Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksellä merkittäviä vaikutuksia palvelualojen osa-aikatyöntekijöille ja PAMin tes-neuvotteluihin
Tuomion mukaan osa-aikatyöntekijöiden lisätyöstä tulisi maksaa korvaus. Uusi tilanne voisi lisätä myös kokoaikatyötä ja osa-aikaisten työsopimustunteja, kun halpoja lisätyötunteja ei enää voisi teettää ilman korvausta.
PAM kertoi tänään keskiviikkona järjestetyssä mediatilaisuudessa viime vuonna tulleesta Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) tuomiosta ja sen vaikutuksista palvelualojen työehtosopimusneuvotteluihin. Tuomion mukaan jutussa kyseessä olleiden saksalaisten osa-aikaisten työntekijöiden ylityökorvausten puute ja sen takana oleva lainsäädäntö rikkoo osa-aikadirektiiviä.
Osa-aikaisten työntekijöiden tilanne on samanlainen myös Suomessa. Työsopimuksen ylittäviltä tunneilta eli lisätyöstä ei makseta ylityökorvauksia toisin kuin kokoaikaisille työntekijöille. EU:n tuomioistuin katsoi kyseisen käytännön olevan osa-aikatyöntekijöitä syrjivää.
– Tulkitsemme, että Suomessa lisätyön tarjoaminen ilman ylityökorvauksia on tuomion myötä direktiivin vastaista ja se pitää korjata. Haluamme työehtosopimuksilla ratkaista asian, jotta vältyttäisiin mahdollisilta taannehtivilta vaikutuksilta, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen totesi tilaisuudessa.
Tuomiossa katsottiin käytännön rikkovan lisäksi tasa-arvodirektiiviä, koska enemmistö osa-aikatyöntekijöistä oli saksalaisten työntekijöiden työpaikalla naisia. Myös Suomessa osa-aikatyö on yleisempää naisilla.
Tuomio velvoittaa jäsenmaita muuttamaan lainsäädäntöään
PAMin juristi Marianne Friman avasi tilaisuudessa toimittajille EUT:n tuomion taustoja, keskeisiä kysymyksiä ja ratkaisua. Frimanin mukaan EUT:n tulkinta on erittäin merkittävä ja velvoittaa jäsenmaita tarvittaessa muuttamaan kansallista lainsäädäntöään, jotta se ei olisi ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.
– Tulkinta ei koske ainoastaan sitä, miten oikeussääntöä on tulkittava ja sovellettava, vaan miten sitä olisi pitänyt tulkita alun perinkin, Friman kertoi.
Tuomion mukaisesti Rönni-Sällisen mukaan olisi täysin kohtuullista, että osa-aikatyöntekijätkin saisivat korvauksen joustamisestaan työsopimustuntien yli.
– Samalla tuomio saattaisi johtaa siihen, että työsopimustunnit tehtäisiin aidosti siihen työmäärään, joka tarvitaan käyttöön. Tällöin on mahdollista, että kokoaikatyö lisääntyisi sitä toivovilla. PAMin osa-aikaisista jäsenistä yli puolet tekee osa-aikatöitä vastentahtoisesti.
Saksassa EUT:n tuomiota on jo tulkittu työntekijöiden hyväksi
Saksan liittovaltion työtuomioistuin on EUT:n tuomion jälkeen tehnyt uuden tulkinnan kansallisesta lainsäädännöstä osa-aikaisten työntekijöiden hyväksi.
Työtuomioistuimen mukaan työehtosopimus rikkoo lakia, jos osa-aikaisille työntekijöille ei makseta ylityökorvauksia työsopimustuntien ylittävästä työstä.
Työtuomioistuin määräsi maksamaan työntekijälle korvauksia.
Lisää aiheesta voi lukea Saksan liittovaltion työtuomioistuimen tiedotteesta (saksaksi)
Myös ruotsalaiset ammattiliitot ajavat muutoksia osa-aikaisten työntekijöiden ylityökorvauksiin
Myös Ruotsissa ammattiliitot ovat huomioneet EUT:n tuomion ja ajavat muutoksia osa-aikaisten työntekijöiden aseman parantamiseksi. Tilaisuudessa etäyhteydellä tilannetta esitteli ruotsalaisia kaupan alan työntekijöitä edustavan Handelsin varapuheenjohtaja ja sopimussihteeri Martin Nyberg.
Ruotsissa vähittäiskaupan työntekijöistä jopa seitsemän kymmenestä on osa-aikaisia eikä lisätyöstä ole maksettu korvausta. Tähän haetaan Nybergin mukaan muutosta.
– Olemme tulkinneet asiaa Handelsissa ja muissa ruotsalaisissa ammattiliitoissa samalla tavalla kuin PAM. Työehtosopimuksia tulee muuttaa ja osa-aikaisten työntekijöiden lisätyöstä pitäisi maksaa korvaus.
Teksti ja kuvat: Pauli Unkuri