Hyppää sisältöön

09.12.2024 11:23

Kuinka luottamusta ja yhteistyötä rakennetaan? Kokeneet kaupan alan tes-neuvottelijat vastaavat

Työehtosopimusneuvottelut ovat monimutkaisia prosesseja, joissa käsitellään palkkoja, työaikoja ja muita työntekijän arkeen ja elämään vaikuttavia työehtoja.

Kaksi miestä katsovat kameraan
PAMin Jyrki Sinkkonen ja Kaupan liiton Antti Huotilainen tulevat viettämään edessä olevien kuukausien aikoina satoja tunteja tes-neuvottelupöydissä.

Useissa työehtosopimusneuvotteluissa neuvottelijoina mukana olleet PAMin Jyrki Sinkkonen ja Kaupan liiton johtava työmarkkina-asiantuntija Antti Huotilainen tietävät, että molemmille osapuolille hyväksyttävän neuvottelutuloksen aikaansaaminen vaatii paljon työtä.

Sinkkonen ja Huotilainen tulevat viettämään edessä olevien kuukausien aikoina satoja tunteja neuvottelupöydissä käyden läpi toinen toistaan vaativampia kokonaisuuksia. Neuvottelut voivat usein olla vaikeita ja kompromisseja vaativia.

Kuinka vaalitaan hyvää neuvottelukulttuuria?


− Minulle tärkeintä on, että molemmat osapuolet aidosti yrittävät ymmärtää, mistä toisen tarpeet kumpuavat. Meillä voi olla vastakkaisia tavoitteita ja periaatteellisiakin näkemyseroja joistakin asioista. Siitäkin huolimatta yhteisten ratkaisujen löytäminen intressejä yhteensovittamalla on usein mahdollista, vaikka tilanne voi aluksi vaikuttaa toivottamalta. Tällöin vaaditaan kärsivällisyyttä ja ratkaisukeskeistä lähestymistapaa, pohtii Huotilainen

− Luottamus on todella keskeistä – jos sen menettää, on sitä hyvin vaikeaa saada takaisin. Meidän pitää uskaltaa ottaa vaikeat asiat esille ajoissa, ettei tilanne pääse eskaloitumaan, jatkaa puolestaan Sinkkonen.

Millä keinoin varmistatte neuvotteluissa, että vuoropuhelu säilyy hyvänä?

− On oltava valmis käymään kysymysten kautta keskusteluja ja ymmärtää, että kaikki tavoitteet eivät sellaisenaan ole toteuttamiskelpoisia. Neuvottelijoiden työ on löytää työkaluja ja ratkaisuja, millä tavoitteita ja toiveita voidaan yhteensovittaa ja viedä eteenpäin, vastaa Huotilainen.

Molemmat neuvottelijoista korostavat, että neuvottelupöydässä neuvotellaan edustettavien järjestöjen nimissä. Eriäviä intressejä ja erimielisyyksiä löytyy, mutta niistä ei kuitenkaan ole syytä loukkaantua.

− Tarvitaan luontevaa yhteistyön ylläpitämistä ja rehellistä keskustelua. Olemme molemmat oman järjestömme renkejä, ja vain kerran voi viilata linssiin, sitä ei passaa tehdä, toteaa Sinkkonen.

Mitkä ovat tärkeimmät opit edellisistä tes-neuvotteluista?

− Edellisistä kierroksista on opittu se, että valmistautuminen ratkaisee paljon. Kiireessä syntyy harvoin timanttia ja siksi jatkuvan vuoropuhelun ja työryhmätyöskentelyn merkitys on suuri, Huotilainen toteaa.

– Samaa mieltä. Rohkeutta tarvitaan myös – uusia ideoita ja ratkaisuja
pitää uskaltaa tuoda pöytään, vaikka ne saattavat aluksi tuntua riskialttiilta,
Sinkkonen sanoo.

Teksti ja kuva: Minna Räsänen



Palvelualojen TES-neuvottelut käynnissä

Nyt ja alkuvuoden aikana neuvotellaan kaikkien PAMin edustamien alojen palkankorotuksista ja muista työehdoista. Ole mukana varmistamassa paremmat työehdot kaikille!

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku