Skip to content
Artiklar

03.12.2024 12:51

Lösningar för handeln sökes i kollektivavtalsförhandlingar

Ofta syns bara en liten del av kollektivavtalsförhandlingar och det konstruktiva samarbetet för att utveckla arbetsvillkoren utåt för allmänheten. Faktum är att arbetsgivar- och arbetstagarförbund har ofta rätt intensivt samarbete för att utveckla arbetsvillkoren, men det förblir oftast okänt.  

Det som ofta syns utåt för allmänheten är tillspetsade situationer, såsom tvister och strejker. Framgångarna dyker upp mer sällan: saker som utvecklats tillsammans mellan arbetsgivare och arbetstagare. För de finns också – trots allt.

Ledande arbetsmarknadsexpert för Finsk Handel Antti Huotilainen och PAM:s avtalsexpert Jyrki Sinkkonen säger att man ofta i kollektivavtalsförhandlingar kommer överens om utvecklingsarbete som under avtalsperioden bedrivs enligt principen om kontinuerlig förhandling. På så sätt kan man hitta lösningar på branschens strukturella utmaningar, såsom lönesystem eller arbetstidsarrangemang.  

− När man tittar på de gångna åren, kan man med facit i hand konstatera att det varit svåra tider, till exempel det hur pandemin påverkade hela handelssektorn. Då fanns det tyvärr inget utrymme för en bredare revidering av kollektivavtalen. Under förra avtalsrörelsen var läget ett annat och olika förberedelser har gjorts även under pågående avtalsperiod, säger Huotilainen.

kaksi miestä pöydän eri puolilla keskustelemassa

Genom samarbete mot resultat

Både PAM:s Sinkkonen och Finsk Handels Huotilainen betonar vikten av kontinuerlig utveckling och samarbete, något som är viktigt även i förhandlingsbordet och i form av resultat som syns i både anställdas och arbetsgivarnas vardag.

− Ett exempel är revideringen av lönesystemet för logistikanställda och tjänstemän som äntligen trädde i kraft i början av 2024. Man hade arbetat för det under flera avtalsperioder, berättar Sinkkonen.

Just nu förnyas lönesystemet för expediter och butiksanställda, något man kom överens om i samband med förra förhandlingsomgången 2023. Arbetet går ut på att bland annat kategorisera och klassificera arbetets krav på ett nytt sätt.

− Grundarbete görs med arbetsgivare löpande innan en ny avtalsrörelse. Förhandlingarna inför det nya avtalet påbörjas på allvar i mitten av nästa år och där ser man det slutgiltiga resultatet av arbetsgruppsarbetet, konstaterar Sinkkonen.

Ledande arbetsmarknadsexpert för Finsk Handel Antti Huotilainen framhåller att fokus i de kommande förhandlingarna ska ligga i att avsluta det arbetsgruppsarbete som tidigare förberetts tillsammans och att genom lokala avtal ta hänsyn till exempelvis olika branschers och företags behov.   

− Vi går in i förhandlingarna med ett öppet sinne och lösningsorienterat. Det vore bra att kunna utveckla flexibla arbetsformer som passar arbetsgivares och arbetstagares behov – då kan tillgången på kvalificerad arbetskraft och ett större antal avtalstimmar bättre säkerställas, konstaterar Huotilainen.

Sinkkonen säger att PAM förbereder sig noga inför kollektivavtalsförhandlingarna. Detta är viktigt i en situation där lönerna för serviceanställda halkar efter inflationen. Samtidigt har regeringens många nedskärningar haft en direkt inverkan på inkomsterna för anställda i sektorn.  

Vi börjar bygga det nya kollektivavtalet av många olika bitar, men visionen är tydlig. Avtalet ska förbättra serviceanställdas status, försörjning och arbetsliv, säger Sinkkonen.   

Text: Minna Räsänen

Avtalsförhandlingarna 2024-2025

Kollektivavtalsförhandlingar innebär att PAM förhandlar om löneökningar och andra anställningsvillkor för alla anställda i PAMs avtalsbranscher med arbetsgivarorganisationerna.

Följ med förhandlingarna i din egen bransch på pam.fi/avtalsrundan

Nu har vi möjligheten att påverka!

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök