Hyppää sisältöön
Artikkelit

17.02.2025 18:03

”Miksi potkut pitäisi saada helpommin?”

Kaupan logistiikan lakot ovat käynnissä. Lidlin jakelukeskuksen työntekijöiden viesti on selkeä: työstä on saatava kunnollinen palkka, ja työntekijöiden asemaa ei saa heikentää.

PAMin tavoitteena kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa ovat ostovoimaa parantavat palkankorotukset, osa-aikatyöntekijöiden aseman vahvistaminen sekä irtisanomissuojan säilyttäminen ennallaan. Näistä asioista ei vielä ole päästy sopuun, vaikka valtakunnansovittelijankin luona on käyty useasti.

Janakkalassa, Lidlin jakelukeskuksen edustalla on maanantaiaamuna kirpakka pakkassää. Lakkovahteja on portin ulkopuolella – ehkä enemmän kuin porttien sisäpuolella? Lakkovahtina toimiva, pamilaisia edustava alueluottamusmies Timo-Pekka Oksanen kertoo, että lakko on alkanut hyvissä tunnelmissa ja sillä on selkeä vaikutus.  

– Homma seisoo, hän tiivistää tilanteen.

Jakelukeskuksesta toimitetaan tavaraa myyntialueen useaan myymälään. Oksanen kertoo, että lakolla on väistämättä vaikutuksia kaupan hyllyjen sisältöön.

– Vaikka myymälät onkin tuutattu täyteen tavaraa, alkaa lakko loppuviikosta varmasti osittain näkyä valikoimissa, hän päättelee. 

Työnantajapuolelta on nähty vastatoimia, kuten ylimääräisten työvuorojen tarjoamista ja pidempien työpäivien mahdollistamista. 

– Tämä kuuluu vähän pelin henkeen, Oksanen toteaa.

Samalla hän myöntää, että taloudelliset paineet ovat saaneet osan työntekijöistä miettimään lakkoon jäämistä. 

Lakolla vauhditetaan neuvotteluja 

Kaupan alan laaja lakko ja sen taustat ovat puhuttaneet Janakkalan jakelukeskuksessa paljon. Oksanen ja hänen aisaparinsa, työpaikan varaluottamusmies Inga Lehto ovat saaneet vastailla moniin työntekijöiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin aina lakko-avustuksen määrästä liiton jäsenyyden hyötyihin. 

– Kiinnostus ammattiliittoa kohtaan on kasvanut, ja moni uusi jäsen on liittynyt PAMiin. Osa odotti aivan viime hetkeen, mutta silti liittyi, halutaan olla mukana ja vaikuttaa, Oksanen kertoo.

– Lakko on tuonut esille, kuinka vähän osa työntekijöistä tietää ammattiliitoista ja niiden roolista. Moni kuvittelee, että pelkkä työttömyyskassa riittää. Olen saanut oikoa paljon väärinkäsityksiä ja kertoa, ettei YTK ole liitto. Se ei tee työehtosopimuksia, Lehto puolestaan kertoo.

Inga Lehto on oikonut väärinymmäryksiä ammattiliitoista.
”Palkankorotukset ovat perusteltuja, sillä kaupan alan yritykset tekevät hyvää tulosta”, muistuttaa Timo-Pekka Oksanen.

”Järkyttävää, kun ruuan hinta vain nousee”

Timo-Pekka Oksanen kertoo, että työntekijöillä on nyt monta syytä olla huolissaan ja siksi myös osallistua lakkoon: ostovoiman lasku, palkan riittävyys ja irtisanomissuojaan kohdistuvat heikennykset ovat saaneet väen liikkeelle.

– Palkka on iso kysymys, ja sillä pitää tulla toimeen. PAM on esittänyt perusteltuja palkankorotuksia, koska kaupan alan yritykset tekevät hyvää tulosta, mutta työntekijöiden taloudellinen tilanne on historiallisen heikko, Oksanen sanoo.

Kalle Ilomäki, jakelukeskuksella keräilijänä työskentelevä lakkovahti, on mukana lakossa, koska haluaa paremman palkan kaikille. Hän on huomannut, kuinka arjen kustannukset nousevat, mutta palkka ei pysy perässä.

– On järkyttävää, että ruoan hinta vain nousee. Bensaan menee yli 300 euroa kuukaudessa, ja arvonlisäveron korotus näkyy ihan kaikessa. Rahaa jää vähemmän ja sillä saa vähemmän, hän toteaa.

Voiko potkut saada tulevaisuudessa helpommin? 

Toinen suuri huolenaihe työpaikalla on työntekijöiden irtisanomissuoja ja, mitä sille jatkossa tulee tapahtumaan. Orpon hallitus suunnittelee lakimuutosta, jonka mukaan työntekijän voisi jatkossa irtisanoa aiempaa kevyemmin perustein.

Oksasen mukaan tilanne on selvä, kevyempiä perusteita ei tarvita. 

– Kyllä irtosanomissuojaan tulevat heikennykset huolettavat kovasti. Jos potkuja ruvetaan jakamaan helpommin,  se luo pelkoa omaan tulevaisuuteen ja lisää turvattomuutta.

– Epäilen, että se rikkoo myös työpaikan yhteishenkeä, kun kyräily toisia kohtaan lisääntyy, hän arvioi.

”Janakkalassa on hyvä yhteishenki”, kertoo Juha Siltola.
Kalle Ilomäki on huomannut, että arvolisäveron korotus näkyy arjessa: rahaa jää vähemmän käyttöön.

Yhteishenkeä ja tekemisen meininkiä

Siltola Juha, kahdeksan vuotta Lidlillä työskennellyt lakkovahti, muistuttaa, että lakko-oikeus on työntekijöiden tärkeä perusoikeus. 

– Tämä on yhteinen asia ja yhteishenki on meillä täällä Janakkalassa korkealla. Maailma muuttuu, mutta meidän on pidettävä kiinni eduistamme ja oikeuksistamme. 

Lakkovahteja nähdään Janakkalassa vielä usean vuoron ajan. Siltola jakaa vinkit kaikille samoissa hommissa viikon aikana toimiville:

– Kerrospukeutuminen! Pysyttele liikkeessä ja venyttele välillä. Lämmintä juotavaa ja lämmin sydän, niillä pärjää, hän kertoo ja saa samalla lämpimän halauksen työkaveriltaan.

Halauksessa yhdistyy ammattiliiton toiminnan ydin: pidetään toinen toisistamme huolta.

Teksti ja kuvat: Minna Räsänen

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku