille, jossa joukko epätietoisia saa tiedon kokoushuoneen sijainnista. Puhelin kilahtelee ja palvelupyyntöjä satelee. Järkkymättömän tyynenä ja hymyilevänä Viivi hoitaa tehtävän toisensa jälkeen.

”Tässä työssä tulee tilanteita, kun pitäisi revetä moneen paikkaan yhtä aikaan. Siinä ei auta kuin laittaa asiat nopeasti tärkeysjärjestykseen.”

Arvokas moniosaaja

Viivin työnkuvassa on piirteitä, jotka ovat tuttuja monille palvelualojen työntekijöille. Tehtävien näennäinen helppous kätkee sisäänsä vaatimuksen kyvykkyyksistä, joita ihminen ei välttämättä itse edes tunnista, sanoo PAMin työelämävalmentaja Susan Calonius, joka tuntee palvelualojen työntekijöiden haasteet.

Susan Calonius haluaa muistuttaa, että niin sanottuja varmoja aloja ei oikeastaan enää ole. Kuva: Coolla Oy

Hän nimeää esimerkiksi stressinsietokyvyn, neuvottelutaidot, nopeuden ja kiireessä paineen alla työskentelyn osaamisiksi, joista palvelualojen työntekijöiden olisi syytä olla ylpeitä. Calonius kertoo valmennuksessa kuulevansa usein lauseen, ”kun olen vain tarjoilija, niin en osaa”.

”Kun sitten lähden haastattelemaan asiakasta, niin paljastuukin, että hän osaa valtavasti kaikkea. Osaaminen on vain piilossa.”

Tiedä mitä osaat

Susan Calonius painottaa, että uravalmennuksen yksi tärkeimmistä asioista on oppia tunnistamaan oma osaaminen ja opetella arvostamaan sitä. Osaamisen tunnistamista ja sanoittamista tarvitaan varsinkin silloin, kun ollaan vaihtamassa hieman erilaisiin tehtäviin.

”Silloin on kyettävä tuomaan esille, mitä lisäarvoa tulee siitä, että on työskennellyt aiemmin erilaisissa tehtävissä. Miten lähden sanoittamaan osaamistani siten, että työnantaja kiinnostuu mi­nusta?”

Caloniuksella on ollut valmennettavia, jotka haluavat olla asiakaspalvelutehtävissä, mutta eivät kaupan kassana. Toisinaan työnhakija päätyy unelmatyönsä.

”Kerran valmennuksessa selvisi, että työnhakija osaa käyttää sujuvasti sosiaalisen median kanavia. Päädyimme pohtimaan, että jospa hän hakisikin töitä verkkokaupan asiakaspalvelusta, jossa asiakasta palvellaan chatin kautta. Räätälöimme hakijan CV:n ja hakukirjeen kuntoon. Nyt tämä valmennettava on esihenkilötehtävissä verkkokaupassa.”

Pulmaan ratkaisu

Susan Caloniuksen mukaan uravalmennuksessa lähdetään aina liikkeelle ratkaisukeskeisesti asiasta, johon asiakas kaipaa apua. 

”Joskus käymme läpi myös sosiaalisen median kanavia ja mietimme, pitäisikö valmennettavan näkyä somessa tai tarvitaanko kenties LinkedIn-profiili? Joukossa on myös kasvava määrä aikuisopiskelusta kiinnostuneita, jotka haluavat päivittää osaamistaan tai opiskella uutta.”

Työnhakijan kannattaa pitää CV päivitettynä. Kuva: Coolla Oy

Työhaastattelussa jännittäminen saattaa nousta niin suureksi haasteeksi, että uuden paikan haku jää kokonaan. Tähän pulmaan Caloniuksen tiimillä on oiva ratkaisu. Jännittävää tilannetta voi harjoitella videohaastattelusimulaattorilla.

”Toisaalta jännittäminen on luonnollista. Sitä tuppaa jännittämään varsinkin, jos todella haluaa työpaikan. Rekrytoijan näkökulmasta on hyvä asia, että hakijan motivaatio on kohdallaan. Haastattelussa voi sanoa ihan ääneen, että jännittää.”

Oma tapa oppia

Entisenä alakoulun opettajana Susan Caloniusta harmittaa se, että joskus valmennuksissa oman osaamisen päivittäminen tuntuu tyssäävän uskomukseen uuden oppimisen vaikeudesta. Taustalla kummittelevat ikävät kokemukset kouluajoilta.

Tällaiset psykologiset työnhaun ja uralla etenemisen esteet ovat uravalmentajien erikoisalaa. Calonius vakuuttaa, että kaikkiin tilanteisiin on olemassa ratkaisu. Monesti riittää, kun johdattaa valmennettavan katsomaan asiaa uudesta kulmasta.

”Kouluttautumiskammoa voi lievittää vaikkapa rinnastus koululiikuntaan. Jos koululiikunta on tuntunut ikävältä ja siitä huolimatta on myöhemmin löytänyt itselleen sopivan tavan liikkua, niin samoin voi käydä myös oppimisen kanssa. Aikuisena voi löytää oman tavan oppia.”

Päivitä osaamistasi

Susan Calonius haluaa muistuttaa, että niin sanottuja varmoja aloja ei oikeastaan enää ole.

Hän kehottaa ennakoimaan, hakemaan koulutuksiin ja pitämään CV:n päivitettynä.

”Jos tulee lomautus, yt-neuvottelut tai muu yllättävä syy, joiden takia jää ilman työtä, niin silloin on heti pahimman tunnemyrskyn laannuttua valmiina jatkamaan eteenpäin. Jos mietit, onko valmennuksesta hyötyä juuri sinulle, se selviää parhaiten kokeilemalla.”

Avainsanat:

jäsenyys koulutus

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku