Hyppää sisältöön
Artikkelit

20.02.2025 08:29

Miksi olen lakossa? – Haluan turvaa työelämään

Citymarket Linnainmaan ovella Tampereella punaliiviset pamilaiset tervehtivät asiakkaita reippaasti ja hymyillen. Mieluummin he kuitenkin tekisivät töitä – lakossa ollaan vain, koska on pakko.

Lakkovahdit Kristian Hintikka ja Päivi Andersson ovat huolissaan myyjien toimeentulosta. Mahdollinen irtisanomissuojan heikentäminen lisäisi entisestään turvattomuutta.

Aurinkoisena lakkoaamuna Citymarket Linnainmaalla on käynyt paljon vakiasiakkaita juttelemassa lakkovahtien kanssa. Liikekeskuksessa toimii mm. laboratorio, johon asiakkaat suuntaavat.

– Kaikki ovat ymmärtäväisiä ja tuntuvat olevan meidän puolella. Tulee tsemppiviestiä ja kyselyä siitä, missä tilanteessa ollaan ja mitä seuraavaksi tapahtuu, jos neuvotteluissa ei päästä tulokseen, kertoo Päivi Andersson, Citymarket Linnainmaan luottamusmies. 

Citymarket Linnainmaalla lakko on todella laaja.

– Saimme koko käyttötavarapuolen ja kassat jäämään lakkoon. Jopa pienituntiset opiskelijat, jotka eivät kuulu liittoon, ovat lakossa.

Myyjän palkalla ei tule toimeen

Andersson on paitsi toimipaikan luottamushenkilö myös Citymarket Oy:n valtakunnallinen varapääluottamusmies. Hänellä on sopimusneuvotteluihin siis valtakunnallinen perspektiivi.

– Me haluamme parempaa työelämää. Työnantajapuoli on lähtenyt nyt todella voimakkaasti mukaan hallituksen heikennyksiin, hän sanoo.

Neuvotteluissa on pöydällä monta asiaa. Yksi on tietysti palkka.

– Myyjän palkalla ei tule toimeen. Moni pienipalkkainen joutuu muuttamaan halvempaan asuntoon, kun hallitus otti asumistuet pois. Yhden ihmisen palkka ei riitä enää kustantamaan asumista, saati että palkalla pitäisi myös elää, Andersson toteaa.

Samaa mieltä on myös toinen lakkovahti, Kristian Hintikka, joka työskentelee Citymarket Linnainmaalla osa-aikaisena myyjänä. 

– Hinnat nousevat koko ajan, mutta palkka ei nouse samaa tahtia. Me tiputaan todella nopeasti köyhyysrajan alapuolelle. Tulevaisuudessakin on saatava maksettua vuokrat ja ostettua ruokaa pöytään. 

On paljon vastentahtoisia osa-aikaisia. Kokoaikaista työaikaa on todella vaikea saada.

Palkan lisäksi PAM neuvottelee työnantajan kanssa muun muassa työtunneista.

– On paljon vastentahtoisia osa-aikaisia. Kun lisää tunteja tarjotaan, ne ovat usein yhtä tai kahta tuntia. Kokoaikaista työaikaa on todella vaikea saada, Andersson kertoo. 

Hintikka on hyvä esimerkki kaupan alan osa-aikaisesta työntekijästä. 

– Olen taistellut lisää työtunteja jo viisi vuotta. Nyt sopimus on 26 tuntia.

Irtisanomissuojan heikentäminen lisäisi valtavasti turvattomuutta

Yksi tärkeä asia PAMin neuvotteluissa on irtisanomissuojan säilyttäminen. Työntekijän irtisanomissuoja on kirjattu lakiin, mutta nyt hallitus suunnittelee irtisanomissuojan heikentämistä, ja siksi tämäkin asia on pöydällä työehtosopimusneuvotteluissa.

Irtisanomissuojan heikentäminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että entistä heppoisemmin perustein voisi saada potkut. Tähän saakka irtisanomiseen on vaadittu asialliset ja painavat syyt.

– Irtisanomissuojan heikentäminen olisi ihan katastrofi. Toivon todellakin, että tässä asiassa onnistutaan neuvotteluissa, heikennystä ei missään tapauksessa saa tulla, Andersson toteaa.

Myös Hintikka on samoilla linjoilla.

– Irtisanomissuojan heikentäminen luo turvattomuutta, pelkoa ja ahdistusta, hän kuvaa.

Lakkovahtien kyltit kertovat olennaisen.

Hyvästä lakkotunnelmasta ja aurinkoisesta päivästä huolimatta Andersson ja Hintikka olisivat mieluummin tekemässä omaa työtään.

– Lakossa ollaan vain, jotta saataisiin neuvotteluja edistettyä, Andersson painottaa. 

– Se, mitä me halutaan tiivistetysti, on turvaa työelämään. Siihen liittyy myös oikeus lakkoilla ja esittää asiallista kritiikkiä työnantajalle ilman pelkoa, Hintikka jatkaa.

Teksti ja kuvat: Marjukka Kähönen / Noon Kollektiivi

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku