Hyppää sisältöön
Tiedotteet

21.01.2025 12:12

Tuoreet kyselyt osoittavat: Enemmistö suomalaisista myötämielisiä työajan lyhentämiselle

Tutkimusyhtiö Verianin toteuttamassa kyselyssä työikäiset suomalaiset ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsenkyselyyn vastanneet suhtautuvat myönteisesti ajatukseen työajan lyhentämisestä ansioita alentamatta.

Kuvassa kello tummalla pohjalla, PAMin logo ja teksti työajan lyhentäminen

”Miten suhtaudut ajatukseen lyhentää työaikaa niin, että ansiotasosi ei alene”, kuului kysymys marras-joulukuussa kyselyissä, jotka tutkimusyhtiö Verianin toteutti työikäisille 18-65-vuotiaille suomalaisille ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsenilleen.

Työikäisistä vastaajista kysymyksen ajatukseen suhtautui erittäin myönteisesti melkein puolet (48 %) ja melko myönteisesti joka kolmas (30 %). Vain 4 % tyrmäsi ajatuksen. Suosituin ajatus oli 25 – 34-vuotiaiden keskuudessa. Kielteisimpiä ajatukselle olivat johtajat.

PAMin jäsenkyselyyn vastanneiden joukossa yli 70 % suhtautuu myönteisesti ajatukseen työajan lyhentämisestä ilman palkan pienenemistä. Myönteisintä suhtautuminen on 31-40-vuotiailla.

Osa-aikaisesti työskentelevillä on kokoaikaisia enemmän epäilyjä liittyen työajan lyhentämiseen. Kuitenkin esimerkiksi vastantahtoisesti osa-aikatyössä olevista peräti 60% suhtautuu myönteisesti ajatukseen työajan lyhentämisestä.

PAMin jäsenkyselyssä kysyttiin myös näkemystä sopivasta viikkotuntimäärästä. 57 % vastaajista näki, että sopivin viikkotuntimäärä olisi 30-36 tunnin välillä.

Hyvinvointi ja toimeentulo kyseessä

Suuri enemmistö niin yleisesti (71 %) kuin PAMin jäsenkyselyssäkin (78 %) näkee, että työaikaa olisi hyvä lyhentää ansioita alentamatta erityisesti yötyössä ja muissa kuormittavissa töissä.

Työikäisten suomalaisten joukossa joka neljäs (26 %) koki, että hänellä on omaa hyvinvointiaan ajatellen liikaa työtunteja. Joka kymmenes (12 %) taas koki, että toimeentuloa ajatellen työtunteja on liian vähän.

Työikäisistä 65 % ajattelee, että vapaa-ajan lisääntymisen avulla työ ja muu elämä saataisiin parempaan tasapainoon. 62 % arvelee olevansa työssään energisempi ja tuloksellisempi lyhyemmällä työajalla.

PAMin vastaajista lähes puolet (48 %) vastaajista kuitenkin kokee, että työtunteja on liian vähän toimeentuloa ajatellen. Hyvinvoinnin näkökulmasta niitä on liikaa viidenneksellä (19 %).

Toisaalta 69 % jäsenkyselyssä arvioi, että jos työntekijöiden työtunteja vähennettäisiin, lisäisi se työvoiman tarvetta hänen työpaikallaan. 

PAMin tavoitteena työajan lyhennys

Palvelualojen ammattiliitto PAM otti marraskuussa 2023  liittokokouksessa tavoitteekseen työajan lyhentämisen ja palvelualojen kokoaikatyön käsitteen uudelleen määrittelyn. 

PAM nostaa työajan lyhentämisen ja muista työaikakysymyksiä esiin käynnissä olevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Nyt tehdyt kyselyn tulokset osoittavat, että kansalaisten ja jäsenten tuki on tavoitteen takana.

Työikäisille suomalaisille osoitetut kysymykset olivat Tutkimusyhtiö Verianin toteuttaman PAMin vuosittain tilaaman Vetovoimabarometrin osana. Tutkimusta varten haastateltiin 1 223 henkilöä. Tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla 2,8 ja työelämässä mukana olevissa 3,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

PAMin jäsenkysely lähettiin 69 974:lle marraskuussa yksinkertaisella satunnaisotannalla poimitulle jäsenelle. Vastaajia 11 496. Vastausprosentti oli 16,4%.

Tutustu yksityiskohtaisiin tuloksiin:

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku