Hyppää sisältöön
Uutiset

30.05.2024 08:51

”Äänestä EU-vaaleissa paremman työelämän ja paremman Euroopan puolesta”

EU-vaalien ennakkoäänestys on alkanut. Simo Helvola kannustaa nuoria äänestämään paremman Euroopan ja oikeudenmukaisen työelämän puolesta.

PAMin valtuuston jäsen Simo Helvola kuvattuna Hakaniemessä
Simo Helvola on PAMin valtuuston jäsen.

EU-vaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 29.5. ja jatkuu tiistaihin 4.6. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9.6. Äänestysaktiivisuus EU-vaaleissa on ollut perinteisesti melko laimeaa, mutta nyt aktiivisuuden ennakoidaan nousevan.

Miksi nuorten tulisi kiinnostua EU-vaaleista?

Nuorten äänestysaktiivisuus on perinteisesti ollut alhainen. Vuoden 2019 EU-vaaleissa vain 29,5 % 20–24-vuotiaista äänesti, kun taas 65–74-vuotiaiden äänestysprosentti oli 62,4 %.

Miksi sitten nuorten tulisi kiinnostua äänestämisestä EU-vaaleissa?

− Äänestäminen on tärkeää niin EU-vaaleissa kuin eduskuntavaaleissakin, koska kaikki, mitä tapahtuu vaalien jälkeen, vaikuttaa siihen, miten asiat etenevät sekä Suomessa että muualla Euroopassa, kuittaa Simo Helvola.

29-vuotias Helvola toimii pääluottamusmiehenä logistiikka-alan työpaikassaan, ja lisäksi hän on PAMin valtuuston jäsen.

Monet nuoret saattavat kokea, että heidän äänellään ei ole merkitystä, mutta Helvola on eri mieltä.

− Äänestäminen on keino, jolla varmistetaan, että Euroopan parlamentissa on edustajia, jotka ymmärtävät ja ajavat nuorten, ja myös työntekijöiden, etuja.

Helvola kannustaa ottamaan selvää ehdokkaista ja heidän mielipiteistään.

− Antakaa äänenne EU-vaaleissa, sillä se vaikuttaa Suomeen ja koko Eurooppaan. Äänestämällä voimme edistää parempaa ja oikeudenmukaisempaa työelämää.

EU turvaa työntekijöiden oikeuksia

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen on painottanut kuluneen kevään aikana, että tärkeimmät työntekijöiden oikeuksia turvaavat lakihankkeet ovat tulleet viime aikoina nimenomaan EU:sta, eivät Suomen hallitukselta. Tämä tekee EU-vaaleista erityisen tärkeät.

EU:lla on laajalle ulottuva strategia, jonka tavoitteena on parantaa työoloja, vahvistaa työntekijöiden oikeuksia ja edistää työmarkkinoiden oikeudenmukaisuutta.

Esimerkiksi keväällä hyväksytyn alustatyödirektiivin kautta pyritään parantamaan alustatalouden työntekijöiden, kuten lähettien, oikeuksia ja työolosuhteita, Vastaavasti yritysvastuudirektiivillä asetetaan monikansallisille suuriyrityksille ympäristöön ja ihmisoikeuksiin liittyviä velvoitteita.

Lue lisää EU-vaaleista ja PAMin tavoitteista: pam.fi/eu-vaalit

Teksti ja kuva: Minttu Sallinen

Haku