Hyppää sisältöön
Artikkelit

10.09.2024 11:21

Kuka suojelee vartijoita?

Turvattomuus, häirintä ja syrjintä ovat yleisiä ongelmia vartiointialalla ympäri maailman ja myös Suomessa, kertoo tuore kysely.

security guard with yellow jacket when it is raining during the live concert

UNI Global Unionin maailmanlaajuinen kysely vartijoille paljasti, että jopa joka viides kyselyyn vastanneista vartijoista tunsi olonsa hyvin turvattomaksi.

Lähes puolet vastaajista oli kokenut häirintää tai syrjintää töissä. Naiset kokevat enemmän häirintää kuin miehet. Yli 85 prosenttia vastaajista katsoo, että heidän työnantajansa tulisi tehdä enemmän suojellakseen heitä.

”Seksuaalissävytteisiä juttuja asiakkailta ja tullaan väkisin halaamaan yms. Itsellä onneksi kova pinna.”  -naispuolinen vartija Suomesta

Työntekijöiden itse kokema ja todistama häirintä ja syrjintä liittyivät useimmiten etniseen taustaan, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen.

Koettelee alan veto- ja pitovoimaa Suomessa

PAMin vartiointialan sopimusasiantuntijaa kyselyn tulos ei valitettavasti yllätä. Samansuuntaista viestiä kuuluu myös suomalaisilta vartijoilta.

Häirintä ja syrjintä eivät ole ongelma vain sitä kokeville työntekijöille, vaan koko alalle, sanoo Markku Saikkonen, PAMin vartiointialan sopimusasiantuntija.

—Vartiointiala on palveluala, joka pystyy tarjoamaan kokoaikatyötä ja säännöllisiä työaikoja sitä haluaville. Valitettavasti käsitys alan tehtävistä ja vaatimuksista on usein kapea. Se heikentää turhaan alan houkuttelevuutta.

Vartiointialalla voimankäytön mahdollisuus on aina läsnä, mutta asiakaspalvelukyky ja taito rauhoittaa tilanne on etu. Ala hyötyisi Saikkosen mukaan siitä, että työvoima olisi yhtä monimuotoinen kuin yhteiskunta.

Aika ryhtyä toimeen

Eurooppalaisia vartiointialan työntekijöitä edustava UNI Europa ja työnantajien CoESS ovat tehneet yhteisen kannanoton monimuotoisuudesta, tasa-arvoisesta osallisuudesta ja syrjimättömyydestä vartiointialalla.

— Eurooppa-tasolla on selkeä yhteinen tahtotila tarttua haasteeseen ja parantaa tilannetta.

Kannanotto sisältää kymmenen mahdollista strategiaa. PAMin sopimusasiantuntija Anu Kähkönen kehottaa luottamushenkilöitä ja työnantajia paneutumaan niihin yhteistoiminnassa.

—Uskon, että halua kehittää kaikille turvallista toimintakulttuuria on myös suomalaisten työnantajien keskuudessa. He tietävät, että maailma muuttuu, ja että vartiointialan on syytä pysyä muutoksessa mukana. Tähänkin on löydettävissä ratkaisuja yhteistyöllä.

—Meillä pohjoismaissa on ollut tapana tavoitella parempaa ja näyttää muille tietä tasa-arvokysymyksissä.

Suomen tilanne pitää selvittää tarkemmin

UNI Globalin kyselyyn vastanneiden suomalaisten avoimissa vastauksissa tärkeimpinä työterveys- ja työturvallisuusongelmina nousivat esille muun muassa yksintyöskentely, puutteet voimankäytön koulutuksessa sekä puutteelliset tai puuttuvat varusteet. Suuri osa oli kokenut tai todistanut häirintää ja syrjintää työpaikalla.

Kattavaa ja syvällistä ajantasaista tutkittua tietoa tilanteesta Suomessa ei kuitenkaan ole. Edellinen selvitys työsuojelusta vartiointialalla on vuosituhannen alusta.

Yhteiskunta on muuttunut valtavasti kahdessakymmenessä vuodessa. Siksi tarvitaan uusi selvitys työturvallisuudesta ja yhdenvertaisuudesta vartiointialalla, mukaan lukien syrjintä ja häirintä. Näin saisimme tarkan tilannekuvan ja käsityksen haasteista, joita lähteä ratkomaan yhdessä.

Markku Saikkonen
sopimusasiantuntija

Teksti: Hildur Boldt
Kuva: Getty Images

Lue myös:

Avainsanat:

tasa-arvo vartiointiala

Haku