Hyppää sisältöön
Blogit

21.10.2024 13:03

Kohti neuvottelukierrosta, katse tulevaisuudessa

Korjattavaa riittää, kun neuvotellaan uusista työehtosopimuksista palvelualoille. Työehtosopimusneuvotteluissa pidämme katseemme nykyhetken ohella korkealla tulevaisuudessa, kirjoittaa PAMin työehtojohtaja Sirpa Leppäkangas.

Aloitin elokuussa PAMin työehtojohtajana. Tehtävä innostaa ja inspiroi, sillä pääsen kehittämään pamilaisia työehtoja mahtavan asiantuntijaporukan kanssa, nyt luotsin roolissa. Mottonamme on ennakoiva työehtotoiminta: katsomme kauas nähdäksemme kirkkaasti, mihin suuntaan työehtoja pitää viedä juuri nyt. 

Tulevaisuuteen zoomaaminen ei ole helppoa. Oman mausteensa siihen tuo maan hallitus nakuttamalla vimmaisesti reikiä työntekijöiden lakko-­oikeuteen ja työsuhdeturvaan sekä laajemmin sosiaaliturvaan ja koko sopimusjärjestelmään. Siksi me, jalkapallotermein, sekä puolustamme että avaamme peliä. Tämä meille toki sopii.

Korjattavaa riittää, kun neuvottelemme uusista työehtosopimuksista ensin hiihtokeskusalalle tämän vuoden puolella ja muille pamilaisille aloilla tammikuusta lähtien pitkälle kevääseen. Neuvotteluja kehystää erityisesti elinkustannusten kallistuminen, joka on jättänyt ison loven pamilaisten osto­voimaan. Elämiseen riittävät työtunnit, inhimillinen työkuorma ja oikeus osaamisen kehittämiseen ovat muita tuttuja tavoitteita, joissa edelleen on tehtävää.

Neuvotteluissa pidämme katseemme nykyhetken ohella korkealla tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tulevaisuudessa nykyistä pienemmillä tuntimäärillä pitää päästä koko­aikatyön ansioihin erityisesti niissä tehtävissä, joissa työtä tehdään kuormittavina työaikoina. Näemme työajan lyhentämisen mahdolliseksi, koska teknologinen kehitys parantaa työn tuottavuutta ja luo taloudellista hyötyä. Työntekijöille kuuluu siitä oikeudenmukainen siivu.

Neuvottelujen ympärillä on myös muuta uutta positiivista väreilyä. SAK:laisesta koordinaatiosta on rakentumassa tapa saada liittoperheemme kaikille jäsenille enemmän. Tiivistynyt yhteistyö valaisee näkymää tulevaisuuteen.

Tulevaan katsominen tarkoittaa myös työehtojen pitkäjänteistä kehittämistä. On mahdollista saada aikaan parannuksia kaikille – myös yrityksille. Monen työnantajaliiton kanssa teemme merkittävää yhteistyötä, neuvottelupöydässä vääntämisen ohella. Esimerkiksi kaupan alan palkkausjärjestelmää on kehitetty pitkään yhteistyössä. Vaikka neuvottelukierroksella on luvassa räminää ja kolinaa, jatkamme yhteistä kehittämistä heti, kun muste on kuivunut sopimuspapereissa.

Tavoitteiden pitämiseksi korkealla tarvitaan ennen kaikkea jokaista pamilaista. Ennakoiva työehtotoiminta tarkoittaakin myös tiivistä yhteyttä jäseniin ja työpaikkoihin. Järjestäytyneen porukan kanssa saamme taatusti aikaan yhdessä parempaa.

Kirjoittaja Sirpa Leppäkangas on PAMin työehtojohtaja.

Haku