Hyppää sisältöön
Tiedotteet

15.01.2025 08:45

EU:n tuomioistuin: Osa-aikaisten ylityökorvausten  puute osa-aikadirektiivin vastainen – PAM haluaa tes-neuvotteluissa korjata tilanteen

Euroopan unionin tuomioistuin teki loppukesästä mullistavan tuomion todetessaan, että osa-aikaisten työntekijöiden ylityökorvausten puute ja sen takana oleva lainsäädäntö rikkoo osa-aikadirektiiviä. Käytäntö katsottiin myös tasa-arvodirektiivin vastaiseksi, koska enemmistö osa-aikatyöntekijöistä oli naisia. Tuomio mullistaa käsitteet ”lisätöistä” ja ”ylitöistä” osa-aikaisen työntekijän epäedulliseksi kohteluksi. Myös Suomen on otettava tuomio huomioon.

Kaksi osa-aikatyötä tekevää työntekijää Saksassa vaati ylityökorvauksia, kun heidän työaikansa ylitti heidän työsopimuksensa mukaisen viikoittaisen työajan. Osa-aikatyöntekijät eivät korvauksia Saksan lakien nojalla saaneet. Työntekijät katsoivat tämän olevan syrjivää ja vastoin EU:n osa-aikatyötä koskevan puitesopimuksen syrjintäkieltoa.

EU:n tuomioistuin EUT ratkaisi asian työntekijöiden eduksi ja totesi, että osa-aikaisia työntekijöitä kohdellaan eri tavoin kuin kokopäiväisinä työskenteleviä heidän tehdessään ilman ylityökorvauksia työsopimuksen ylittävää työaikaa.

Suomessa tilanne on samankaltainen. Nyt meillä työaikalain mukaan lisätyötä ovat tunnit, joita osa-aikainen työntekijä tekee yli työsopimuksensa tuntimäärän. Lisätunneiksi katsotaan yleensä 40 viikkotuntiin asti tehdyt tunnit eikä niistä makseta ylityökorvauksia.

– Asia ei ole mitätön yksityiskohta. Vuonna 2023 osa-aikatyötä teki 402 000 suomalaista. Heistä pelkästään kaupassa ja matkailu- ja ravintola-alalla oli 107 900. Samoilla aloilla uusista työpaikoista noin 60 prosenttia oli osa-aikaisia. Jokaista heistä voi koskea nyt todettu tilanne, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Osa-aikatyö aiheuttaa palkkatyököyhyyttä

EUT vastaa unionin lainsäädännön yhdenmukaisesta tulkinnasta ja soveltamisesta. Sen päätökset vaikuttavat suoraan lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön, erityisesti tilanteissa, joissa kansallinen lainsäädäntö on ristiriidassa EU-oikeuden kanssa. 

– Tähtäämme nyt kevään työehtosopimuskierroksella siihen, että neuvottelemamme työehtosopimukset ovat direktiivin mukaisia ja osa-aikatyöntekijät saavat asianmukaiset korvaukset työsopimuksen ylittävistä tunneista, Rönni-Sällinen sanoo.

– Se on kaikkien etu, sillä lakimuutokset kestävät kauan ja aika kuluu koko ajan. Tuomioilla on taannehtiva vaikutus, Rönni-Sällinen toteaa.

 Osa-aikatyöntekijöiden määrä on kasvanut koko ajan, mutta uusi tilanne voisi kenties kääntää suunnan. Se voisi vähentää myös palkkatyököyhyyttä.

– Osa-aikatyön yleistymistä on varmasti osaltaan vauhdittanut se, että osa-aikatyö on työnantajalle joustavuutensa lisäksi kokoaikaista työtä halvempaa. Osa-aikaisen työntekijän tekemä lisätunti korvataan nyt yksinkertaisella tuntipalkalla, kun taas kokoaikaiselle työntekijällä lisätunneista maksetaan pääosin korotettua palkkaa, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Lue lisää

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku