Hyppää sisältöön
Uutiset

08.10.2024 09:04

PAM vahvasti mukana TES-koordinaatiossa SAK:laisten liittojen kanssa

Yhteistyötä ja koordinaatiota SAK:laisten liittojen välillä syvennetään neuvottelukierroksella. Neuvottelut teknologiateollisuuden työehtosopimuksesta ovat jo käynnissä.

PAMin hallituksen jäsenet Lassi Rantanen, Piia Kyrö ja Johanna Buska pitävät yhteistä koordinaatiota hyvänä ja tarpeellisena asiana.

Yhteistyö ja luottamus. Nämä sanat toistuivat eniten viime viikon perjantaina 4.10.2024 Helsingissä järjestetyssä SAK:laisten liittojen hallintojen kokoontumisessa. PAMista paikalla oli liiton hallitus. Yhteisen päivän tavoitteena oli vahvistaa koordinaatiota jo käynnistyneelle liittokohtaiselle työehtosopimusneuvottelukierrokselle. SAK:laiseen yhteiseen koordinaatioon ovat sitoutuneet PAMin lisäksi Teollisuusliitto, JHL, Rakennusliitto, AKT, Sähköliitto sekä SEL.

PAMin hallituksen jäsen Johanna Buska pitää yhteistä koordinaatiota hyvänä asiana, vaikka liitot käyvätkin neuvotteluja omissa pöydissään.

– Joukkovoima on tärkeää. PainavaSyy- ja Palkkaliitto -kampanjoiden jälkeen jäsenetkin kuuluttavat, että onko jotain yhteistä tulossa. Koordinaatio on todella hyvä asia ja luontevaa jatkoa viime vuosien yhteisille toimille, Buska toteaa.

Työntekijöiden asioiden edistäminen on yhteinen tehtävä

Tilaisuudessa puhunut PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen painotti myös yhteistyön tuomaa voimaa. Samalla hän muistutti, että yhteistyössä on kyse jäsenten etujen puolustamisesta.

– Inflaatio ei ole kohdellut kaikkia suomalaisia samoin. Pienituloiset ovat menettäneet suhteessa enemmän. Heihin osuvat kipeästi myös asumistuen ja työttömyysturvan heikennykset. Tämä ja SAK:n liittojen pitkä perinne solidaarisesta palkkapolitiikasta ovat yksityisen sektorin palvelutyöntekijöille hyvä syy osallistua koordinaation valmisteluun, Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen toteaa.

– Julkisuudessa on esitetty väitteitä ”kostosta” [Orpon-Purran] hallituksen toimien jäljiltä. Kyse ei ole tästä vaan liiton jäsenten etujen ajamisesta.

Rönni-Sällinen on tyytyväinen yhteisen koordinaation valmisteluun ja tilanteeseen.

– Olen ollut valmistelemassa useita malleja koordinaation suhteen. Nyt meillä on paras tilanne, mitä tähän asti olen nähnyt. Lähdemme hakemaan yhdessä parempaa, Rönni-Sällinen kertoi lähes 200-päiselle yleisölle.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistutti, että yhdessä tekeminen ei ole keneltäkään pois vaan porukassa tekeminen tarkoittaa sitä, että kaikille on enemmän.

– Olemme päässeet eteenpäin yhteisessä valmistelussa. Liitoilla on omia tavoitteita, mutta yhteinen nimittäjä meillä on suomalaisen duunarin asian edistäminen, Eloranta sanoi.

Neuvottelut ja jäsenyys rohkeasti puheeksi työpaikoilla

PAMin suurista aloista ensimmäisenä neuvotellaan kaupan alan työehdoista. Nykyinen kaupan alan työehtosopimus on voimassa 31.1.2025 asti. Kaupan alaa edustavat PAMin hallituksen jäsenet Lassi Rantanen ja Piia Kyrö muistuttavat, että jokainen palvelualojen työntekijä voi tukea yhteisiä neuvotteluita suosittelemalla liiton jäsenyyttä ja ottamalla jäsenyyden sekä neuvottelut puheeksi työkaverien kanssa.

– AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokon sanoin on ok kuulua liittoon! Ja on ok myös pyytää työkavereita liittymään jäseneksi liittoon, Rantanen summasi lavalla kuultua.

– Mekin käytämme PAMissa tunnuslausetta Yhdessä parempaa, joten kyllä joukossa on voimaa, Kyrö muistuttaa.

Muuttunut työmarkkinaympäristö lisää koordinaation tarvetta

Sopimuskoordinaatiota SAK:ssa johtaa työmarkkinapäällikkö Jaana Ylitalo. Ylitalo siirtyi SAK:n palvelukseen PAMin edunvalvontajohtajan tehtävästä. Ylitalo avasi yleisölle yhteisten tavoitteiden ja koordinaation valmistelua sekä jatkosuunnitelmia. Luottamus on avainasemassa yhteistyön syventämisessä, jotta tieto kulkee liittojen välillä.

– Koordinaatio syntyy viidestä tekijästä: keskustelusta, ymmärryksestä, luottamuksesta, sitoutumisesta ja toiminnasta, Ylitalo luetteli puheenvuoronsa lopuksi.

Ylitalo muistutti työmarkkinaympäristön muuttuneen viime vuosien aikana merkittävästi, jonka myötä yhteisen koordinaation tarve on lisääntynyt.

Teksti ja kuvat: Pauli Unkuri

Haku