Hyppää sisältöön
Uutiset

16.12.2024 14:00

Työntekijälle yli 16 000 euron korvaukset työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä ja syrjinnästä

Jakeluauton kuljettajana työskennellyt PAMin jäsen voitti oikeudessa kiistan, jossa työnantaja yritti päättää hänen määräaikaisen työsuhteensa kesken sopimuskauden.

Kun työntekijä aloitti työnsä jakeluauton kuljettajana, hän oli asunut Suomessa vasta muutaman vuoden. Hän solmi vuoden mittaisen määräaikaisen työsopimuksen, joka alkoi helmikuussa 2019.

Myöhemmin samana vuonna hän jäi sairaslomalle muutamaksi päiväksi. Kun työntekijä palasi sairaslomalta, työnantaja vaati häntä allekirjoittamaan uuden työsopimuksen, jossa työsuhteen päättymispäiväksi oli merkitty heti sairaslomaa seuraava päivä. Työnantaja perusteli vaatimustaan taloudellisilla syillä ja väitti, että ratkaisu olisi työntekijän etu.

Työntekijä otti yhteyttä PAMiin, sillä hän epäili, oliko tapauksessa menetelty oikein. PAM riitautti asian, ja se eteni Helsingin käräjäoikeuteen.

PAM auttoi työntekijää valmistautumaan oikeudenkäyntiin ja toi esille, että uusi sopimus oli työnantajan yksipuolinen yritys päättää työsuhde ilman laillista perustetta. Lisäksi asiassa epäiltiin yhdenvertaisuuslaissa kiellettyä syrjintää, koska uusi määräaikainen sopimus oli tehty välittömästi työntekijän sairausloman jälkeen.

Käräjäoikeus päätyi tapauksessa työntekijän kannalle. Käräjäoikeus katsoi, että työntekijän allekirjoittama uusi sopimus ei ollut aito neuvottelutilanne vaan tosiasiassa työnantaja oli päättänyt määräaikaisen työsopimuksen vastoin työsopimuslakia eli ilman asiallista ja painavaa syytä.

Työnantaja tuomittiin maksamaan työntekijälle 9 248,10 euroa korvauksena työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä, 7 000 euroa hyvitykseksi syrjinnästä sekä PAMille 16 670 euroa oikeudenkäyntikuluista. 

Työnantaja on valittanut käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Teksti: Minna Raitapuro
Kuva: Shutterstock

Avainsanat:

jäsenyys työsuhde

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku