Hyppää sisältöön
Artikkelit

25.09.2024 09:00

”Kyllä korvaus pitää arkipyhistä saada”

Monelle kiinteistöpalvelualan tuntityöntekijälle palkattomat arkipyhät ovat edelleen arkea. Muutosta parempaan haetaan TES-kierroksella.

Väärinkäytökset kiinteistöpalvelualan tuntityöntekijöiden arkipyhien kanssa ovat jatkuneet. Osa työnantajista ei maksa arkipyhäkorvausta osa-aikatyötä tekeville työntekijöille, vaan pyrkii välttymään korvauksen maksamiselta sijoittelemalla työvuoroja normaalista poikkeavalla tavalla arkipyhien aikaan.

Asiaa käsitellään myös alan työehto-osapuolten eli PAMin ja Kiinteistötyönantajien yhteisessä työryhmässä. Silti osa alan yrityksistä ei korvausta maksa.

– Eihän se reilulta tunnu, sanoo siivoojana lähes 20-vuotta työskennellyt Elina Kokkolasta. 

– Mielestäni se on vilunkia, että jos minulla olisi normaalisti ne tietyt työt ja arkipyhä tulee, niin sille päivälle ei sijoitella työvuoroa vaan olen silloin työtön, Elina jatkaa. 

Elinan mukaan arkipyhän osuessa esimerkiksi perjantaille, on hänet saatettu kutsua töihin vastaavasti lauantaina. Arkipyhäkorvausta ei kyseisissä tilanteissa ole hänelle maksettu. Arkipyhät ovat siis olleet toistuvasti palkattomia vapaita.

PAM-lehti haastatteli useaa osa-aikaista kiinteistöpalvelualan työntekijää eri puolilta Suomea, ja kokemukset arkipyhäkorvausten maksamattomuudesta olivat hyvin samankaltaisia.

Haastateltavat esiintyvät jutussa vain etunimillään, jotta työpaikalla ei aiheutuisi hankaluuksia. Haastateltavien henkilöllisyys on PAM-lehden toimituksen tiedossa. 

Tässä jutussa kerrotut kokemukset saavat tukea myös PAMin kiinteistöpalvelualan jäsenilleen vuoden 2023 lopussa tekemästä arkipyhäkyselystä.

Työnantaja on ollut haluton puuttumaan eriarvoistavaan kohteluun

Työehtosopimus määrää arkipyhäkorvauksen maksettavaksi myös tuntipalkkaiselle työntekijälle, mikäli arkipyhä olisi ollut hänen työvuoroluettelonsa mukainen työpäivä. 

– Osa työnantajista pyrkii välttymään arkipyhäkorvauksen maksamiselta teettämällä arkipyhän työt muina päivinä, kertoo PAMin sopimusasiantuntija Kaarina Ahonen

Ahosen mukaan työnantajat pyrkivät säästämään palkkakustannuksissa kikkailemalla työvuorolistoilla. Kärsijöitä ovat osa-aikaiset työntekijät. 

– Asia on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa, mutta työnantaja on ollut toistaiseksi haluton ratkaisemaan työntekijöitä eriarvoistavaa kohtelua, Ahonen toteaa.

”Tuntuu, että työntekijää ei arvosteta”

Lappeenrannassa asuva osa-aikainen siivooja Noora kertoo arkipyhäkorvauksen maksamisen vaihdelleen työnantajan mukaan. Alalla yli 15 vuotta ollut Noora kertoo saaneensa aiemmassa työpaikassaan osan arkipyhäkorvauksista liiton avulla. Myös nykyinen työnantaja siirsi pitkään työvuorot arkipyhältä toiselle viikonpäivälle ja jätti arkipyhäkorvauksen maksamatta.  

– Edellisessä yrityksessä ei arkipyhäkorvausta meinattu maksaa, mutta PAMin yhteydenoton myötä asiat rupesivatkin järjestymään. Tämän jälkeen yritys on vaihtunut, ja myös nykyisen työnantajan kanssa asiasta piti vääntää, jotta arkipyhäkorvausta maksettaisiin, Noora kertoo. 

Nooran mukaan ansionmenetyksen lisäksi tuntien siirtely on sotkenut viikkorytmiä ja arkea esimerkiksi lastenhoidon osalta. 

– Tuntuu, että työntekijää ei arvosteta. Kun arkipyhiä on tulossa, niin se on latistanut tunnelmaa, kun tietää etukäteen, että on tulossa säätöä.

Työnantajan puolelta tämmöinen toiminta ei ainakaan lisää työmotivaatiota.

Samaa sanoo myös Oulussa asuva siivooja Jorma. Häneltä jäävät arkipyhäkorvaukset saamatta nykyisessä työpaikassa. 

– Työnantajan puolelta tämmöinen toiminta ei ainakaan lisää työmotivaatiota.

Arkipyhäviikolla säännöllinen työaika putoaa yhtäkkiä

Useissa tapauksissa työnantajat ovat vedonneet työsopimustunteihin ja siivouskohteen aukioloon. Vaikka työntekijä tekisi säännöllisesti yli 30 tuntista viikkoa, vedotaan arkipyhän sattuessa työsopimustunteihin, jotka saattavat olla 20 tuntia viikossa. 

– Kaikkina muina viikkoina olen ihan tavallisesti viitenä päivänä viikossa töissä kohteessani, mutta arkkipyhäviikkona vedotaan, että jo neljästä päivästä täyttyy sopimustunnit, Jorma kertoo. 

Välillä Jorman kohde on ollut auki myös arkipyhinä, ja tällöin työnantaja on maksanut tuplapalkan arkipyhänä tehdystä työstä.

Sopimustuntien tulee vastata todellisuutta

– Mikäli työtunteja on säännöllisesti enemmän kuin työsopimuksessa, tulee työnantajan päivittää sopimustunnit todellisuutta vastaaviksi. 

Työehtosopimuksen mukaan toteutuneen työajan ja työsopimuksen työaikaehdon vastaavuutta tarkastellaan vähintään vuoden välein. Mikäli tehty työaika osoittautuu sovittua työaikaa pidemmäksi, työntekijä voi pyytää muuttamaan työajan todellista työaikaa vastaavaksi, PAMin Ahonen sanoo. 

Työantajan tulee antaa perusteltu vastaus työntekijän pyyntöön. Tuntitarkastelutilanteissa voi lisäksi pyytää tukea luottamusmieheltä tai PAMilta, kertoo sopimusasiantuntija Kaarina Ahonen.

Tavoitteena samat pelisäännöt koko alalle

Kaikki PAM-lehden haastateltavat kokevat, että arkipyhäkäytännöt tulisi saada yhdenvertaisiksi. Nyt arkipyhäkorvauksen maksaminen tuntityöntekijöillä riippuu pitkälti yrityksestä, jossa tämä työskentelee. Kuukausipalkkaisilla työntekijöillä ongelmia ei pääsääntöisesti ole. 

– Arkipyhiä käsittelevässä työryhmässä PAMin tavoitteena on kitkeä nykyiset epäkohdat ja taata tasapuolinen kohtelu alan kaikille ammattilaisille työsuhteesta riippumatta, sopimusasiantuntija Ahonen kertoo. 

Tämä tapahtuu työehtosopimuksen arkipyhäkirjausta päivittämällä, jotta työntekijöillä on halutessaan mahdollisuus viettää arkipyhävapaita perheen parissa palkallisina. 

– Työehtosopimusneuvottelut ovat tulossa ensi vuoden alkupuolella ja tarvitsemme kentän vahvan tuen. Onneksemme kiinteistöpalvelualan työntekijöiltä tukea ja tahtoa löytyy, Ahonen toteaa. 

Kentän terveiset ovat yksiselitteiset. 

– Toivon, että jokaisella kiinteistöpalvelualalla työskentelevällä, firmasta rippumatta, on samat pelisäännöt, Noora painottaa. 

Samaa mieltä on myös Elina. Ei voi olla niin, että osa-aikaiset siivoojat jäävät ilman palkallisia arkipyhiä. 

– Kyllä korvaus pitää saada.

Teksti: Pauli Unkuri, kuva: Shutterstock.

Haku