Skip to content
Nyheter

05.11.2024 14:40

Ny handbok för att hantera trakasserier inom turism- och restaurangbranschen

Anställda inom turism- och restaurangbranschen utsätts ofta för trakasserier och osakligt bemötande i sitt arbete. Servicefacket PAM och Turism- och restaurangförbundet MaRa har nu gett ut en handbok som ger verktyg för att hantera trakasserier på arbetsplatsen. Handboken kan laddas ner på finska, svenska och engelska.  

Enligt PAM:s medlemsundersökning 2023 har 70 procent av anställda inom turism-, restaurang- och fritidstjänster råkat ut för trakasserier eller annat osakligt bemötande från kundernas håll på sin arbetsplats. Enligt undersökningen riskerar unga att bli trakasserade i ännu högre utsträckning.

– Trakasserier och osakligt bemötande är tyvärr vanligt, särskilt inom servicebranscherna där kundbetjäningen utsätter en för sådana situationer. Trakasserier handlar om t ex ständig kritik, hån, sexuellt suggestiva gester och antydningar samt kränkande beteende, säger PAM:s arbetsmiljö- och jämställdhetsexpert Erika Kähärä.


Man behöver inte stå ut med vad som helst

För att stöda arbetsplatser har PAM och MaRa nu tagit fram en handbok Riktlinjer mot trakasserier inom turism-, restaurang- och fritidstjänster som är avsedd för såväl anställda, arbetsgivare som utbildare.

Handboken innehåller konkreta exempel på hur man kan identifiera trakasserier och olämpligt beteende och ingripa i sådana situationer.

– Kunden har alltid rätt, sägs det om kundbetjäningssituationerna, men det är ju inte sant. Man behöver verkligen inte stå ut med vad som helst. Det är viktigt att anställda har tydliga instruktioner och verktyg för att ingripa i situationer om de blir osakligt bemötta, framhåller Kähärä.

Tryggare arbetsplatser genom samarbete

Handboken har utarbetats för första gången som ett samarbete mellan arbetsgivar- och arbetstagarförbunden. Den riktar sig till både anställda och arbetsgivare.

– Den här typen av sektorsspecifikt samarbete bidrar till att skapa enhetlig praxis kring förebyggande av trakasserier på alla nivåer i vardagen, säger Kähärä.

Hon anser att det är viktigt att handboken även tar hänsyn till hur våld i nära relationer påverkar arbetsgemenskapen. Internationella arbetsorganisationen ILO:s konvention (nr 190) om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet antogs i Finland i våras och implementeringen av konventionen pågår.

– Den som upplever våld i en nära relation kan ta med sig sin erfarenhet till arbetsplatsen. Arbetsplatsen behöver då kunna ge stöd, och den här handboken är första steget i den riktningen, säger Kähärä.

Ladda ner handboken och ta den till din arbetsplats  

Källa: PAM:s medlemsundersökning 2023

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök