Hyppää sisältöön
Artikkelit

28.03.2025 09:17

Julkiset palvelut kaikille vai harvoille? Kevään kunta- ja aluevaaleissa päätetään myös tästä

Korkeat asiakasmaksut sulkevat monia pienituloisia palveluiden ulkopuolelle, kirjoittaa sosiaalipoliittinen asiantuntija Egëzona Kllokoqi-Bublaku.

PAMin sosiaalipoliittinen asiantuntija Egezona Kllokoqi-Bublaku
Egezona Kllokoqi-Bublaku toimii PAMin sosiaalipoliittisena asiantuntijana. Kuva: Eeva Anundi

Julkiset palvelut ovat tärkeä osa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta niiden käyttö ei ole ilmaista. Kuntalaiset maksavat monenlaisia asiakasmaksuja saadakseen palveluita kunnista ja hyvinvointialueilta.

Terveydenhuollon palvelut ovat elintärkeitä – sairastuessaan ihminen ei voi valita, hakeutuuko hoitoon vai ei. Myös liikunta- ja kulttuuripalvelujen merkitys terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on kiistaton. Molemmat palvelut tukevat toisiaan ja onkin varmistettava, että terveyspalvelut sekä hyvinvointia tukevat palvelut ovat kaikkien saatavilla taloudellisesta tilanteesta riippumatta. 

Hyvinvointialueiden asiakasmaksut estävät hoitoon hakeutumisen 

Pienituloisten suurimpia huolenaiheita ovat hyvinvointialueiden asiakasmaksut.

Hallituksen viime vuonna tekemä lakimuutos avasi oven merkittäville sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksille, jotka astuivat voimaan tämän vuoden alussa. Hallitus tavoittelee 150 miljoonan euron säästöjä asiakasmaksujen enimmäismäärien korotusten kautta – mutta kenen kustannuksella? 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan korotukset koskevat jopa 2,9 miljoonaa suomalaista. Erityisesti pienituloiset, ikääntyneet ja naiset joutuvat maksamaan yli 100 euroa vuodessa enemmän. Tämä lisää eriarvoisuutta, sillä hyvätuloiset voivat käyttää yksityisiä terveyspalveluja, kun taas pienituloiset joutuvat punnitsemaan, voivatko hakeutua hoitoon lainkaan. 

Tutkimukset osoittavat, että korkeammat asiakasmaksut vähentävät hoitoon hakeutumista, erityisesti perusterveydenhuollossa. Monet pienituloiset lykkäävät lääkärikäyntejä ja hoitoja, kunnes sairaudet pahenevat johtaen lopulta korkeampiin erikoissairaanhoidon kustannuksiin. Tämä on paitsi epäoikeudenmukaista myös taloudellisesti kestämätöntä politiikkaa. 

Korkeat kunnan asiakasmaksut heikentävät hyvinvointia 

Myös kunnat perivät erilaisia asiakasmaksuja, jotka voivat sulkea monia pienituloisia palveluiden ulkopuolelle.

Kuntien tarjoamat kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut, kuten liikuntakeskukset ja harrastusmahdollisuudet, ovat usein maksullisia, ja niiden hinnat nousevat jatkuvasti elinkustannusten myötä. Työttömille ja eläkeläisille voi olla tarjolla alennuksia, mutta pienituloiset työssäkäyvät on jätetty alennusten ulkopuolelle. 

Kuntien tarjoamilla palveluilla olisi mahdollisuus lisätä hyvinvointia ja ennaltaehkäistä sairauksia. Mutta jos ihmisillä ei ole varaa liikkua ja harrastaa, heidän hyvinvointinsa heikkenee ja terveydenhuollon kuormitus ennen pitkää kasvaa.

Kuntien tulisi panostaa enemmän saavutettaviin palveluihin ja huomioida pienituloiset työssäkäyvät esimerkiksi huojentamalla asiakasmaksuja tai poistamalla ne kokonaan tietyiltä ryhmiltä. 

Kun työsuhde-etuja ei ole, kuntapalvelut jäävät ainoaksi vaihtoehdoksi 

Monille pienituloisille työssäkäyville työnantaja ei tarjoa työsuhde-etuja, kuten liikunta- ja kulttuuriseteleitä. PAMin viime vuonna tekemän jäsenkyselyn mukaan 30 % vastaajista kertoi, ettei työnantaja tarjoa näitä etuja lainkaan. Tämä tarkoittaa, että pienituloiset työssäkäyvät ovat suurelta osin kuntien palveluiden varassa. Asiakasmaksujen korotukset vaikuttavat suoraan heidän mahdollisuuksiinsa käyttää näitä palveluita. 

PAM vaatii oikeudenmukaisempaa kunta- ja aluepolitiikkaa − asiakasmaksuja on kohtuullistettava 

PAM pitää asiakasmaksujen korotuksia epäoikeudenmukaisina, sillä ne lisäävät eriarvoisuutta ja vaikeuttavat julkisten palveluiden yhdenvertaista saatavuutta.

Julkiset terveyspalvelut ja kuntien tarjoamat hyvinvointia edistävät palvelut ovat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Ne eivät saa olla vain varakkaiden saatavilla.

Asiakasmaksujen korottaminen ei ole kestävä eikä oikeudenmukainen ratkaisu – nyt tarvitaan poliittista vastuunkantoa ja pienituloisten aseman turvaamista. Jokaisella on oikeus hoitoon ja hyvinvointiin ilman pelkoa taloudellisista vaikeuksista. 

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tuore ohjeistus tarjoaa keinoja asiakasmaksujen alentamiseen ja perimättä jättämiseen – nyt on varmistettava, että näitä keinoja todella käytetään. 

Tutustu PAMin vaaliteemoihin: pam.fi/vaalit 

Kirjoittaja Egëzona Kllokoqi-Bublaku on PAMin sosiaalipoliittinen asiantuntija.

Kunta- ja aluevaalit 2025

Arjen keskeisistä asioista päätetään kunta- ja aluevaltuustoissa. Äänestä ja vaikuta julkisten palvelujen tulevaisuuteen!


Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku