Hyppää sisältöön
Artikkelit

11.09.2024 12:05

Huippupaikalla ympäri vuoden

Hiihtokeskukset tarjoavat matkailijoille entistä enemmän ympärivuotisia elämyksiä. Anne Bergström on nähnyt työssään, miten kesäkauden aktiviteetit ovat kasvattaneet suosiotaan Tahkon rinteillä.

Anne Bergström eli Aksu on yksi Tahkon 18 vakituisesta työntekijästä.

Anne Bergström eli ”Aksu” hyppää varmoin ottein tuolihissistä Nilsiässä sijaitsevan Tahkovuoren huipulla. Sieltä on erinomaiset näköalat koko Tahkon matkailukeskuksen alueelle, jossa toimii lukuisia yrittäjiä. Yksi suurimmista työllistäjistä on rinneyhtiö Tahko Mountain (entinen Tahkonrinteet), jota pyörittää Huippupaikat Oy. Yhtiöllä on myös Vuokatinrinteet ja Kasurilan hiihtokeskus. Se on myös Annen työnantaja.

– Talvisesongin aikaan rinteet ovat ehdottomasti suurin vetovoima, miksi Tahkolle tullaan. Kesäaikaan puolestaan golfkentät vetävät kävijöitä. Myös pyöräily on kasvattanut suuresti suosiotaan viime vuosina, Anne kertoo.

Hän on työskennellyt rinteillä 13 vuotta, josta vakituisena toimistotyöntekijänä ja lipunmyyjänä vuodesta 2016 lähtien. Aiemmin hän on tehnyt muun muassa ravintola-alan töitä matkailukeskuksen alueella sijaitsevassa Pehkubaarissa ja työskennellyt Tahko Spa Hotellin vastaanottovirkailijana.

Olen täällä aivan omalla alallani ja paikallani.

Hiihtokeskusalalle ei ole omaa koulutusta, mutta matkailuvirkailija- ja restonomi -opinnoista Anne kokee olleen paljon hyötyä käytännön työhön. Siihen kuuluu monipuolisia toimistotehtäviä muun myynnistä markkinointiin, laskutuksesta henkilöstöön liittyviin asioihin sekä lipunmyyntityötä. Hän toimii myös työpaikkansa pääluottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutetun 1. varavaltuutettuna. Kesäaikaan Anne pitää yleensä pidemmän loman.

– Tykkään työstäni kovasti, sillä matkailukeskuksessa jokainen päivä on erilainen. Olen täällä aivan omalla alallani ja paikallani.

Anne Bergströmin työstä suurin osa tapahtuu toimistolla, joka on myös lipunmyyntipiste.

Kesäsesonki kasvanut vuosi vuodelta

Annen työnkuva on viime vuosina myös laajentunut sitä mukaa, kun rinneyhtiön tarjoamat palvelut ovat kasvaneet ja monipuolistuneet myös hiihtokauden ulkopuolella.

Alamäkipyöräily on kasvattanut suosiotaan, minkä lisäksi rinnealueelta löytyy kesämatkailijoille esimerkiksi Suomen pisimmät portaat (1054 askelmaa), Tahkon tähtikierros -luontoreitti sekä viime marraskuussa Tahkovuoren huipulle avattu Panorama Landscape Hotel ja ylellinen Metsäkylpylä Lähde.

Kun ympärivuotinen toiminta laajenee ja aktiviteettejä tulee lisää, tarvitaan työntekijöitä tulevaisuudessa enemmän myös kesäisin, Anne pohtii.

– Hiihtokeskusala kehittyy ja kasvaa koko ajan. Alan työllisyys on myös hyvin vahvasti kiinni siitä, minkälaiset talvet ja kesät meillä on tulevaisuudessa.

Bike Park tuo kesällä alamäkipyöräilyn harrastajia rinteisiin.

Vetonaulana alamäkipyöräily

Tahko on yksi Suomen yli kahdestakymmenestä matkailukeskuksesta, joiden hissit nostavat kesäkaudella alamäkipyöräilijät mäen päälle. Asiakkaiden käytössä on mattohissi, sompahissi ja tuolihissi.

Koronapandemian myötä pyöräilyharrastuksen suosio räjähti ja toi uusia harrastajia lajin pariin. Vaikka innostus on sittemmin hieman laantunut, on Tahko Mountainin Bike Park kesäkauden vetonaula.

Annen mukaan kesärinteissä on yhä useammin myös ensikertalaisia ja aloittelijoita. Kesällä 2023 Bike Parkia laajennettiin ja sinne avattiin kaikenikäisille aloittelijoille suunnattu Mini Mountain -alue, missä lajiin voi tutustua turvallisesti.

– Pyöräily sopii ihan kaikille. Heti ei tarvitse lähteä enduropätkille tai jyrkimmille mustille reiteille, vaan alkuun pääsee Mini Mountainin harjoitteluradoilla. Tarjolla on myös ohjausta yksityistuntien ja ilmaisten treenien muodossa, Anne kertoo.

Aleksi Valtonen opastaa ensimmäistä kertaa alamäkipyöräilyä kokeileville oikeaoppisen ajoasennon, jarrutukset ja pyörähissin käytön.

Aleksi Valtonen eli ”Allu” on yksi Bike Parkin ohjaajista, jotka opastavat matkailijoita Tahkolla alamäkipyöräilyn saloihin. Hän on mukana myös kehittämässä Bike Parkin reittejä, joihin tehdään parannuksia joka vuosi.

Keravalta lähtöisin oleva Aleksi vietti ensimmäisen talvensa Tahkon kausityöntekijänä 13 vuotta sitten. Hän vietti useat talvet rinteillä ja kesät uimaopettajan työssä Etelä-Suomessa, kunnes muutti perheineen Kuopioon. Tahkon hyvä työilmapiiri ja luonto järvi- ja rinnemaisemineen tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen.  

– Mikä sai minut palaamaan vuosi toisensa jälkeen? Sitä voisi ehkä parhaiten kuvata näin: ajan tänne töihin 60 kilometriä suuntaansa eikä harmita yhtään!

Rakkaudesta lajiin

Siinä missä Tahko Mountainin henkilöstömäärä on talvisesongin aikana noin 80 henkeä, kesäsesongin aikana Bike Parkin toimintaa pyörittää noin kymmenen työntekijää. Innokkaita työntekijöitä riittää kesäksi talvikauden kausityöntekijöistä.

Anne kertoo hyvän työyhteisön maineen kiirineen kauas.

– Hyvä työporukka ja yhteishenki on ollut meidän ylpeyden aihe jo pitkään. On se jopa ollut syy hakea meille töihin! Monet kausityöntekijät tulevat vuodesta toiseen meille takaisin töihin.

Hyvä työporukka ja yhteishenki on ollut Tahkon ylpeyden aihe jo pitkään, kertoo Anne Bergström.

Hiihtokeskusalalle tullaan hänen mukaansa eri syistä. Toisille se on ulkotyöskentely, työn vaihtelevuus, lumi, laskuharrastus, moottorikelkat tai lumikissat eli tampparit.

– Ehkä se on se rakkaus lajiin, mikä yhdistää, Anne pohtii.

Työntekijöiden puolella

Hiihtokeskusalan työehdoista neuvotellaan jälleen tänä syksynä, kun PAMin ja työnantajaliitto Maran väliset työehtosopimusneuvottelut pyörähtävät käyntiin lokakuussa. Niitä Anne tulee seuraamaan aitiopaikalta, sillä hän on mukana alan työntekijöistä koostuvassa sopimusalatoimikunnassa. Se toimii PAMin hallituksen apuna työehtosopimusneuvottelujen eri vaiheissa valmistelusta ja tavoitteiden asettamisesta valmiiseen neuvottelutulokseen saakka.

– Pidän sitä tosi tärkeänä, että minulla on mahdollisuuksia vaikuttaa koko alan työehtoihin ja työhyvinvointiin. Vaikka hiihtokeskusala on pieni, työntekijöille tulisi kuitenkin tarjota hyvät työolosuhteet ja mahdollisuus tulla toimeen työllään.

Luonto mykistää  

Tes-neuvottelujen lisäksi syksy tuo tullessaan myös vuoden kiireisimmän ajan Annen työssä, kun uuden laskettelukauden valmistelut alkavat. Kiireidenkin keskellä hän ammentaa energiaa rinnealueen kauniista luontomaisemista, jotka sykähdyttävät häntä yhä vuosienkin jälkeen – niin kesäkaudella kuin talvellakin.

– Ei kyllä nätimpää työympäristöä voisi olla. Erityisesti tammi-helmikuussa tämä on semmoinen Winter Wonderland. Maisema pistää hiljaiseksi ja jättää sanattomaksi, että oikeasti minä saan olla töissä täällä!

Tahkon maisemista hän suunnittelee nauttivansa vielä pitkään.  

– Jos vaan terveys sallii, ja työnantaja pitää minut töissä, niin kyllä minä olen täällä varmasti eläkeikään. Mikä se onkaan sitten, kun on minun aika, hän naurahtaa.

Tuolihissi vie alamäkipyöräilijät rinteen huipulle.

”Kokoaan merkittävämpi ala”

Vaikka hiihtokeskusala on henkilömäärältään pieni ala, on sillä kokoaan suurempi merkitys matkailulle. Kasvava kesäsesonki tarjoaa työntekijöille entistä enemmän mahdollisuuksia ympärivuotiseen työllistymiseen, kausityön sijaan.

Ala kehittyy ja muuttuu, ja siihen vaikuttaa myös ilmaston lämpeneminen. Siinä missä Keski-Euroopan hiihtokeskukset kärsivät lumen puutteesta, lumen säilöminen takaa lumivarmuutta Suomessa. Siksi myös työehtoja kehittäessä on tärkeä katsoa nykyhetkeä pidemmälle tulevaisuuteen.

Hiihtokeskusalan työehtosopimus päättyy 31.10. ja neuvottelut uuden työehtosopimuksen saavuttamiseksi alkavat lokakuun aikana.

Sirpa Moilanen, sopimusasiantuntija

Lähteet: Ski.fi

Teksti: Minna Raitapuro
Kuvat: Akseli Muraja

Avainsanat:

hiihtokeskukset

Haku