Hyppää sisältöön
Artikkelit

28.04.2025 10:50

Kesätyö alkamassa palvelualalla? Tarkista nämä kesätyön green flagit

Onneksi olkoon kesätyöpaikasta! Ennen kuin hyppäät hommiin, tutustu näihin viiteen tärkeään vinkkiin. Ne auttavat sinua aloittamaan työt reilusti, turvallisesti ja hyvällä fiiliksellä. 

1. Tee aina kirjallinen työsopimus

Työsopimus on turvasi – sekä sinulle että työnantajalle. Sopimuksessa tulee lukea selkeästi ainakin palkka, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto, irtisanomisaika ja työehtosopimus. 

Varmista myös, että sopimuksessa on mainittu vähimmäistyöaika. Nollatuntisopimus ei takaa tunteja – eikä tuloja. Esimerkiksi kaupan alalla tällaiset sopimukset on kielletty työehtosopimuksella

Palkankin tulisi olla kohdallaan. Alakohtaiset työehtosopimukset määrittelevät vähimmäispalkan – sitä pienempää ei saa sopia.

2. Tiedä, mitä määräaikainen työsuhde tarkoittaa 

Kesätyö on yleensä määräaikainen, mikä tarkoittaa, että se sitoo sekä sinua että työnantajaa. Et voi lopettaa työtä kesken ilman yhteistä sopimusta. 

Jos työsopimuksessa on mainittu koeaika, työsuhteen voi päättää myös sen aikana, mutta vain asiallisesta syystä.

3. Perehdytys kuuluu kaikille 

Sinulla on oikeus saada kunnollinen perehdytys työtehtäviin ja työpaikan sääntöihin. Sen tarkoitus on, että voit tehdä työsi turvallisesti ja hyvin. 

Jos perehdytystä ei tarjota, voit ottaa asian esiin esihenkilön tai luottamushenkilön kanssa. Kysymyksiä saa ja kannattaa esittää – se osoittaa, että olet kiinnostunut ja haluat tehdä työsi hyvin. 

4. Pidä kirjaa työtunneistasi

Aloita työaikojen kirjaaminen heti. Säilytä työvuorolistat ja merkkaa itse ylös tehdyt tunnit. Näin voit varmistaa, että palkka ja lisät on maksettu oikein. 

📎 Tiesitkö, että moni kesätyöntekijä huomaa palkkavirheen vasta jälkikäteen? Vuorojen ja tehtyjen tuntien kirjaaminen auttaa sinua varmistamaan, että saat kaiken, mikä sinulle kuuluu.

5. Käyttäydy somessa vastuullisesti 

Sananvapaus kuuluu kaikille, myös työelämässä. Mutta vastuullisuus kulkee sen mukana. Älä jaa työnantajan luottamuksellisia tietoja tai asiattomia juttuja sosiaalisessa mediassa. 

Jos työpaikalla tapahtuu jotain, mikä mietityttää, juttele luottamushenkilön tai työsuojeluvaltuutetun kanssa – et ole yksin. 

Kun hommat tökkii, pyydä rohkeasti apua

Kaikki ei aina mene kesätöissä putkeen. Ei kuitenkaan hätää, sillä ammattiliiton jäsenenä saat tukea ja apua esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • työvuoroja perutaan ilman lupaa
  • palkassa on epäselvyyksiä
  • sairastumistapauksissa työnantajan vaatimukset tuntuvat kohtuuttomilta

Kesätyössä pärjää parhaiten, kun pitää omista oikeuksistaan kiinni – ja uskaltaa kysyä neuvoa ajoissa! Tutustu PAMin työelämäoppaaseen ja lue lisää yksityisten palvelualojen ammattiliiton jäsenyydestä.

Avainsanat:

kesätyö työsuhde

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku