Skip to content
Artiklar

21.01.2025 15:27

Rättvist uppsägningsskydd är till fördel för alla arbetstagare

Orpos regering planerar att försvaga uppsägningsskyddet. Servicefacket PAM vill säkra rättvisa och förutsägbara spelregler genom kollektivavtal.

För närvarande kan uppsägning enligt lagen grunda sig på produktionsmässiga eller ekonomiska orsaker, eller av vägande sakskäl i samband med arbetstagarens person.

Orpos regering förbereder en lagändring som skulle ta bort kravet på vägande skäl. I framtiden skulle endast en saklig grund krävas för uppsägning. Enligt nuvarande praxis kan ett sakligt skäl vara en enstaka försening eller en mindre försummelse av arbetsinstruktioner, men dessa betraktas inte som vägande skäl. Regeringen planerar att lägga fram lagförslaget i slutet av mars, varefter riksdagen kommer att behandla det.

Tummahiuksinen nainen valkoisessa paidassa istuu sohvalla ja katsoo suoraan kameraan.

— Osäkerheten och otryggheten ökar om lagen ändras på det sätt som regeringen föreslår. Det skulle inte längre finnas någon säkerhet kring regler och rutiner vid personbaserad uppsägning, säger PAM:s direktör för anställningsvillkor Sirpa Leppäkangas.

Klarhet om de nya spelreglerna och gränsdragningarna får man först genom rättspraxis. En Rättsprocessen i en enskild tvistekan ofta ta flera år, medan omfattande rättspraxis uppstår över år och årtionden.

— Det är lätt att tänka att detta inte rör mig, eftersom jag är en bra arbetstagare. Men ingen av oss är alltid perfekt och felfri. Alla kan någon gång bli lite sena eller göra ett misstag, säger Leppäkangas.

— Det kan inte få bli så att en anställds mänskliga misstag ger oseriösa arbetsgivare rätt att avskeda folk på lösa grunder.

Nuvarande uppsägningsskydd kan tryggas genom kollektivavtal

PAM vill säkerställa att praxis kring uppsägningar förblir rättvisa och förutsägbara även i framtiden. Därför är ett av målen i kollektivavtalsförhandlingarna att skydda arbetstagarnas uppsägningsskydd.

Inom vissa branscher, exempelvis industrin, innehåller kollektivavtalen särskilda bestämmelser om uppsägningsskydd som motsvarar den nuvarande lagen. Detta är dock inte fallet inom PAM:s avtalsområden, där uppsägningsskyddet i de flesta fall baseras direkt på lagen.

— Inom servicebranschen är många arbetstagares position på arbetsmarknaden svagare, till exempel på grund av anställningens karaktär eller brist på kännedom om reglerna i arbetslivet. De har svårare att hävda sina rättigheter. Om det lagstadgade uppsägningsskyddet försvagas kommer obalansen att bli ännu större, påpekar Leppäkangas.

Arbetstagarnas känsla av trygghet på arbetsplatsen är en grundförutsättning för både välbefinnande och stabilitet i arbetsgemenskaper. En personbaserad uppsägning leder dessutom till karens inom arbetslöshetsförsäkringen, vilket kan skapa svåra ekonomiska situationer för de drabbade.

— Vi vill att kollektivavtalen ska innehålla bestämmelser som tryggar arbetstagarnas uppsägningsskydd och garanterar tydliga regler vid uppsägningssituationer.

Text: Hildur Boldt, bild: Shuttestock

Avtalsförhandlingarna 2024-2025

Kollektivavtalsförhandlingar innebär att PAM förhandlar om löneökningar och andra anställningsvillkor för alla anställda i PAMs avtalsbranscher med arbetsgivarorganisationerna.

Följ med förhandlingarna i din egen bransch på pam.fi/avtalsrundan

Nu har vi möjligheten att påverka!

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök