Hyppää sisältöön
Uutiset

27.12.2024 09:20

Christa Pessi selvitti hiusalan työhyvinvointia

Johtaminen ja työntekijöiden keskinäinen yhteistyö on hiusalalla yleisesti melko hyvällä tolalla. Silti moni epäröi, työskenteleekö alalla viiden vuoden kuluttua.

Pessi selvitti Humakin yhteisöpedagogin (YAMK) koulutusohjelmaan hiusalan työntekijöiden työhyvinvointia opinnäytetyössään ”Liikkeen omistaja ei missään vaiheessa tunnistanut huonoa vointia työpaikalla” – Työhyvinvointi hiusalalla”.

Työhyvinvoinnin teema on tuttu, sillä Christa Pessi toimii pääsuojeluvaltuutettuna HOK-Elannossa. Hän teki opinnäytetyöhönsä sähköisen kyselyn, teemahaastatteluja ja parihaastattelun.

Pessi kirjoittaa, että toimeentulo, hyvä johtaminen, tasa-arvoinen kohtelu ja positiivinen työympäristö ovat keskeisiä asioita, mitkä vaikuttavat työntekijöiden työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen. Työntekijä tarvitsee luotettavaa ja hyvää johtamista, jotta voi onnistua työssään. Pessi nostaa työssään psykologisen turvallisuuden merkitystä vahvasti esille.

Suurimmassa osassa vastaajien työpaikoilla johtaminen on kyselyn mukaan vähintään melko hyvällä tasolla ja kohtelu on tasapuolista. Neljä viidestä (84%) kokee, että yhteistyö työntekijöiden välillä on kunnossa. Myös työ koetaan mielekkäänä.

Tilanne on kuitenkin haasteellinen: alalla  työskentelee ihmisiä työntekijä asemassa, yrittäjinä ja itsensä työllistäjinä. Yrityskoko vaihtelee paljon: on yhden tai kahden henkilön kampaamoja ja suuriakin ketjuja.

Työajat painottuvat usein iltoihin sekä viikonloppuihin ja viiikonloppuvapaita on vähän, mikä haastaa työvuorosuunnittelua ja työaikoja. Vähän yli puolet (54%) vastaajista koki, että pystyi vaikuttamaan työaikoihinsa, 38 % taas koki, ettei niihin juurikaan voi vaikuttaa.

Ei työehtosopimusta – koetaan epätasa-arvoa

Hiusalalla ei ole työehtosopimusta. Joissakin hiusalan yrityksissä noudatetaan kaupan alan työehtosopimusta, joissain sieltä on poimittu joitakin asioita. Tilanne aiheuttaa epätasa-arvoa alan sisällä ja yrityksien sisälläkin. Suurimman osan mielestä palkkatasoa ei ollut riittävä.

Pessin mukaan työehtosopimusta toivottiin voimakkaasti takaisin.

– Ihmiset kaipaavat vastausten perusteella selkeää linjaa, yhteistä sopimista työntekijöiden ja työnantajan välille. Koko ala ei voi perustua siihen, että kaikki ovat yrittäjiä – – Palkkataso ja työehdot pysyvät paikallaan ja työnkuormitus vain kasvaa koko ajan, Pessi kirjoittaa.

Hänen mukaansa haastatteluissa kävi moneen kertaan ilmi toive viranomaisten paremmasta harmaan talouden valvonnasta hiusalalla, sillä tällä hetkellä kilpailutilanne ei ole kaikin osin reilu.

Opinnäyte keskittyy työhyvinvoinnin näkökulmaan. Opinnäytetyössä ei käsitellä syvällisesti työergonomiaan tai työturvallisuuteen kuten kemikaaleihin liittyviä asioita.

Pessi on mukana myös PAMin hallinnossa.

Tutustu tästä Pessin opinnäytetyöhön

2.1.2025 poistettu julkaisuun jäänyttä toistoa ja tarkennettu ilmaisuja.

Avainsanat:

työhyvinvointi

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku