Skip to content
Artiklar

11.10.2024 10:42

”Också vi ska få ersättning”

För många timanställda inom fastighetsservicebranschen är obetalda söckenhelger fortfarande vanliga. En förändring till det bättre eftersträvas nu i nästa avtalsrörelse.

Oegentligheterna vad gäller utbetalning av söckenhelgsersättning till deltidsanställda inom fastighetsservicesektorn fortsätter. Vissa arbetsgivare betalar ingen ersättning för söckenhelger till deltidsanställda utan försöker undvika att betala ersättning genom att lägga ut arbetspass på ett avvikande sätt under söckenhelger. Frågan diskuteras nu i den gemensamma arbetsgruppen för branschens parter, dvs. Servicefacket PAM och Fastighetsarbetsgivarna. Ändå finns det företag inom branschen som inte betalar ersättning.

– Det känns ju inte rättvist, säger Elina från Karleby som har jobbat som städare i snart 20 år.

– Jag tycker det är fult spel att jag har mitt normala jobb och sen blir det söckenhelg och plötsligt har jag inget arbete inplanerat den dagen utan jag är utan arbete, fortsätter Elina.

Om en söckenhelg infaller till exempel på en fredag, har man kunnat kalla in Elina till jobbet på lördagen. Och då har hon inte heller fått någon söckenhelgsersättning. Söckenhelger har för hennes del i regel varit obetald ledighet.

PAM-tidningen intervjuade flera deltidsanställda inom fastighetsservicebranschen från olika delar av Finland, och erfarenheterna av utebliven söckenhelgsersättning var mycket lika.

De intervjuade förekommer i artikeln endast med sina förnamn för att inte skapa problem på arbetsplatsen. Redaktionen känner till de intervjuades identitet.

Erfarenheterna som berättas i den här artikeln stöds också av en enkät kring söckenhelger som PAM gjort bland sina medlemmar i fastighetsservicebranschen i slutet av 2023. 

Arbetsgivaren har varit ovillig att hitta lösningar på diskriminerande behandling

I kollektivavtalet föreskrivs att söckenhelgsersättning ska betalas även till timanställda om söckenhelgen enligt arbetsskiftsförteckningen skulle ha varit en arbetsdag.

– Vissa arbetsgivare försöker undvika att betala söckenhelgsersättning genom att förlägga arbetet på andra dagar än söckenhelgen, säger PAM:s avtalsexpert Kaarina Ahonen.

Enligt Ahonen försöker arbetsgivare spara på lönekostnaderna genom att trixa med skiftslistor. De som drabbas är deltidsanställda.

– Saken har varit känd länge, men arbetsgivaren har hittills varit ovillig att hitta lösningar på den diskriminerande behandlingen av anställda, konstaterar Ahonen.

”Det känns som att anställda inte uppskattas” 

Noora jobbar som städare på deltid och bor i Villmanstrand. Hon säger att utbetalningen av söckenhelgsersättning varierar och beror på arbetsgivare. Hon har varit i branschen i mer än 15 år och säger att hon med hjälp av facket fått en del av de söckenhelgsersättningar som hon varit berättigad till i sin tidigare arbetsplats. Också hennes nuvarande arbetsgivare höll länge på att flytta hennes skift från en söckenhelg till en annan veckodag och lät bli att betala söckenhelgsersättning.

– I det förra företaget där jag jobbade ville man inte betala söckenhelgsersättning, men efter att PAM kontaktade företaget började det lösa sig. Efter det har jag bytt företag, och fick bryta arm också med min nuvarande arbetsgivare för att få söckenhelgsersättning, berättar Noora.

Enligt Noora har, förutom inkomstförlusten, trixandet med arbetstiden förstört veckorytmen och vardagen, till exempel vad gäller barnomsorgen.

– Det känns som att anställda inte uppskattas. Om en söckenhelg närmar sig, påverkar det stämningen negativt när man på förhand vet att det blir strul.

Den här typens agerande från arbetsgivarens sida ökar inte precis arbetsmotivationen.

Jorma är städare och bor i Uleåborg. Han säger detsamma. Han får ingen söckenhelgsersättning på sin nuvarande arbetsplats.

– Den här typens agerande från arbetsgivarens sida ökar inte precis arbetsmotivationen.

Under en vecka med en söckenhelg minskar den ordinarie arbetstiden plötsligt  

Arbetsgivare har i flera fall hänvisat till de angivna timmarna i arbetsavtalet och städobjektets öppettider. Även om arbetstagaren regelbundet arbetar över 30 timmar i veckan, hänvisar man till timmarna i arbetsavtalet när det blir en söckenhelg, och avtalstimmarna kan vara 20 timmar i veckan.

– Alla andra veckor brukar jag jobba fem dagar i veckan, men under söckenhelgsveckan får jag plötsligt höra att timmarna är fyllda redan på fyra dagar, säger Jorma.

Ibland har lokalen där Jorma städar också haft öppet på söckenhelgen och då har arbetsgivaren betalat dubbel lön för arbetet.

Avtalstimmarna ska motsvara verkligheten

Om man som regel har fler arbetstimmar än vad som står i arbetsavtalet, ska arbetsgivaren uppdatera avtalets arbetstimmar så att de överensstämmer med verkligheten.

Enligt kollektivavtalet ska överensstämmelsen mellan den faktiska arbetstiden och arbetsavtalets arbetstidsvillkor granskas minst en gång om året.

Om den faktiska arbetstiden visar sig vara längre än den överenskomna arbetstiden, kan arbetstagaren begära att få arbetsavtalet uppdaterat så att avtalstimmarna stämmer överens med den faktiska arbetstiden.

Arbetsgivaren ska ge ett motiverat svar på arbetstagarens begäran. Man kan också be om att få stöd från en förtroendevald eller PAM.

Det ska vara samma spelregler för alla  

Alla som PAM-tidningen har intervjuat anser att praxis kring söckenhelger bör vara lika för alla. Nu är det ganska långt upp till företaget att betala söckenhelgsersättning till deltidsanställda. Heltidsanställda har inte samma problem.

– I den arbetsgrupp som behandlar frågan har PAM som mål att ingripa i detta missförhållande och garantera likabehandling för alla yrkesverksamma inom branschen, oavsett anställningsförhållande, säger avtalsexpert Ahonen.

Detta görs genom att uppdatera inskrivningen om söckenhelger i kollektivavtalet så att anställda har möjlighet att tillbringa betalda helgdagar med sin familj om de så önskar.

– Kollektivavtalsförhandlingar blir aktuella igen i början av nästa år och vi behöver ett starkt stöd från fältet. Lyckligtvis har vi det i fastighetsservicebranschen, säger Ahonen.

Hälsningarna från fältet är entydiga.

– Jag hoppas att alla som jobbar inom fastighetsservicebranschen, oavsett företag, har samma spelregler, framhåller Noora.

Elina håller med. Det kan inte vara så att deltidsanställda städare blir utan betalda lediga dagar.

– Nog ska också vi få ersättning.

Text: Pauli Unkuri
Bild: Shutterstock.

Sök