Skip to content
Artiklar

11.02.2025 14:44

”Hjärndimma, trötthet och sömnproblem”

Oregelbundet skift- och nattarbete har blivit vanligare inom servicebranscherna. För vissa arbetstagare fungerar nattarbete bra, men för många medför det hälsorisker. De vanligaste problemen är trötthet, sömnstörningar och svårigheter att kombinera arbete med övriga livet.

Alma Laakso, 37, som arbetar som hotellreceptionist, anmälde sig frivilligt för nattskift när hennes arbetsplats sökte frivilliga. Hon har arbetat i treskift i tio år och märker att det känns fysiskt tyngre nu än när hon var yngre. Nattarbete och förändringar i sömnrytmen gör henne trött, ger hjärndimma och påverkar också andra delar av livet.

— Det svåraste är att vända tillbaka dygnsrytmen efter nattskift. Jag har mitt barn hos mig varannan vecka och kan inte vara närvarande för min familj så mycket som jag skulle vilja, berättar hon.

Forskning visar att nattarbete medför risker och påverkar hälsan. De vanligaste hälsoproblemen är trötthet, sömnstörningar och svårigheter att kombinera arbete och övrigt liv. Dessutom ökar risken för kroniska sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar eller bröstcancer, hos dem som arbetat natt i flera år.

— Ljuset i omgivningen är en viktig faktor för kroppens inre dygnsrytm. När vi naturligt har exponerats för en normal ljus-mörkerrytm kan kroppen i princip inte anpassa sig till nattarbete, säger Mikko Härmä, forskningsprofessor vid Arbetshälsoinstitutet. Han har särskilt forskat i arbetstider, sömn och åldrande.

Enligt Härmä är de största hälsoriskerna kopplade till skiftarbete som inkluderar nattskift. När kroppens naturliga dygnsrytm rubbas uppstår fysiologiska störningar. Olika sjukdomar har olika mekanismer genom vilka nattarbete påverkar dem.

Oregelbundet skift- och nattarbete har ökat

Oregelbundet skift- och nattarbete har blivit vanligare inom servicebranscherna under de senaste åren i takt med att öppettiderna utökats. Flest nattskift förekommer inom turism- och restaurangbranschen. Även inom handeln och fastighetsservicebranschen har varierande arbetstider och nattarbete ökat.

Samtidigt har den mentala och fysiska belastningen i arbetet samt tidsbristen ökat, medan möjligheterna att påverka arbetsdagens längd har minskat i alla branscher.

— Möjligheten att påverka sina egna arbetstider, både skift och semestrar, har enligt vår forskning en viktig och positiv inverkan. På lång sikt underlättar det balansen mellan arbete och privatliv och kan minska sjukfrånvaron, säger Härmä. 

Arbetshälsoinstitutets forskningsprofessor Mikko Härmä har forskat i arbetstider, sömn och åldrande.

 
”Nattarbete påverkar det sociala livet”

Mari Laasio, 49, arbetar som heltidsanställd expedit och har haft oregelbundet skiftarbete i över tre år.

— Jag väntar alltid med spänning på arbetsschemat för att se vad som kommer och om det är morgonskift direkt efter nattskiftet. Det är de värsta passen, när man måste kämpa sig igenom sina arbetsuppgifter trött och ibland också introducera nya kollegor, berättar hon.

Mari hoppas att mer hänsyn tas till schemaläggningen av skiften, så att det finns tillräckligt med tid att återhämta sig från nattskiften eller längre perioder med nattarbete. Efter ett nattpass har hon oftast bara en hel ledig dag.

— Nattarbete påverkar det sociala livet och möjligheten att sköta ärenden. Det skulle finnas mer energi kvar på lediga dagar om återhämtningstiden var längre.

Schemaläggning nyckeln till att minska hälsorisker

Enligt Härmä är ergonomisk schemaläggning av arbetspass nyckeln till att förebygga hälsoproblem. Det skulle vara en fördel både för arbetsgivare och arbetstagare, eftersom för korta viloperioder mellan arbetspassen, under 11 timmar, ökar sjukfrånvaron. Att arbetspass plötsligt förlängs kan också vara en belastande situation för deltidsanställda och öka sjukfrånvaron.

Enligt Härmä spelar företagshälsovården en viktig roll i att förebygga hälsorisker med skift- och nattarbete. Till exempel bör situationen för dem som lider av sömnproblem eller andra hälsobesvär följas noggrant, och vid behov bör de erbjudas mindre belastande skift. Dessutom kan arbetstagarnas egna levnadsvanor minska belastningen av nattarbete och främja återhämtning.

”Individuella behov bör beaktas i schemaläggningen”

För vissa arbetstagare kan nattarbete kännas lätt och trivsamt, medan det för många orsakar olika grader av negativa symtom. Därför bör arbetstagarens personliga förutsättningar beaktas vid schemaläggningen av arbetspassen. Dessa kan påverkas av faktorer som ålder, allmän hälsa, resväg till arbetet, familjesituation och många andra individuella omständigheter. På arbetsplatserna är det viktigt att förbereda sig på att det ska finnas alternativ till nattarbete.

Erika Kähärä, PAM:s arbetsmiljö- och jämställdshetsexpert


Text: Minna Raitapuro
Bilder: Getty images, Annukka Pakarinen, Eeva Anundi

Källa: Töissä palvelualoilla, Kyselytuloksia työhyvinvoinnissa ja osaamisesta 2008, 2021 ja 2022 (Työterveyslaitos) 

Avtalsförhandlingarna 2024-2025

Kollektivavtalsförhandlingar innebär att PAM förhandlar om löneökningar och andra anställningsvillkor för alla anställda i PAMs avtalsbranscher med arbetsgivarorganisationerna.

Följ med förhandlingarna i din egen bransch på pam.fi/avtalsrundan

Nu har vi möjligheten att påverka!

Keywords:

arbetstid

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök